Ουκρανία: Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ουκρανία: Αμφισβητεί η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης!

Μεντβέντεφ: «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομ...

Μεντβέντεφ: «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Υπό αμφισβήτηση θέτει η Μόσχα τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής κυβέρνησης, μετά την καθαίρεση του προέδρου Βικτόρ Γιανουκόβιτς.

Με δηλώσεις του ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τόνισε ότι η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων αρχών της Ουκρανίας και χαρακτήρισε «παρεκτροπή» την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες, κυρίως της Δύσης.

«Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας» φέρεται να είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν σήμερα» στην Ουκρανία, πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε σήμερα» συνέχισε, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν συνομιλίες με μια κυβέρνηση ανθρώπων που «περιπλανώνται στο Κίεβο φορώντας μαύρες κουκούλες και κρατώντας Καλάσνικοφ».

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιρειών και της κυβέρνησης. «Αυτές οι συμφωνίες, που είναι νομικά δεσμευτικές, θα πρέπει να τηρηθούν. Δεν συνεργαζόμαστε με μεμονωμένα πρόσωπα, πρόκειται για ζήτημα διακρατικών σχέσεων» είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

«Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρείες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ και ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ Φίλιπ Μπρίντλαβ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αναταραχή που επικρατεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής πως ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της στην Ουκρανία.« Ενώπιον της επιδεινούμενης κατάστασης στην Ουκρανία και της ανάγκης για πλήρη ανάλυση της κατάστασης, αποφασίστηκε να ανακληθεί ο ρώσος πρέσβης για διαβουλεύσεις στη Μόσχα» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του ρωσικού πακέτου στήριξης προς τη Μόσχα είχε τεθεί «σε αναμονή» τις τελευταίες ημέρες, πριν καν την πτώση του Γιανουκόβιτς. Οι πρόσφατες εξελίξεις καθιστούν ακόμη δυσκολότερες τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» του πακέτου.

Στον αντίποδα η Δύση

Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Πολωνία καλούν τη νέα ηγεσία της Ουκρανίας να διασφαλίσει την ενότητα στη χώρα και να αποφύγει πράξεις αντεκδίκησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση στις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ενότητα της χώρας μετά την αλλαγή της εξουσίας στο Κίεβο.

Η Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους νέους ηγέτες της Ουκρανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Προτεραιότητά τους θα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός δρόμου που θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της χώρας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, παραμένει ακόμη ανοιχτή η δυνατότητα υπογραφής μιας συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Από τη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, προειδοποίησε τις νέες ουκρανικές αρχές να μην επιχειρήσουν να «εκδικηθούν» τους πολιτικούς αντιπάλους τους. «Το αίσθημα Δικαιοσύνης υπαγορεύει την τιμωρία όσων ευθύνονται για εγκλήματα και αναμφίβολα, έγιναν εγκλήματα στο Κίεβο. Αναφέρομαι κυρίως στις πραγματικές εκτελέσεις στις οποίες προέβησαν οι ελεύθεροι σκοπευτές. Όμως αν η επανάσταση θέλει να επιφέρει θετικούς καρπούς δεν μπορεί να οικοδομηθεί στη λογική της εκδίκησης ή της ανταπόδοσης» τόνισε ο [ολωνός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Το στοίχημα για την Ουκρανία δεν είναι να εκδικηθεί αλλά να σώσει την οικονομία της και τα δημόσια οικονομικά της» πρόσθεσε. Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον της γειτονικής χώρας στην οποία, όπως είπε, η κατάσταση παραμένει «ιδιαίτερα περίπλοκη».

Ενταλμα σύλληψης του Γιανουκόβιτς

Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει γίνει από πρόεδρος της Ουκρανίας καταζητούμενος: Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψή του, ενώ θεωρείται ότι βρισκόταν, επιβεβαιωμένα, στην Κριμαία τις τελευταίες ώρες. Ο τέως πρόεδρος είναι άφαντος από το Σάββατο, οπότε και το Κοινοβούλιο τον καθαίρεσε, ενώ το Κίεβο καλείται να καταλήξει σε μεταβατική κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη.

Η κατηγορία για μαζικές δολοφονίες φαίνεται ότι αφορά τους θανάτους στους δρόμους του Κίεβου από τη νύχτα της Τρίτης, που είχαν βυθίσει στο χάος τη χώρα και οδήγησαν, τελικά, στην πτώση του.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάχοφ ανέφερε, ανακοινώνοντας το ένταλμα, ότι ο Γιανουκόβιτς έφυγε το βράδυ της Κυριακής από ιδιωτική κατοικία στο Μπαλακλάβα της Κριμαίας προς άγνωστη κατεύθυνση με αυτοκίνητο και τη συνοδεία ενός βοηθού του.

Νωρίτερα τη Δευτέρα είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο Γιανουκόβιτς είχε τεθεί «υπό κράτηση» στην Κριμαία, τις οποίες το υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαίωσε.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υπήρχαν -επίσης ανεπιβεβαίωτες- αναφορές πως ο τέως πρόεδρος είχε προσπαθήσει να διαφύγει στη Ρωσία. Η φυγή του στο ανατολικό τμήμα της χώρας σχεδόν σίγουρη.

Βρετανία και ΗΠΑ «συνιστούν» ΔΝΤ στην Ουκρανία

Το ΔΝΤ δείχνουν Βρετανία και ΗΠΑ στην Ουκρανία για την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Το φλέγον ζήτημα της ουκρανικής οικονομικής κρίσης θα τεθεί επί τάπητος στις συναντήσεις της Κάθριν Άστον από την ΕΕ στο Κίεβο, ενώ η χώρα αναζητεί νέα κυβέρνηση μέχρι την Τρίτη.

«Στο χείλος της χρεοκοπίας» η Ουκρανία, λέει ο υπηρεσιακός πρόεδρος, ενώ το ΥΠΟΙΚ τοποθετεί τις ανάγκες της χώρας στα 35 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφές με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Σιγκαπούρη, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν είπε πως το Λονδίνο και η ΕΕ πρέπει «να είναι έτοιμοι να δώσουμε οικονομική βοήθεια μέσω οργανισμών όπως το ΔΝΤ, και, φυσικά αυτό θα πάρει τη μορφή δανείων, θα είναι καλή επένδυση στην οικονομία της Ουκρανίας».

«Ακόμη είναι πολύ νωρίς, είναι οι πρώτες ημέρες, αλλά ο λαός της Ουκρανίας φαίνεται να έδειξε την θέλησή του να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, να έχει ισχυρότερους δεσμούς με την Ευρώπη και δεν πιστεύω πως θα πρέπει να το απορρίψουμε, αλλά το ενθαρρύνουμε» είπε ο Όζμπορν.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου κάλεσε το Κίεβο «να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν», με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, τις συνομιλίες με το ΔΝΤ για πακέτο βοήθειας.


Ο Λιου συνομίλησε τηλεωνικά με τον Αρσένι Γιατσένιουκ (τον αρχηγό ενός από τα κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης) κατά την επιστροφή του από την G20 στο Σίδνεϊ, όπου, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το Reuters, υπήρξε θετική υποδοχή του ενδεχομένου να υπάρξει πακέτο του ΔΝΤ για την Ουκρανία.

Από "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου