Φρικτό: Δείτε πως έχουν καταστραφεί τα δάση στην Ελλάδα! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Φρικτό: Δείτε πως έχουν καταστραφεί τα δάση στην Ελλάδα!

Τον Αύγουστο του 2007, όταν το τεράστιο κύμα πυρκαγιών «έπνιξε» την Ελλάδα, έγινε λόγος για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφέ...

Τον Αύγουστο του 2007, όταν το τεράστιο κύμα πυρκαγιών «έπνιξε» την Ελλάδα, έγινε λόγος για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονή της ιστορία.

Εφτά χρόνια μετά, το GlobalForestWatch δημιουργώντας ένα παγκόσμιο χάρτη με όσες δασικές εκτάσεις έχουν «χαθεί» και όσες έχουν «δημιουργηθεί» από το 2000 και μετά, μας δίνει τα καθαρά νούμερα της φυσικής καταστροφής που υπήρξε στην Ελλάδα μετά την αλλαγή χιλιετίας.

Σύμφωνα με το χάρτη του GlobalForest, από το 2000 και μετά στην Ελλάδα έχουν καταστραφεί πάνω από 150.000 εκτάρια δασικής έκτασης, που αντιστοιχούν σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο αριθμός αυτός είναι εξωφρενικά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς πως η συνολική έκταση της χώρας δεν ξεπερνά κατά πολύ τα 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από το 2000 ως και το 2012, έχει καεί το 1% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αν δε πάμε σε ποσοστό επί των συνολικών δασικών εκτάσεων της Ελλάδας, τότε το ποσοστό μεγαλώνει κατά πολύ. Παράλληλα, οι δασικές εκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της χιλιετίας που διανύουμε δεν ξεπερνούν τα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, δεν αναπληρώνουν ούτε το ένα τέταρτο των απωλειών των τελευταίων ετών.

Οπως είναι λογικό, το πιο «καταστροφικό» έτος ήταν το 2007, κατά τη διάρκεια του οποίου κάηκαν 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων. Οι τεράστιες φωτιές του Αυγούστου του 2007 κατάφεραν να κάψουν περισσότερα δέντρα από όσα «γεννήθηκαν» από το 2000 μέχρι και το 2012. Δεύτερο έτος στην αρνητική λίστα είναι το 2008 με 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να πνίγονται στις φλόγες. Τις υπόλοιπες χρονιές υπάρχει μια σχετικά σταθερή απώλεια δασικών εκτάσεων, με μέσο όρο περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οπως φαίνεται από το χάρτη της ιστοσελίδας, τα μέρη που επλήγησαν παραπάνω κατά τη διάρκεια αυτών των 12 ετών, είναι η Αττική και μερικά τμήματα της Πελοποννήσου όπως το δυτικό και το κεντρικό. Αρκετά νησιά, με βασικότερα τη Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και τη Ρόδο υπέστησαν επίσης πολύ σοβαρές φυσικές ζημιές.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το παγκόσμιο χάρτη των καμμένων δασικών εκτάσεων ΕΔΩ


1 σχόλιο

  1. Και εξακολουθουμε να ψηφιζουμε τα ελεεινα υποκειμενα που τρεμαν να παραδεχθουν δημοσιως οτι ηταν εμπρυσμοι κολοσσιαιας σχεδιασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου