Επιστολή διαμαρτυρίας σε Παπούλια και Σαμαρά για την διακοπή των λεωφορειακών γραμμών Ελλάδας - Βορείου Ηπείρου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Επιστολή διαμαρτυρίας σε Παπούλια και Σαμαρά για την διακοπή των λεωφορειακών γραμμών Ελλάδας - Βορείου Ηπείρου

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον Πρόεδρο της Βουλής Β.  Μειμαράκη, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σ...

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, τον Πρόεδρο της Βουλής Β.  Μειμαράκη, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καθώς και στις ηγεσίες των υπουργείων Μεταφορών και Δικαιοσύνης έστειλαν πάνω από 30 βορειοηπειρωτικοί φορείς με αφορμή την διακοπή των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν την Βόρειο Ήπειρο με τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Τα βορειοηπειρωτικά σωματεία στην επιστολή τους τονίζουν πως «πρέπει οπωσδήποτε να ανακληθεί η να τροποποιηθεί η απόφαση του υπουργού Μεταφορών, η οποία θα σημάνει ακόμα μια αδικία εις βάρος του πληθυσμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, στη Β. Ήπειρο, αποκόβοντάς μας συγκοινωνιακά από τη μητροπολιτική Ελλάδα». Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα πως «η απόφαση αυτή του υπουργού Μεταφορών υποτίθεται ότι αποσκοπεί στο να επιβάλει την τάξη και να συμμορφώσει της αλβανικές λεωφορειογραμμές, στην πραγματικότητα όμως, δεν αγγίζει καθόλου τις αλβανικές εταιρίες που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας και Αλβανίας».

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Διεύθυνση: Πατησίων 20-22
Πληροφορίες: 2111831838/6932404642

Προς: Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Κοιν.: Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θέμα: Διακοπή των λεωφορειογραμμών προς την Βόρειο Ήπειρο

Αξιότιμοι κύριοι:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη δυσφορία για το βαρύ κλίμα, την αγανάκτηση και την οργή που προκάλεσε στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών με ΑΡ. 4070 Ημερομηνία 17/02/2014. Η απόφαση αυτή, πέραν του ότι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες, αντιβαίνει κατά κύριο λόγο και πλήττει ανεπανόρθωτα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σκοπός του κου. Υπουργού Μεταφορών υποτίθεται ότι είναι να επιβάλει την τάξη και να συμμορφώσει της αλβανικές λεωφορειογραμμές. Στην πραγματικότητα όμως, δεν αγγίζει καθόλου τις αλβανικές εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας και Αλβανίας. Και αυτό διότι οι περισσότεροι επιβάτες-χρήστες των υπηρεσιών αυτών των εταιρειών, διεθνών μεταφορών επιβατών, εξυπηρετούνται κανονικότατα αφού όπως ορίζεται εκ του νόμου, αφετηρία εκκίνησης του ταξιδίου είναι η πρωτεύουσα (Τίρανα ). Συνεπώς το  90% των αλβανών  επιβατών μετακινούνται ομαλά και δεν θίγονται στο ελάχιστο ούτε οι επιβάτες, ούτε τα συμφέροντα των εταιρειών τους. Εν τούτης όμως η απόφαση του κου. Υπουργού Μεταφορών δημιουργεί ανεπανόρθωτη ζημιά , δυσχεράνει και καθιστά ασύμφορη τη συγκοινωνία για τους επιβάτες των πόλεων  της Βορείου Ηπείρου (Αργυρόκαστρο – Δέλβινο - Άγιοι Σαράντα- Χιμάρα) με τον εθνικό κορμό. Οι Βορειοηπειρώτες, κυρίως  οι ηλικιωμένοι, για να εισέλθουν στη μητέρα Ελλάδα θα πρέπει να μεταβούν πρώτα  στα Τίρανα και να ταξιδέψουν από εκεί με το ίδιο λεωφορείο, ειδάλλως να επιβιβαστούν σε 3-4 λεωφορεία και να διανύσουν μια τεράστια χιλιομετρική απόσταση 16 ωρών στο ελάχιστο. Να ληφθεί  επίσης υπ’ όψιν πως  οι επιβάτες αυτοί  είναι κυρίως ηλικιωμένοι και δεν λαμβάνουν πλέον το επίδομα του ΟΓΑ (που διέκοψε εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο Εργασίας) το οποίο τους εξασφάλιζε ένα εισόδημα. Το δε σημερινό τους εισόδημα (αλβανική σύνταξη)  είναι της τάξεως των 70-90 ευρώ μηνιαίως! Με τα καινούρια δεδομένα από οικονομικής  απόψεως, θα πρέπει να εξαντλήσουν τον αλβανικό μισθό ενός μήνα και πάλι δεν φτάνουν.

Μια τέτοια  απόφαση θίγει  επιπλέον και τη λειτουργία των συγκοινωνιακών γραμμών της Βορείου Ηπείρου που ανήκουν σε συμπατριώτες μας, οι οποίοι  εν καιρώ κρίσης επένδυσαν, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και έδωσαν μια «ανάσα ζωής»  στην ιδιαίτερή μας πατρίδα μας. Μάλιστα το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε μια περίοδο που  το κλίμα τρομοκρατίας στην Βόρειο Ήπειρο βρίσκεται σε έξαρση  με εγκληματικότητα, ληστείες,  εκφοβισμούς, βάρβαρες επιθέσεις κατά των ηλικιωμένων μας, υφαρπαγές γης με πλαστά φιρμάνια, οργανωμένες απολύσεις βορειοηπειρωτών από θέσεις  εργασίας του Αλβανικού Δημοσίου, αλλεπάλληλα  χτυπήματα στην ορθόδοξη εκκλησία, ξεπούλημα της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αρχαίο ελληνικό Θέατρο Βουθρωτού).

Αξιότιμοι κύριοι της Ελληνικής Πολιτείας,

Η Βόρειος Ήπειρος, η πατρίδα των εθνικών μας ευεργετών, έχει συνεισφέρει στα μέγιστα στην πορεία της ελευθερίας και της ευημερίας της Ελλάδας. Οφείλει ο Υπουργός Μεταφορών  να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει  την ως άνω απόφαση η οποία κατά βεβαιότητας θα σημάνει ακόμα μια αδικία εις βάρος του πληθυσμού της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο, αποκόβοντάς μας συγκοινωνιακά από τη μητροπολιτική Ελλάδα.

Το δικαίωμα και η δυνατότητα των βορειοηπειρωτών να ταξιδέψουν προς Ελλάδα από τα χωριά τους, δεν μπορεί να είναι ζήτημα που άπτεται διμερών δημοκρατικών σχέσεων, απλά και μόνο, ούτε βέβαια μπορεί να λογιστεί, ως οικονομικό μέγεθος απλά και μόνο. Αφορά πρωτίστως την διασφάλιση της παρουσίας μιας ισχυρής μειονότητας στις πατρογονικές της  εστίες  που  σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται  να ταξιδεύει ο βορειοηπειρώτης ως τα Τίρανα  για να μεταβεί στην Ελλάδα.

Είναι χρέος να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ! Η Ελλάδα υποχρεούται να διασφαλίσει την συνέχιση και την ισχυρή παρουσία των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες. Ευελπιστούμε ότι η διαμαρτυρία μας θα τύχει της κατανόησης σας και ότι θα πρυτανεύσει η σωστή λογική που στόχο δεν θα έχει την συρρίκνωση  αλλά την ένωση-επικοινωνία των «Απ’ έκει Ελλήνων» με την Ελλάδα.

Αναμένοντας την απάντηση σας και την  άμεση επίλυση του ζητήματος.

Διατελούμε μετά τιμής,

Ακολουθούν υπογραφές:

Από "Αυτόνομη"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου