Goldman Sachs: Ο πληθωρισμός θα φέρει πρόσθετη λιτότητα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Goldman Sachs: Ο πληθωρισμός θα φέρει πρόσθετη λιτότητα

Εάν ο χαμηλός πληθωρισμός υποδηλώνει αυξημένο ρίσκο αποπληθωρισμού, οι επιπτώσεις για το δημόσιο χρέος θα μπορούσαν να είναι σημαντικές,...

Εάν ο χαμηλός πληθωρισμός υποδηλώνει αυξημένο ρίσκο αποπληθωρισμού, οι επιπτώσεις για το δημόσιο χρέος θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, επιφέροντας πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να μειωθεί, τονίζει ο οίκος.

Καμπανάκι για τον χαμηλό πληθωρισμό στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας χτυπά σε έκθεσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στους δείκτες χρέους / ΑΕΠ θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν με περισσότερη λιτότητα. 

Ο χαμηλός πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει προκαλέσει έκπληξη τον τελευταίο χρόνο, ιδίως σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, σημειώνει. Εάν αντανακλά εμπροοσθοβαρή εσωτερική υποτίμηση που διασφαλίζει συντομότερη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, η επίπτωση στους δείκτες χρέους θα είναι μικρή.

Αλλά εάν ο χαμηλός πληθωρισμός υποδηλώνει αυξημένο ρίσκο αποπληθωρισμού, οι επιπτώσεις για το δημόσιο χρέος θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, επιφέροντας πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να μειωθεί, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας πάντως ότι στην παρούσα φάση εκτιμά ότι ο χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται στην εμπροσθοβαρή προσαρμογή.

Όπως αναφέρει, με βάση τις εκτιμήσεις της, χαμηλότερος πληθωρισμός κατά 1 μονάδα βάσης αυξάνει το δείκτη χρέους / ΑΕΠ κατά 10-20 μονάδες βάσης σε περίοδο δεκαετίας.


Ο οίκος εκτιμά ότι για να αποκατασταθεί πλήρως η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα πρέπει να υπάρξει σημαντική υποτίμηση της τάξεως του 15-20%. Όπως εξηγεί, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, μέρος μόνο της αναπροσαρμογής πραγματοποιείται μέσω εσωτερικής υποτίμησης και το υπόλοιπο πραγματοποιείται μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Όμως, σημειώνει, ελλείψει μεταρρυθμίσεων, απαιτείταιπερισσότερη εσωτερική υποτίμηση, αυξάνοντας έτσι τους δείκτες χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου