Σύρεται σε αύξηση κεφαλαίου η Εθνική; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Σύρεται σε αύξηση κεφαλαίου η Εθνική;

Την ώρα που οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Alphaκαι Πειραιώς, κατακτούν το Λονδίνο με αστραπιαία και απολύτως επιτυχημένα bookbuildin...

Την ώρα που οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Alphaκαι Πειραιώς, κατακτούν το Λονδίνο με αστραπιαία και απολύτως επιτυχημένα bookbuilding, η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη που παλεύει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες εκ των ενόντων, αλλά υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι τελικά θα συρθεί σε αύξηση κεφαλαίου.

Κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης της Εθνικής παραδέχθηκε χθες, για πρώτη φορά, ότι δεν είναι... απόλυτο το «όχι» σε αύξηση κεφαλαίου, το οποίο ειπώθηκε από πλευράς Εθνικής αμέσως μόλις ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τις κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

 Μιλώντας σε δημοσιογράφους, το εν λόγω στέλεχος δήλωσε ότι «οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται σε διάφορες χρονικές περιόδους». Και πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς επιλέξαμε σε αυτή τη φάση την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και μετά βλέπουμε».

Η διοίκηση της ΕΤΕ, ως γνωστόν, έχει εξαρχής αποκλείσει την άντληση κεφαλαίων από την αγορά, καθώς οι ισχυροί ιδιώτες μέτοχοι, που κάλυψαν την περσινή αύξηση, με πρώτο τον Σπ. Λάτση, φέρονται να έχουν αντιδράσει αρνητικά στην προοπτική να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη, ή να υποστούν αραίωση της συμμετοχής τους από μια αύξηση που θα καλύψουν νέοι μέτοχοι.

Αυτό υποχρέωσε τη διοίκηση της ΕΤΕ να αρχίσει μια ιδιότυπη... σχοινοβασία, επιχειρώντας να καταρτίσει ένα σχέδιο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τη λεγόμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων, δηλαδή κυρίως με πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ένα τέτοιο σχέδιο προτίθεται να υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος η Εθνική ως τις 15 Απριλίου, αλλά αυτή η άσκηση έχει σοβαρές δυσκολίες.

Πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί πώς θα δημιουργηθεί εσωτερικά το απαιτούμενο κεφάλαιο άνω των 2 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι συνθήκες αποκλείουν κάθε σκέψη πώλησης μεγάλου «πακέτου» μετοχών της Finansbank. Η τραπεζική αγορά προεξοφλεί, με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι τα στοιχεία ενεργητικού που είναι διαθέσιμα για δημιουργία κεφαλαίου δεν επαρκούν για να καλυφθεί παρά μόνο μικρό μέρος των κεφαλαιακών αναγκών.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής σχεδιάζει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών με έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές. Ορισμένα σενάρια λένε ότι, σε αυτή την περίπτωση, οι παλαιοί μέτοχοι ίσως να μη χρειασθεί να υποστούν τις συνέπειες της μετατροπής των ομολογιών σε μετοχές, αν η Εθνική αποδείξει στην πορεία ότι ήταν υπερβολικές οι κεφαλαιακές ανάγκες, όπως υπολογίσθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος και καταφέρει να αποπληρώσει τις ομολογίες πριν μετατραπούν σε μετοχές.

Όμως, η επιτυχημένες «έφοδοι» από την Alphaκαι την Πειραιώς στο Λονδίνο εκ των πραγμάτων ανοίγουν το δρόμο για άλλο ένα σενάριο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής: αυτό της αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματά τους και με προσφυγή σε επενδυτές του εξωτερικού.

Όπως έδειξαν οι επιτυχημένες διαδικασίες bookbuildingτων δύο τραπεζών,

Υπάρχει επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές στο Λονδίνο, σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει διάθεση μετοχών σε τιμές υψηλότερες από τις τιμές διάθεσης των περσινών αυξήσεων κεφαλαίου και πάντως πάνω από την ενσώματη λογιστική αξία των τραπεζικών μετοχών (tangiblebookvalue). Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η αραίωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων και η πίεση για πτώση των τραπεζικών μετοχών.


Με αυτά τα νέα δεδομένα, που θα φαίνονταν αδιανόητα μερικούς μήνες νωρίτερα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται να πείσει η διοίκηση της ΕΤΕ τους σημαντικούς ιδιώτες μετόχους να αποσύρουν τις ενστάσεις τους για μια αύξηση κεφαλαίου. Άλλωστε, θα ήταν επικίνδυνο να χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεδομένου ότι μετά τις ευρωεκλογές η χώρα δεν αποκλείεται καθόλου να περιέλθει σε νέα πολιτική αστάθεια, που θα περιόριζε την όρεξη των ξένων χαρτοφυλακίων για ελληνικές τραπεζικές μετοχές...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου