Τρέμουν το αντάρτικο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στη Νέα Δημοκρατία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τρέμουν το αντάρτικο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στη Νέα Δημοκρατία

Στα όρια νευρικής κρίσης, με τις φωνές των συνεργατών του πρωθυπουργού που διαπληκτίζονται μεταξύ τους να ακούγονται ολοένα και πιο συχν...

Στα όρια νευρικής κρίσης, με τις φωνές των συνεργατών του πρωθυπουργού που διαπληκτίζονται μεταξύ τους να ακούγονται ολοένα και πιο συχνά, βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων μυστικής δημοσκόπησης που φέρει την Ν.Δ. να βρίσκεται κάτω του ψυχολογικού ορίου του 15%.

Του Γιώργου Φράγκου

Στο ήδη άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, απότοκο της υπόθεσης Μπαλτάκου και της αδυναμίας της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολιτικά την έξοδο της χώρας μας στις αγορές (την οποία η κοινή γνώμη θεωρεί καθαρά προεκλογική κίνηση), ήρθε να επιδεινώσει η πληροφορία ότι πυρήνας 25 βουλευτών Καραμανλικής, κυρίως, προέλευσης, ετοιμάζεται να στήσει αντάρτικο.

Πρόκειται για πρώην υπουργούς αλλά και προβεβλημένα κοινοβουλευτικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την προσπάθεια Σαμαρά να δημιουργήσει ένα νέο κομματικό φορέα, με άλλο όνομα στην θέση της Ν.Δ.

Οι συγκεκριμένοι, όχι μόνο εμφανίζονται αντίθετοι σ’ αυτή την πρωτοβουλία, αλλά την θεωρούν αιτία κήρυξης εσωκομματικού πολέμου.

Σε πρόσφατη σύσκεψη του πυρήνα των βουλευτών αυτών, αναλύθηκαν τα αποτελέσματα του γκάλοπ που έγινε κατά παραγγελία του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γιώργου Μουρούτη και το οποίο φέρνει το (συγ)κυβερνών κόμμα να κυμαίνεται πολύ χαμηλά μεταξύ 12% ως 15%.

Σύμφωνα με αυτό, στην μόνη ηλικιακή ομάδα όπου έχει προβάδισμα η «ελαφροδεξιά» είναι η άνω των 55 ετών, ενώ κυριολεκτικά καταβαραθρώνεται στο λεγόμενο νεανικό «ακροατήριο», όπου λαμβάνει μονοψήφια ποσοστά.

Όπως παρατηρήθηκε, μάλιστα, δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης της Ν.Δ., αφού όσους άσσους είχε στο μανίκι του έριξε στο προεκλογικό παιχνίδι ο Αντώνης Σαμαράς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα μπορούσαν οι «σχολάζουσες δυνάμεις» της κεντροδεξιάς να συνταχθούν με το κόμμα του, ώστε να αποτελέσουν ένα νέο κορμό ενός φιλελεύθερου σχήματος.

Τελικά η προσδοκία του αυτή απεδείχθη αβάσιμη γιατί ήδη ένα σημαντικό μέρος των συντηρητικών ψηφοφόρων έχει μετακινηθεί προς την Χρυσή Αυγή, ενώ όσοι ακόμη μένουν πολιτικά άστεγοι, έχουν ως πρώτη επιλογή το κόμμα των Ελλήνων Εθνικιστών.

Οι αυλικοί Σαμαρά φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και για τις εκλογικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ, που οδεύει ολοταχώς προς την διάλυση, μετά και τις τρικλοποδιές που του βάζει μέσω της ομάδας των επτά βουλευτών που ελέγχει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στο Μαξίμου προβλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου ο τελευταίος να προχωρήσει στην συγκρότηση του δικού του πολιτικού φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν βουλευτές όπως οι Θ. Μωραΐτης, Κ. Τριανταφύλλου, Β. Κεγκέρογλου κ.ά. ενώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την Φώφη Γεννηματά.

Στην περίπτωση αυτή το πάλαι ποτέ πανίσχυρο σοσιαλιστικό κίνημα θα συρρικνωθεί εκ νέου και θα παλέψει για να μπει στην Βουλή, με τις πιθανότητες επιτυχίας να είναι ελάχιστες.

Το ενδεχόμενο αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος έχει επενδύσει προσωπικά στην διατήρηση του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος, έχοντας ανοιχτή γραμμή με το περιβάλλον Βενιζέλου.

Η αλαζονεία του τελευταίου που συμπεριφέρεται ως συν-πρωθυπουργεύων (!) έχει προκαλέσει ρήξη στους κόλπους της Ν.Δ., στελέχη της οποίας βλέπουν ότι ο Σαμαράς κυριολεκτικά σύρεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης που επιβάλλει τις απόψεις του ακόμη και στα ψηφοδέλτια του κόμματός τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον αποκλεισμό απ’ αυτά του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Ο κ. Λαζαρίδης βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των Καραμανλικών βουλευτών που υποστηρίζουν ότι αυτός βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα αλλαγής του ονόματος της Ν.Δ. και αποσύνδεσής της από το παρελθόν της.

Αν η «ελαφροδεξιά» καταποντισθεί, όπως θεωρείται βέβαιο, στις τριπλές κάλπες του Μαΐου, τότε δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένοι να εγείρουν θέμα ηγεσίας, ζητώντας την αποπομπή του πρωθυπουργού τον οποίον πολλοί εξ αυτών θεωρούν ξένο σώμα μέσα στην παράταξη.

Από την πλευρά τους, οι λίγοι βουλευτές που εντάσσονται στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη, ενισχύουν παρασκηνιακά, το κόμμα ΔΡΑΣΗ του Θόδωρου Σκυλακάκη, προσωπικού φίλου της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Η τελευταία αποφεύγει να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα στην πολιτική σκηνή της χώρας, δείχνοντας ενδιαφέρον μόνο για την προώθηση της υποψηφιότητας του γιου της Κώστα Μπακογιάννη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Όσο για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, που δεν διαθέτει και τις καλύτερες σχέσεις με πρόσωπα που συγκροτούν το επιτελείο Σαμαρά, δείχνει κι αυτός αποστασιοποιημένος γνωρίζοντας ότι οι ημέρες του Μεσσήνιου πολιτικού στην πρωθυπουργία και στην προεδρία της Ν.Δ. είναι μετρημένες.

Με τους κορυφαίους του κόμματός του να του έχουν γυρίσει την πλάτη, ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μήπως και πείσει τους «γαλάζιους» βουλευτές να στηρίξουν τους επίσημους υποψηφίους της Συγγρού. Προσπάθεια, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η πλειοψηφία των νεοδημοκρατών δημάρχων τάσσεται άμεσα ή έμμεσα υπέρ του νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, οι παρεμβάσεις Μεϊμαράκη έχουν πέσει στο κενό.
Μάλιστα, μέρα με την μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται για το κυβερνών κόμμα καθώς όσες τοπικές οργανώσεις δεν έχουν διαλυθεί, εμφανίζονται απρόθυμες και ελλείψει μελών να συμμετάσχουν ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.


Από εφημερίδα «Εμπρός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου