Η αδελφότητα των Νουρτζού - Οι αδελφοί του φωτός - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η αδελφότητα των Νουρτζού - Οι αδελφοί του φωτός

Η Αδελφότητα των Νουρτζού (nur=φως, Αδελφοί του φωτός) είναι από τα πιο γνωστά ισλαμικά Τάγματα, αφού στις πολιτικό-ιδεολογικές και φιλο...

Η Αδελφότητα των Νουρτζού (nur=φως, Αδελφοί του φωτός) είναι από τα πιο γνωστά ισλαμικά Τάγματα, αφού στις πολιτικό-ιδεολογικές και φιλοσοφικό-θρησκευτικές θέσεις της, εντοπίζουμε το μεγαλύτερο μέρος των αντίστοιχων θέσεων των ισλαμιστικών πυρήνων της σύγχρονης Τουρκίας. 

Από την αντιπαράθεση της με τα Τάγματα των Σουλεϊμαντζί και των Αδελφών Μουσουλμάνων, για την προσέλκυση οπαδών, ωφελούνται πάντοτε οι Νουρτζού, οι οποίοι έχουν επίσης αποκτήσει σημαντικές προσβάσεις και συμπάθειες στα συντηρητικά κόμματα της Τουρκικής Δεξιάς. Ο σκληρότατα αντικομμουνιστικός χαρακτήρας του Τάγματος, συνετέλεσε ώστε να αποκτήσει στηρίγματα στο εξωτερικό και να εξαπλωθεί με πυρήνες του στο Πακιστάν, στη Σαουδική Αραβία, στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ο κουρδικής καταγωγής ιδρυτής του Τάγματος, said i Nursi, γεννήθηκε στο χωριό Nurs της επαρχίας του Bitlis. Ο θρύλος λέγει ότι υπήρξε μεγαλοφυής, με ισχυρότατη επιτυχία στη θεολογία, ιστορία, γεωγραφία, γεωλογία, μαθηματικά, φυσική, χημεία και αστρολογία.

Το έργο του βρίσκεται συγκεντρωμένο στις Επιστολές Φωτός που κυκλοφορούσαν παράνομα στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα κυκλοφορούν με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Πρόκειται για σκοτεινά κείμενα, υψηλής φιλολογικής αξίας, που προσφέρονται για ποικίλες ερμηνείες. Είναι ένα μείγμα Ερμητισμού, διανθισμένο με αποσπάσματα από το Κοράνι, που αποπνέει ένα μυστικιστικό άρωμα μέσα σε ένα κλίμα Εξορθολογισμού.

Μέχρι το 1950 το κίνημα των Νουρτζού ήταν συνώνυμο με το σκοταδισμό. Κατόπιν, η κατάσταση άλλαξε αισθητά καθώς οι θεωρητικοί του κινήματος αναζητούσαν μία περισσότερο πολύπλευρη θεώρηση της πραγματικότητας. Σε μια μικρή προκήρυξη που εξέδωσε το κίνημα, με τίτλο Η ακολουθητέα πορεία, υπήρχε το σύνθημα <<η Επιστήμη υπεράνω όλων>>.

IMG_0008

Κεφαλίδα εγγράφου που προέρχεται από τη Μεγάλη Ανατολή της Τουρκίας.

IMG_0009

Πρόσκληση της Στοάς <<Η Τουρκία>>, της Μεγάλης Στοάς της Σκοτίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου