Εθνική: Δεν...βγαίνουν τα κουκιά της ανακεφαλαιοποίησης - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εθνική: Δεν...βγαίνουν τα κουκιά της ανακεφαλαιοποίησης

Ένα σχέδιο εκποίησης πλήθους στοιχείων του ενεργητικού της, περιλαμβανομένης της Finansbank, παρουσίασε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπ...

Ένα σχέδιο εκποίησης πλήθους στοιχείων του ενεργητικού της, περιλαμβανομένης της Finansbank, παρουσίασε χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Γκερτ Κούπμαν.

Πρόκειται, όμως, για ένα σχέδιο που μπορεί να υπηρετεί τις ανάγκες αναδιάρθρωσης της τράπεζας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Επιτροπής, αλλά φαίνεται εξαιρετικά... χλωμό, ως σχέδιο που θα μπορούσε να κλείσει την κεφαλαιακή «τρύπα» των 2,2 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της Εθνικής εξήγησαν στον εκπρόσωπο της Κομισιόν ότι υπάρχουν περισσότερα από δέκα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και η Finansbank, τα οποία μπορούν να πουληθούν, ώστε να συρρικνωθεί ο ισολογισμός της Εθνικής, όπως απαιτεί η Κομισιόν για τις τράπεζες που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση.

Επέμειναν, όμως, στην ανάγκη να δοθεί... άπλετος χρόνος για την εκποίηση των στοιχείων ενεργητικού που έχουν «προσημειωθεί» για πώληση, υποστηρίζοντας ότι:

Για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, πλην της Finansbank, χρειάζεται να δοθεί χρόνος για την πώλησή τους μέχρι το τέλος του έτους, καθώς, στην περίπτωση που επιχειρηθεί μια εσπευσμένη εκποίησή τους δεν θα καταστεί δυνατόν να αποσπάσει η Εθνική ικανοποιητικά τιμήματα.

Για την τουρκική θυγατρική, η κατάσταση είναι ακόμη πιο σύνθετη και τα στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι θα πρέπει να βγει ακόμη αργότερα προς πώληση, μέσα στο 2015.

Ο αξιωματούχος της Κομισιόν επιφυλάχθηκε να αξιολογήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να απαντήσει αργότερα αν γίνεται δεκτό από την Επιτροπή. Όμως, το ζήτημα δεν είναι, σε αυτή την φάση, πώς θα αξιολογήσει η Κομισιόν, από την άποψη του ευρωπαϊκού δικαίου για τον ανταγωνισμό το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όσο το αν μπορεί ένα τέτοιο σχέδιο να καλύψει τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με την απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τη διοίκηση της ΕΤΕ, καθώς και από τη χθεσινή παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στον εκπρόσωπο της Κομισιόν έγινε σαφές ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές πόσα κεφάλαια μπορεί να αντλήσει η Εθνική από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ έχει δώσει καθαρό «σήμα» προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ότι επιθυμεί να επισπεύσουν τις διαδικασίες κεφαλαιακής τους ενίσχυσης, ώστε αυτές να έχουν ολοκληρωθεί πριν αρχίσουν τα τεστ αντοχής, το φθινόπωρο. Ιδιαίτερα για τις ελληνικές τράπεζες, τα περιθώρια είναι ακόμη πιο στενά, αφού ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ αντοχής της ΤτΕ και μάλιστα οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη καλύψει τις ανάγκες τους από την αγορά, η τρίτη (Eurobank) ετοιμάζεται να προχωρήσει στη δική της αύξηση κεφαλαίου και μόνο η Εθνική έχει μείνει πίσω, προσπαθώντας να καταρτίσει ένα σχέδιο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, το οποίο δεν θα περιλαμβάνει προσφυγή στην αγορά, καθώς οι ισχυροί μέτοχοί της είναι εχθρικοί σε αυτή την προοπτική.

Αυτό που με τόση επιμέλεια προσπαθεί να αποφύγει η διοίκηση της ΕΤΕ, δηλαδή η προσφυγή στην αγορά, φαίνεται πλέον ότι είναι αναπόφευκτο, και όλα δείχνουν ότι οι μέτοχοι που κάλυψαν την περσινή αύξηση κεφαλαίου, παρότι δεν θα τους ζητηθεί να βάλουν πάλι το χέρι στην τσέπη, θα βρεθούν κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCo’s - Contingent Convertible Securities).

Η διοίκηση της Εθνικής θα υποχρεωθεί να εκδώσει αυτούς τους έντοκους τίτλους, τους οποίους θα είναι επίσης υποχρεωμένη -λόγω των απαιτήσεων της τρόικας και της DGComp για κατά προτεραιότητα κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες- να τιμολογήσει με όρους αγοράς και να τους προσφέρει σε ιδιώτες. Αν αυτοί δεν καλύψουν την έκδοση, ο πολυνόμος που πέρασε την Κυριακή δίνει τη δυνατότητα να την καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι τα CoCo’s θα έχουν ένα βασικό όρο: ότι θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, αμέσως μόλις πιστοποιηθεί, από τις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της Εθνικής, ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) υποχώρησε κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο.


Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι, πρώτον, η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής θα έχει υψηλό κόστος, αφού τα CoCo’s θα έχουν επιτόκιο πάνω από 5%, με συνέπεια να επιβαρύνονται σοβαρά τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας. Και, δεύτερον, ότι οι ιδιώτες μέτοχοι, που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν μια αύξηση κεφαλαίου, θα έχουν τον κίνδυνο, αν πέσει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κάτω από τα όρια, να υποστούν μια μεγάλη ζημιά από την αραίωση της συμμετοχής τους, λόγω της μετατροπής των CoCo’s σε κοινές μετοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου