Πρώτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πρώτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές

Ευρωκοινοβούλιο: Κανένα κόμμα δεν διασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία Προβάδισμα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δείχνουν οι ...

Ευρωκοινοβούλιο: Κανένα κόμμα δεν διασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία

Προβάδισμα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δείχνουν οι εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Το ΕΛΚ λαμβάνει προς το παρόν 211 έδρες (28,1%). Η κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να εκλέξει 193 ευρωβουλευτές (25,7%). Κανένα από τα δυο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα δεν σχηματίζει πλειοψηφία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο των 751 εδρών.

Η φιλελεύθερη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) εκλέγει 74 ευρωβουλευτές (9,85%), οι Πράσινοι 58 (7,72%) και η Ευρωπαϊκή Αριστερά 47 (6,26%).

Ακολουθούν οι ευρωσκεπτικιστές Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), στους οποίους ανήκει για παράδειγμα το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον: 39 ευρωβουλευτές (5,19%).

Η υπερδεξιά ευρωσκεπτικιστική Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, στην οποία ανήκουν το βρετανικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και η ιταλική Λίγκα του Βορρά, εκλέγει 33 ευρωβουλευτές (4,39%).

Πενήντα έξι έδρες (7,46%) του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα καταληφθούν από πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα που δεν είναι συνδεδεμένα με κάποια από τις υπάρχουσες πολιτικές ομάδες, όπως το Ποτάμι αλλά και η Χρυσή Αυγή από την Ελλάδα και το Κίνημα 5 Αστέρων από την Ιταλία.


Υπολογίσιμη είναι η δύναμη των ανεξάρτητων ευρωβουλευτών, εκείνων δηλαδή των οποίων τα κόμματα συμμετείχαν στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο αλλά δεν ανήκαν σε καμία ομάδα: λαμβάνουν 40 έδρες (5,33%). Σ' αυτούς ανήκει το γαλλικό ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.  

Από "Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου