Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » Φεύγουν οι Έλληνες από την Ελλάδα! «Διαβατήριο» για δουλειά ζήτησαν 341 χιλιάδες Ελληνες
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Στις πρώτες θέσεις, μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό, βρίσκονται οι Έλληνες.

Της Χαράς Καλημέρη

Το 2014, συνολικά 341.334 κάτοικοι της χώρας συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα (Europass CV), το οποίο

αποτελεί «διαβατήριο» για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, με την πλειονότητα αυτών -84%- να βρίσκεται στην πλέον παραγωγική ηλικία (21-35 ετών).

Η Ελλάδα κατέλαβε, έτσι, την ένατη θέση, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας μας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Φεύγουν από την Ελλάδα! «Διαβατήριο» για δουλειά ζήτησαν 341 χιλιάδες Ελληνες

Φεύγουν από την Ελλάδα! «Διαβατήριο» για δουλειά ζήτησαν 341 χιλιάδες Ελληνες

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού Cedefop αναφορικά με τους χρήστες της ηλεκτρονικής πύλης Europass (https://europass.cedefop.europa.eu/el/home), που παρέχει πληροφορίες σχετικά με θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., ο αριθμός των Ελλήνων οι οποίοι αναζητούν την τύχη τους εκτός συνόρων αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2010-2014, που η χώρα βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, συνολικά 907.701 Έλληνες διερεύνησαν τις προοπτικές εργασίας στο εξωτερικό, συμπληρώνοντας βιογραφικά. Ο αριθμός αυτός ήταν διαρκώς αυξανόμενος -46.432 το 2010, 98.008 το 2011, 159.830 το 2012, 257.082 το 2013 και 341.334 το 2014- ενώ προ κρίσης και συγκεκριμένα, το 2007, μόλις 3.369 Έλληνες είχαν προβεί σε ανάλογη κίνηση.

Πρόθυμοι από 21 - 35 ετών

Ιδιαίτερα πρόθυμοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι οι νέοι, ηλικίας 21-35 ετών, ενώ σε μικρότερο ποσοστό μια θέση εργασίας στο εξωτερικό τολμούν να διεκδικήσουν και οι σαραντάρηδες. Αναλυτικά, το 54,7% των χρηστών του Europass CV είναι ηλικίας 26-30 ετών, το 20,5% είναι 21-25 ετών, το 10,9% είναι άνω των 35 ετών, το 8,8% είναι μεταξύ 31 και 35 ετών, ενώ ποσοστό 4,8% είναι έως 20 ετών.

Η επαγγελματική εμπειρία των πολιτών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό ποικίλλει. Το μεγαλύτερο ποσοστό και συγκεκριμένα το 40,7% είναι έμπειροι επαγγελματικά με 6 - 10 χρόνια προϋπηρεσίας, το 22% δεν έχει εργαστεί καθόλου, το 21,3% βρίσκεται στην αφετηρία του εργασιακού του βίου με έως πέντε χρόνια προϋπηρεσίας, το 9,2% έχει 11-20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ το 4,2% έχει εμπειρία άνω των 20 ετών.

Φεύγουν και οι αλλοδαποί

Από τα στοιχεία καταδεικνύεται ότι η οικονομική κρίση «διώχνει» όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους αλλοδαπούς από τη χώρα. Από το σύνολο των 341.334 βιογραφικών που συμπληρώθηκαν το 2014, τα 213.021 ήταν στην ελληνική γλώσσα και τα υπόλοιπα σε άλλες γλώσσες, τα οποία συμπληρώθηκαν και από πολίτες διαφορετικής εθνικότητας.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Διαρκώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον στη συμπλήρωση του ευρωπαϊκού βιογραφικού σημειώματος από πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ενδεικτικά, στην Αυστρία, η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης ή υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα, συμπληρώθηκαν το 2014 συνολικά 195.670 Europass CVs.

Το ίδιο έτος, «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη αναδείχθηκε η Ιταλία με 2.763.262 βιογραφικά και ακολούθησαν η Πορτογαλία με 2.159.340 και η Ισπανία με 853.917 βιογραφικά.

Συνολικά, τα βιογραφικά σημειώματα που κατετέθησαν το 2014 από τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια, ενώ από το 2005 έως και το 2014 έφθασαν τα 47,8 εκατομμύρια.

Ο φάκελος Europass

Ολες οι δεξιότητες του κατόχου σε 5 έγγραφα

O φάκελος εγγράφων Europass αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και αποτελείται από πέντε έγγραφα τα οποία επιτρέπουν στον κάτοχό του να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των δεξιοτήτων και των προσόντων του προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση εργασίας.

Δημοφιλέστερο έγγραφο είναι το ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα το οποίο περιλαμβάνει όλα τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά προσόντα του κατόχου, όπως επαγγελματική εμπειρία, εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και επιπλέον ικανότητες και δεξιότητες (όπως κοινωνικές, οργανωτικές, τεχνικές και καλλιτεχνικές ικανότητες), οι οποίες αποκτήθηκαν εκτός επίσημης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και για το διαβατήριο γλωσσών που αποτελεί ένα εργαλείο αξιολόγησης γλωσσικών δεξιοτήτων με βάση το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το βιογραφικό σημείωμα, καθώς και το διαβατήριο γλωσσών μπορούν να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά, ενώ τα υπόλοιπα τρία έγγραφα (η κινητικότητα Europass, το συμπλήρωμα πιστοποιητικού και το παράρτημα διπλώματος) χορηγούνται από οργανισμούς.

Αρμόδιος οργανισμός για την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη είναι ο Cedefop, ο οποίος αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο πρόγνωσης για τη ζήτηση και την προσφορά των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων σε κάθε χώρα.


Επίσης, σε κάθε χώρα λειτουργεί εθνικό κέντρο Europass που αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής για τους ενδιαφερόμενους. (http://europass.eoppep.gr/).

Από "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

2 σχόλια

  1. Τι να σχολιάσουμε; καλοπερασάκηδες που στην πρώτη δυσκολία ..... αντε γειά. Και εμείς που μένουμε και αγωνιζόμαστε είμαστε οι μ@λ@κες της ιστορίας. Μου θυμίζουν όλοι αυτοί τους πολιτικούς (Βενιζέλο Λεφτεράκη, Καραμανλή "εθνάρχη" και α΄λλους) που μόλις στένευαν τα πράγματα, πήγαιναν στο Παρίσι, περίμεναν τους μ@λ@κες να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και μετά επέστρεφαν ως σωτήρες. Αν δεν σας αρέσει η κατάσταση στην Ελλάδα μπορείτε να φύγετε, αλλά μη ξαναγυρίσετε και υπάρχει και η άλλη λύση, σταματήστε ρε ζώα να ψηφίζετε αυτούς μας έφτασαν σε αυτό το χάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εχεις δικιο φιλε φευγουν νομιζοντας οτι θα παιρνουν πολλα χρηματα ,αλλα και εκει 400 ειναι ,εκτος και αν δηλωσουν μουσουλμανοι .Φυγετε δειλοι και χαριστε την πατριδα στους λαθροφονιαδες ,βουτυρο στο ψωμι των ανθελληνων θελουν ελλαδα χωρις τους ελληνες ,και εσεις τους διευκολυνετε. ρενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου