Τσαβούσογλου: Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τσαβούσογλου: Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

«Σε λογαριασμό υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες» Γράφει ο Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος Λογαριασμό υπό την ...

«Σε λογαριασμό υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες»

Γράφει ο Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος

Λογαριασμό υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας στον οποίο να κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, προτείνει η τουρκική πλευρά ως λύση στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε την ε/κ πλευρά, λέγοντας ότι δεν πέρασε το τεστ ειλικρίνειας.

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον των ερευνών και της γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά εναντίον του να γίνουν αυτές οι εργασίες μονομερώς από την ε/κ πλευρά.

«Και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στα αποθέματα αυτά. Αυτό το είπαν και τα Ηνωμένα Έθνη, και οι ΗΠΑ και η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα», είπε, υποστηρίζοντας ότι με βάση την διαδικασία που είναι σε εξέλιξη δεν τίθεται υπό εγγύηση το δικαίωμα των Τ/κ και γι αυτό στάλθηκε εκεί το Μπάρμπαρος έπειτα από αίτημα του ψευδοκράτους.

«Το ψευδοκράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύσει τα δικαιώματά του και η Τουρκία ως μητέρα πατρίδα έχει χρέος να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/κ», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε  ότι υπάρχουν προτάσεις της Τουρκίας γι αυτό το θέμα. «Είπαμε να ιδρυθεί μια επιτροπή, αυτό θα σημαίνει αναγνώριση είπαν. Λέτε δύο πλευρές, αυτό τι σημαίνει; Τότε ας μην ανακατευτούν επίσημα οι πλευρές, να ιδρυθεί ιδιωτική εταιρεία είπαμε. Όχι είμαστε εναντίον και σε αυτό είπαν. Τότε τι να κάνουμε;»

Τώρα, πρόσθεσε, κινητοποιήθηκε και η Ελλάδα. «Πώς μπορούμε να βρούμε μια λύση με την ελληνική διοίκηση; Πρώτα ας προσθέσουμε μια πρόσθετη παράγραφο στην ανακοίνωση 11ης Φεβρουαρίου. Μετά να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά και να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Εμείς και αυτό το δεχόμαστε, εμείς προτείναμε και αυτό: Το δικαίωμα του τ/κ “λαού” να τεθεί σε έναν εμπιστευτικό λογαριασμό, να προστατευθεί υπό την ομπρέλλα του ΟΗΕ ή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εμείς σε αυτά συμφωνούμε, είπαμε. Φτάνει να υπάρξει λύση. Αλλά η ε/κ πλευρά για άλλη μια φορά δεν πέρασε το τεστ ειλικρίνειας.

Ελπίζουμε να καταλάβουν το λάθος τους και να βρούμε λύση και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις»
, είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Πρέπει, συνέχισε, να ληφθούν κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Δυστυχώς, η ε/κ πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη γι αυτά. Αν θα ζήσουμε μαζί πρέπει να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο και δεν πρέπει να φοβόμαστε να κάνουμε βήματα. Και στην Ελλάδα και στην ε/κ πλευρά υπάρχουν πολιτικά μπερδέματα. Όλα αυτά, οι πολιτικές στις δύο χώρες αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για εποικοδομητικό βήμα», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.


Από «ΒΗΜΑ»

1 σχόλιο

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου