Ισλαμική Τρομοκρατία στην Μαύρη Ήπειρο: Boko Haram - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ισλαμική Τρομοκρατία στην Μαύρη Ήπειρο: Boko Haram

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιδιώκουν να εκριζώσουν με βίαιο τρόπο τη δυτική επιρροή με τον πιο αδιάλλακτα αιματηρό τρόπο: κάνοντας επιθ...

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιδιώκουν να εκριζώσουν με βίαιο τρόπο τη δυτική επιρροή με τον πιο αδιάλλακτα αιματηρό τρόπο: κάνοντας επιθέσεις σε σχολεία.

Γράφει η Όλια Περτσεμλίδη

Η Ισλαμιστική βία ασκείται από ομάδες που επανδρώνονται από φτωχά κοινωνικά στρώματα, ενώ παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια σταδιακή άνοδος και σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα.

Η θρησκευτική βία είναι περισσότερο ολέθρια από την πολιτική βία, κυρίως λόγω της δραστηριοποίησης διαφορετικών μηχανισμών αξιών, νομιμοποίησης και δικαίωσης της έννοιας της ηθικής που επηρεάζουν και υποκινούν τρομοκράτες. Για τον θρησκευόμενο τρομοκράτη, η βία είναι πάνω από όλα ιερή πράξη ή θείο καθήκον. Με άλλα λόγια, η θρησκεία χρησιμοποιείται για να δικαιώσει, αλλά και για να δικαιολογήσει την πρακτική της βίας. Έχει αποδειχτεί ότι η βία, η οποία εκπορεύεται από θρησκευτικά κίνητρα, προκαλεί μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ζωών σε σύγκριση με την βία, η οποία ασκείται από πολιτικές οργανώσεις. Τα κρούσματα βίας του ισλαμιστικού εξτρεμισμού έχουν διεθνή απήχηση.

Η χρήση βίας από τους ισλαμιστές, που την θεωρούν ως την μοναδική λύση για την επιβίωση της θρησκείας τους, είναι εκ των πραγμάτων μια ιδιαίτερα ακραία μορφή δράσης. Αυτή η έντονη μορφή αντίδρασης από την πλευρά των ισλαμιστών εξηγείται από τους μελετητές, ως μία μορφή εχθρότητας κατά της Δύσης και των άλλων θρησκειών. Η ισλαμιστική τρομοκρατία είναι μία ακραία μορφή βίας που αδιαφορεί για τα αθώα θύματα. Πιο συγκεκριμένα,  δεν επιλέγουν τα θύματα αλλά στρέφονται ενάντια σε οποιονδήποτε έχει διαφορετικές αντιλήψεις και δεν ασπάζεται την ακραία εκδοχή του Ισλάμ. Οι οργανώσεις του ισλαμιστικού εξτρεμισμού ευθύνονται για μία σειρά τρομοκρατικών ενεργειών.

H Boko Haram η οποία δραστηριοποιείται την τελευταία  δεκαετία στην Βορειοανατολική Νιγηρία, αποτελεί ένα εξαιρετικά βίαιο ισλαμικό κίνημα. Παρατηρούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να αντιμετωπίσουν τις επιθετικές ενέργειες που εξαπολύει η Boko Haram . H ισλαμιστική, αυτή, οργάνωση που κατέχει ένα διεθνές προφίλ αντιμετωπίζεται με ανησυχία από την διεθνή κοινότητα εξαιτίας των συνεχών και εκτεταμένων επιθέσεων που πραγματοποιεί εναντίον άμαχων και κρατικών στόχων.

Μετά την ίδρυσή της  το 2002 από το Μοχάμεντ Γιουσούφ, η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση της Μπόκο Χαράμ οδήγησε σε μια βίαιη εξέγερση τον Ιούλιο του 2009, κατά την διάρκεια της οποίας  ηγετικά στελέχη εκτελέστηκαν. Η αναπάντεχη αναγνώριση της, που ακολούθησε μετά από μια μαζική απόδραση τον Σεπτέμβριο του 2010, συνοδεύτηκε από έναν αριθμό  καλά σχεδιασμένων επιθέσεων, αρχικά εναντίον εύκολων στόχων (soft targets), όπως τμήματα του άμαχου πληθυσμού και στη συνέχεια, το 2011, με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε αστυνομικά τμήματα και τα γραφεία του ΟΗΕ. Η περιοχή του Borno στη Νιγηρία τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις αρχές του 2012, και τον επόμενο χρόνο το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης επεκτάθηκε σε όλη τη βορειοανατολική Νιγηρία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε μια πρόχειρη μετάφραση «Μπόκο Χαράμ» σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία ».

Κατά μία έννοια, η Βoko Haram βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αλλαγής, καθώς έχει την δυνατότητα να προσαρμόζεται πάντα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, κάτι που αντανακλάται μέσα από τις μεθόδους της. Το συγκεκριμένο γεγονός επιτρέπει πολλαπλές εκφάνσεις του τρομοκρατικού αυτού κινήματος , γεφυρώνοντας έτσι διαφορετικές πλευρές της τρομοκρατίας, της εξέγερσης και της εγκληματικότητας, όπου διαφορετικοί παράγοντες αστάθειας και συγκρούσεων έχουν αναδειχθεί. Η μοναδική για τα δεδομένα της Νιγηρίας, Boko Haram, με τον συνδυασμό της δογματικής βίας  και των τρομοκρατικών επιθέσεων, είναι εξειδικευμένη στο να αξιοποιεί κρατικές και θεσμικές αδυναμίες. Η άνεση δράσης  που έχει στην περιοχή Borno, επικράτεια της νοτιοανατολικής Νιγηρίας της δίνει την δυνατότητα, εκμεταλλευόμενη την ατιμωρησία και την ανηθικότητα,  να πραγματοποιήσει επιθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι η Boko Haram δεν ήταν ένα βίαιο κίνημα, ούτε κατά την διάρκεια της ίδρυσης της, αλλά ούτε κατά την φάση της μετάβασης της προς το δίκτυο της τρομοκρατίας το 2009-2010. Δεν αποτελούσε ένα κίνημα, το οποίο ως προς την οργανωτική του δομή και το μέγεθος του, θεωρούνταν μια εθνική απειλή. Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε από την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και ανταγωνιστικών πολιτικών συμφερόντων οδήγησαν  σε μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας, αυξάνοντας έτσι τις αναταραχές τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι χάρη σε αυτές, παραχωρήθηκε χώρος δράσης, αλλά και κίνητρα ικανά να αναπτύξουν την Boko Haram και να ενισχύσουν τον τρομοκρατικό της χαρακτήρα.

Η Boko Ηaram διαθέτει μια καλά καθορισμένη οργανωτική δομή, η οποία βασίζεται σε αυστηρή ιεραρχική κλίμακα. Αντλεί υποστήριξη από τον μουσουλμανικό πληθυσμό του βορείου τμήματος της Νιγηρίας, από τους κρατικούς  θεσμούς, από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφάλειας. Σημαντική υποστήριξη αντλεί  από την εθνική ομάδα Κανούρι, η οποία αντιπροσωπεύει το 4% του πληθυσμού της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι εκτός από την άμεση υποστήριξη που λαμβάνει  από την βάση του Kanuri στα βόρεια τμήματα της Νιγηρίας, η Boko Haram αντλεί έσοδα και εξοπλισμό με έμμεσους τρόπους.Τα έσοδα της ομάδας ανέρχονται σε  κέρδη εκατομμυρίων δολλαρίων μέσα από κλοπή τραπεζών, αλλά και  πραγματοποίηση απαγωγών, με βασικό στόχο τα λύτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ποσό των 17 εκατομμυρίων ευρώ που κατέβαλε η γαλλική κυβέρνηση το 2010 για την απελευθέρωση 4 Γάλλων ομήρων. Επιπροσθέτως, το κίνημα λαμβάνει οικονομική υποστήριξη απο τους πολιτικούς της Νιγηρίας. Στην πραγματικότητα οι διοικητές, γερουσιαστές και διπλωμάτες της Νιγηρίας έχουν εμπλακεί αρκετές φορές στην χρηματοδότηση της Boko Haram με  εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Από την άλλη πλεύρα, ένα μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της φαίνεται να προέρχεται από άλλες ισλαμικές οργανώσεις. Στρατιωτικές οργανώσεις όπως η Al Qaeda και η World Islamic Call Society φαίνεται πως έχουν μεταβιβάσει στην οργάνωση παραπάνω από 70 εκατομμύρια δολλάρια τα τελευταία χρόνια.

Η οργάνωση αναφέρει ότι άλλες στρατιωτικές οργανώσεις, όπως η Al Qaeda έχουν εκπαιδεύσει μέλη τους, έναν ισχυρισμό που αρκετές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαιώνουν. Αν το παραπάνω γεγονός αληθεύει, η εκπαίδευση περιλαμβάνει την χρήση εκρηκτικών υλών, καθώς και τον σχεδιασμό και την κατασκεύη οχημάτων μέσω των οποίων πραγματοποιούνται τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές. Aξίζει να σημειωθεί ,πως η  Boko Haram έχει την δυνατότητα να προμηθεύεται όπλα και πυρομαχικά μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου δικτύου. Οτιδήποτε η ομάδα δεν αγοράζει παράνομα, το αποκτά μέσα απο την διεξαγωγή επιθέσεων κατά των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Αbubakar Shekau θεωρείται ο αρχηγός της Boko Haram, ενώ το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κινήματος είναι γνωστό σαν Shura Council, το οποίο απαρτίζεται απο 30 μέλη. Το πραγματικό μέγεθος του κινήματος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, παρόλα αυτα πολλοί ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των μελών του πυρήνα ανέρχεται σε εκατοντάδες, αποκλείοντας  όμως τον μεγάλο αριθμό των υποστηρικτών που κινούνται με βάση μεμονωμένα εθνοτικά, ιδεολογικά ή οικονομικά συμφέροντα. Τα μεγάλα στρώματα υποστηρικτών  κάτω απο το Shura Council διαχωρίζονται με βάση το αίσθημα της προσήλωσης  και την εξειδίκευση. Τα τμήματα αυτά  είναι υπεύθυνα για την επιλογή στόχων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας, απαγωγών και συλλογή χρήσιμων πληροφοριών . Επίσης είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και για την εκπαίδευση νέων μελών που θα στελεχώσουν στην συνέχεια το κίνημα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η Βoko Haram διαθέτει τμήματα υποστήριξης,  τα οποία κατά κύριο λόγο εστιάζουν  στην ευημερία των μελών της, αλλά και στην υποστήριξη και την συντήρηση των οικογενειών που αφήνουν πίσω τα μέλη που πραγματοποιούν τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Σε συνέχεια αυτού, διαθέτει μια ιατρική επιτροπή που παρέχει φροντίδα στα μέλη του κινήματος και στις οικογένειες τους. Τέλος, υπάρχει ειδικό τμήμα που είναι υπεύθυνο για την μετάδοση προπαγανδιστικών μέσων και μηνυμάτων για την προώθηση της Βoko Haram.

Στοιχεία που προέρχονται από πηγές αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων ισχυρίζονται, ότι οι σχέσεις μεταξύ των ισλαμιστικών ομάδων της ISIS και Boko Haram έχουν αρχίζει να χαρακτηρίζονται από μεγάλη συνεργασία. Ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο επιθετικές ενέργειες εναντίον των αμερικανών συμμάχων στην Κεντρική και Βόρεια Αφρική.

Ο διοικητής των Ειδικών Επιχειρήσεων του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική, ανέφερε μια μεταφορά  όπλων στις 7 Απριλίου του 2016 (μετέφερε όπλα μικρού διαμετρήματος, πολυβόλα και τουφέκια, δήλωσαν αξιωματούχοι) που θεωρείται ότι είναι ενέργεια των μαχητών του  Ισλαμικού  Κράτους ( ISIS) στη Λιβύη, που ήταν υπεύθυνοι για την περιοχή της λίμνης Τσαντ, μια περιοχή που επλήγη από την ισλαμιστική ομάδα της Boko Haram. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή υπογράμμισε το κεντρικό δίλημμα των προσπαθειών του Προέδρου Ομπάμα, έτσι ώστε να χαλιναγωγηθεί η εξάπλωση του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Αφρική. Τα τελευταία χρόνια, η ήπειρος μετατρέπεται  όλο και περισσότερο σε  ένα πεδίο μάχης μεταξύ του πόλεμου  της Δύσης και του μαχητικού Ισλάμ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι η αυξημένη επιρροή των ομάδων, όπως η Boko Haram και τώρα το Ισλαμικό Κράτος ( ISIS), έχει τις ρίζες της  στις οικονομικές ανισότητες και τον ανθρώπινο πόνο, o οποίος συχνά προκαλείται από αυταρχικές κυβερνήσει,ς στις οποίες συνηθίζεται να προσκολλώνται στην εξουσία  ισχυρά άτομα.Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι περιγράφουν την μεταφορά όπλων στις 7 Απριλίου  ως ένα από τα πρώτα απτά παραδείγματα της άμεσης σχέσης μεταξύ των δύο εξτρεμιστικών ομάδων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η Boko Haram υποσχέθηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος το περασμένο έτος.

Σημαντικό γεγονός που πρέπει να αναφερθεί , είναι η ανακοίνωση από το Ισλαμιστικό κράτος για την αλλαγή ηγεσίας της Boko Haram. Ο νέος ηγέτης ονομάζεται Αμπού Μουσάμπ αλ-Μπαρνάουι, πρώην εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ και παρουσιάζεται στο νέο τεύχος του περιοδικού αλ-Νάμπα, που εκδίδεται από το Ισλαμικό Κράτος. Ο φερόμενος ως νέος ηγέτης είχε εμφανιστεί μια φορά τον Ιανουάριο του 2015 σε προπαγανδιστικό βίντεο, ως εκπρόσωπος της Μπόκο Χαράμ. Καλύπτοντας το πρόσωπό του με τουρμπάνι, έδωσε συνέντευξη σε στούντιο. Σε αντίθεση με τον προηγούμενο ηγέτη της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου, μίλησε με ήπιο και προσεγμένο ύφος στη γλώσσα Χάουσα. Ο Σεκάου συνήθιζε να βιντεοσκοπείται σε ανοιχτούς χώρους, περιτριγυρισμένος από στρατιώτες, και φώναζε για να ανακοινώσει νίκες, να απειλήσει ή μιλούσε ασυνάρτητα περί ιδεολογίας.

Παρά το ήρεμο και συνεσταλμένο τρόπο ομιλίας του, ο νέος επικεφαλής του παρακλαδιού αυτού του ISIS δεν έκρυψε τη σκληρότητά του: προειδοποίησε πως όποια πόλη εμποδίσει τη Μπόκο Χαράμ από το να επεκτείνει το Ισλαμικό Κράτος θα ισοπεδωθεί, υποσχόμενος πολιτική καμένης γης. Παράλληλα, μίλησε κατά της δημοκρατίας και της ξένης εκπαίδευσης. Επίσης ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να λεχθεί, είναι η δήλωση πίστης τον Μάρτιο του 2015 από τον Αμπουμπακάρ Σεκάου.

Το τελευταίο στίγμα του Σεκάου δόθηκε πριν από έναν χρόνο, τον περσινό Αύγουστο, σε ηχητικό μήνυμα της Μπόκο Χαράμ, μέσω του οποίου υποστήριζε ότι είναι ζωντανός κι ότι δεν έχει αντικατασταθεί. Ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της Μπόκο Χαράμ το 2009, μετά το θάνατο του ιδρυτή της, Μοχάμεντ Γιουσούφ.

Την νύχτα της 14-15 Απριλίου 2014 μέλη της Boko Haram  επιτέθηκαν σε κρατικό σχολείο στο Chibok (Βorno, βορειοανατολική Νιγηρία). Εισήλθαν στο σχολείο προσποιούμενοι τους φύλακες, λέγοντας στις μαθήτριες να εκκενώσουν το σχολείο και να τους ακολουθήσουν. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός μαθητριών απήχθει με φορτηγά, πιθανότατα προς στην περιοχή της Konduga, στο δάσος του Sambisa, όπου η Boko Haram είναι γνωστή για τα οχυρωμένα στρατόπεδα της.Τα σπίτια στο Chibok λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν, επίσης, μετά την επίθεση. O αριθμός των μαθητριών που ήταν εγγεγραμμένες στο συγκεκριμένο σχολείο ανερχόταν στις 530, παρόλα αυτά  είναι άγνωστος ο αριθμός των μαθητριών την ημέρα και την ώρα της επίθεσης. Η ηλικία των παιδιών ήταν από 16 έως 18 και βρίσκονταν στο τελευταίο έτος του σχολείου. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως 85 μαθητές απήχθησαν κατά την επίθεση. Στις 19-20 Απριλίου 2014 ο στρατός ανήγγειλε ότι 100 από τα 129 κορίτσια που είχαν απηχθεί απελευθερώθηκαν. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη δήλωση απορρίφθηκε μετά από μαρτυρίες γονέων που ανέφεραν ότι 234 κορίτσια έλειπαν. Στην πραγματικότητα, ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, είπε σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν υπήρξε ανακωχή και ότι τα κορίτσια που απήγαγε η οργάνωση δεν θα επιστρέφονταν. «Όλα τους ασπάστηκαν το Ισλάμ και τώρα είναι παντρεμένα» είπε. «Όποιος είπε ότι υπάρχουν σχέδια για την απελευθέρωση των κοριτσιών, ονειρεύεται». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ένας αριθμός κοριτσιών που απήχθησαν κατάφεραν να δραπετεύσουν σε δύο ομάδες. 

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, 53 κορίτσια κατάφεραν να δραπετεύσουν στις 2 Μαΐου. Στοιχεία της οργάνωσης της Διεθνούς Αμνηστείας αναφέρουν, ότι ο στρατός της Νιγηρίας είχε τέσσερις προειδοποιήσεις για την απαγωγή των κοριτσιών, αλλά δεν προέβη σε καμία ενέργεια προστασίας του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί πως το σχολείο έκλεισε για τέσσερις εβδομάδες πριν την επίθεση λόγω της κατάστασης της ασφάλειας. Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν ότι είχαν τις παραπάνω προειδοποιήσεις για την συγκεκριμένη επίθεση, αλλά ανέφεραν πως δεν ήταν σε θέση να κινητοποιήσουν ενισχύσεις. Ο Jonathan NC Hill του King College του Λονδίνου αναφέρει ότι η Boko Haram προχώρησε στην απαγωγή αυτών των κοριτσιών μετά την έντονη επιρροή από την Al Qaeda, υποστηρίζοντας ότι στόχος της ομάδας είναι να χρησιμοποιήσουν τις κοπέλες σαν σκλάβες αλλά και ως μέσα εκφοβισμού του άμαχου πληθυσμού. Η ισλαμιστική ομάδα Boko Haram έχει ως στόχο την δημιουργία ενός χαλιφάτου στην Νιγηρία και είναι ιδιαίτερα αντίθετη με τον δυτικό τρόπο και πρότυπα εκπαίδευσης καθώς πιστεύει πως απομακρύνουν τους νέους απο τα ισλαμικά πρότυπα αλλά και τον τρόπο ζωής. Σημαντικό είναι να  αναφερθεί ότι η οργάνωση κλιμάκωσε  τις επιθέσεις της, από  την στιγμή που οι Αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν ότι «επετεύχθη εκεχειρία» - αργότερα η οργάνωση το διέψευσε - και πιθανώς προχώρησαν στην διαπραγμάτευση  250 μαθητριών που είχαν απαχθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή της οργάνωσης, o οποίος εκτελέστηκε απο την Νιγηριανή αστυνομία το 2009, οι οπαδοί του άρχισαν να δρουν υπογείως, ζητώντας εκδίκηση. Έκτοτε, η Boko Haram ευθύνεται για την πραγματοποίηση πολλών αιματηρών επιθέσεων σε χωριά, κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικά τμήματα, φυλακές, εκκλησίες, ακόμη και τζαμιά. H αδυναμία της διάσωσης των κοριτσιών φαίνεται πως ενθάρρυνε την Μπόκο Χαράμ να κλιμακώσει τις απαγωγές και αλλού.

Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιδιώκουν να εκριζώσουν με βίαιο τρόπο τη δυτική επιρροή με τον πιο αδιάλλακτα αιματηρό τρόπο: κάνοντας επιθέσεις σε σχολεία. Τρομοκρατεί τον τοπικό πληθυσμό και κυρίως τους χριστιανούς και δεν διστάζει να εμπλακεί σε μάχες ακόμα και με τον νιγηριανό στρατό.

Βιβλιογραφία
1.        https://www.hrw.org/africa/nigeria
2.       https://www.hrw.org/report/2016/04/11/they-set-classrooms-fire/attacks-education-northeast-nigeria
3.       https://www.theguardian.com/world/2015/may/02/nigerian-women-girls-boko-haram-rebel
4.       http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/al-qaeda/10893889/Al-Qaeda-map-Isis-Boko-Haram-and-other-affiliates-strongholds-across-Africa-and-Asia.html
5.        http://gr.euronews.com/2015/03/07/boko-haram-pledges-allegiance-to-isil/
6.       https://www.stratfor.com/analysis/nigeria-examining-boko-haram
7.        https://www.stratfor.com/weekly/boko-haram-more-dangerous-ever
8.       https://www.stratfor.com/analysis/first-suicide-attack-nigerias-boko-haram
9.       http://america.aljazeera.com/articles/2014/6/5/boko-haram-slaughtershundredswitnessessay.html
10.     http://foreignpolicy.com/2016/03/31/the-wives-of-boko-haram-fighters-nigeria-captives-escape/
11.      Μαίρη Μπόση, Ζητήματα Ασφάλειας στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, Εκδόσεις Παπαζήση, 1999
12.     Hoffman B. “Holly Terror. The Implications of Terrorism Motivated by a Religious Imperative” Conflict and Terrorism, Vol. 18, No 4, October/ December 1995, Taylor and Francis, England
13.     Jenkins M.B International Terrorism : A new model of Conflict, in Carlton D and Schaerf, “International Terrorism World Security”, London,Croom Helm 1976.
14.     Andrew Walker, What is Boko Haram, United States of Peace, June 2012
15.     Maiwaazi Dandaura Samu, BOKO HARAM CONFLICT RESEARCH/ANALYSIS & MANAGEMENT, Center for Justice and Peacebuilding, 2012
16.     ADEFOLARIN .A. OLAMILEKAN, A CRITICAL EXAMINATION OF THE BOKO HARAM INSURGENCE ATTACKS IN NIGERIA AND POSSIBLE SOLUTIONS, Independent social researcher
17.     http://www.globalresearch.ca/boko-haram-and-the-politics-of-terror-in-nigeria/5382178


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου