Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » Ένα βήμα πριν από την οριστική διάλυση τα κόμματα...
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Ένα βήμα πριν από την οριστική διάλυση βρίσκονται τα κόμματα που πρωταγωνιστούν στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

Γράφει ο M. Γιαλούρος

Το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής θα επιταχύνει αυτή τη διάλυση και οι κομματικές ηγεσίες, από τα «δεξιά» κι από τα «αριστερά», άρχισαν να το διαπιστώνουν αλλά με μεγάλη καθυστέρηση. Τώρα είναι πολύ αργά γι αυτές…

Ήδη στα πολιτικά στέκια οι συζητήσεις έχουν φύγει από την Κυριακή και περιστρέφονται γύρω από την επόμενη ημέρα. Στο τι θα γίνει, τόσο στην κυβερνητικό χώρο όσο και στην αντιπολίτευση, από εδώ και πέρα.

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν οριζόντιες παρενέργειες. Η ψευδαίσθηση ότι θα επηρεαστούν «οι μεν» αλλά όχι και «οι δε», που επικρατούσε έως τώρα, τελειώνει οριστικά. Κατά κύριο λόγο την ψευδαίσθηση αυτή καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ η ηγεσία του οποίου, κάνοντας επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς και μιλώντας για τις ευθύνες και της κατά καιρούς δηλώσεις της άλλης πλευράς, νόμιζε ότι η ίδια «θα βραχεί λίγο» από το θέμα των Σκοπίων. Και τώρα κινδυνεύει να πνιγεί από αυτό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι παρά τον πόλεμο προπαγάνδας που έχουν εξαπολύσει, σε όλες τις δημοσκοπήσεις όχι μόνο αυξάνονται σε εντυπωσιακά ποσοστά όσοι διαφωνούν πλήρως με την οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» αλλά πλήττεται εντυπωσιακά και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μα, όταν υπάρχουν οι λαοθάλασσες των συλλαλητηρίων ασχολούνται ακόμη τις δημοσκοπήσεις;» θα αναρωτηθεί κανείς και δικαιολογημένα. Ναι, ασχολούνται γιατί πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να «εντοπίσουν» ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που βρίσκεται προς την αντίθετη κατεύθυνση -συμφωνεί δηλαδή να δοθεί λύση με σύνθετη ονομασία- και να επωφεληθούν μέσα από την πόλωση και το διχασμό από αυτό. Όμως και τα πιο πρόσφατα ευρήματα είναι απογοητευτικά για τους αρχιτέκτονες του …μεγαλοφυούς σχεδίου. Ακόμη και στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του τάσσεται αντίθετος στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Αν υπολογιστεί και η προϋπάρχουσα κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει όχι κέρδος αλλά ακόμη μεγαλύτερη βουτιά στα ποσοστά του.


Ακριβώς λόγω αυτής της εικόνας, η κυβερνητική προπαγάνδα κλιμάκωσε την προσπάθεια να εμφανίσει το συλλαλητήριο ως «ακροδεξιό» προκειμένου -δημιουργώντας διλήμματα- να μπλοκάρει τη συμμετοχή πολιτών από άλλους χώρους. Όμως η τακτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ. Τα αποτελέσματα είναι τα αντίθετα, όπως φαίνεται σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ακόμη και άνθρωποι που αμφιταλαντεύονταν, έχουν θυμώσει τόσο πολύ που δηλώνουν ανοικτά ότι «θα πάμε στο συλλαλητήριο κι ας μας χαρακτηρίσουν όπως θέλουν…».

Το επιτελείο του κ. Τσίπρα υπολόγιζε ότι έχει καλυμμένα τα «αριστερά» του νώτα. Κι αυτό γιατί οι Φίληδες και οι άλλοι που συγκροτούν την «αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση» προτιμούν ακόμη και το σκέτο «Μακεδονία» ενώ το ΚΚΕ, που δεν ξεχνά το …παρελθόν του, κάνει κι αυτό αβάντα στο θέμα του ονόματος. Δεν υπολόγισαν όμως ότι είναι τέτοια η λαϊκή αντίδραση που πρώτη η Κωνσταντοπούλου και στη συνέχεια η ΛΑΕ του Λαφαζάνη κατάλαβαν τι συμβαίνει, μπήκαν σφήνα και τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του συλλαλητηρίου με ευρύτερο μάλιστα αντικυβερνητικό περιερχόμενο. Ένα ρήγμα δημιουργείται κι από εκεί...

Κοντά σε αυτούς πολλαπλασιάζονται και τα στελέχη του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» που διαχωρίζουν τη θέση τους από Γεννηματά, Θεοδωράκη και λοιπούς και ετοιμάζονται για συγκροτημένη παρουσία στο συλλαλητήριο. Έχει σημασία ότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν παραμείνει πιστοί στο -συνεχώς συρρικνούμενο- ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και είχαν στηρίξει μέχρι πρόσφατα τη Γεννηματά, αλλά τώρα την ...κάνουν τρέχοντας. Αυτοί που ξέρουν λένε ότι η διάλυση που αντιμετωπίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη λόγω των μνημονίων την περίοδο 2011-2012. Μέχρι και ο Γιωργάκης Παπανδρέου, που θέλει σαν τρελός (αλίμονο…) να λυθεί με σύνθετη ονομασία το Σκοπιανό, άκουσε στελέχη του χθες και προχθές να του ανακοινώνουν, κόντρα στην επίσημη γραμμή, ότι «θα πάμε την Κυριακή στο συλλαλητήριο…».

Όλο αυτό το σκηνικό νομιμοποιεί το συλλαλητήριο κυριολεκτικά ως «παλλαϊκό» που θα έλεγαν και οι παλιοί αριστεροί, τελειώνει τη διχαστική κυβερνητική προπαγάνδα και «κόβει στα δύο» τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το υπό δημιουργία Κίνημα Αλλαγής.

Το τσουνάμι δεν πρόκειται να αφήσει φυσικά αλώβητη και τη ΝΔ. Μπορεί τώρα ο Μητσοτάκης να κρατάει άμυνα, λέγοντας ότι «όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν ψηφίζω», αλλά το συλλαλητήριο της Κυριακής με το μέγεθός του αν δεν ανατρέψει τον ίδιο από την ηγεσία, θα ισοδυναμεί όμως με «ανατροπή» της πολιτικής του υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Κι επειδή ο Κυριάκος είναι και αυτός εξίσου δεσμευμένος στους ξένους πάτρωνες για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας, από την Δευτέρα θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και στη ΝΔ. Ήδη με το ζόρι οι διάφορες πτέρυγες και οι εκφραστές τους δεν έχουν κηρύξει ακόμη, επίσημα, τον μεταξύ τους πόλεμο. Τα πρώτα πυρά έχουν όμως αρχίσει να εκτοξεύονται και να πυκνώνουν…

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου