Select Menu

Slider

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

My Place

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΗ

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

» » » » » » Τσίπρας - Ζάεφ παίζουν θέατρο για αφελείς
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση


Το συμφωνημένο επεισόδιο από τους δύο πρωθυπουργούς για να διαχειριστούν τις αντιδράσεις

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Η στρατηγική της κυβέρνησης διαβάζεται εύκολα πλέον. Η αγέρωχη και υπερήφανη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στην παρελκυστική δήθεν τακτική Ζάεφ δεν αποτελεί, ως φαίνεται, παρά ένα συμφωνημένο επεισόδιο, μια ενδιάμεση στάση, στη μακρά πορεία που έχει ως τελική κατάληξη την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την ιδιότητα του παρατηρητή, υπό την αίρεση της αποδοχής του erga omnes. 

Η εντύπωση που μου δημιουργείται έπειτα από προσεκτική παρατήρηση των τεκταινομένων σε Αθήνα και Σκόπια είναι ότι οι δύο πρωθυπουργοί «φρέναραν» υποτίθεται τη συμφωνία με έναν και μοναδικό στόχο: Να διαχειριστούν την πίεση στο εσωτερικό τους και να εκθέσουν τις αντιπολιτεύσεις τους στην κοινή γνώμη και στον ξένο παράγοντα.

Ωστόσο, παρά ταύτα, η υποψία μου είναι ισχυρή. Συμφωνία θα υπογραφεί, είτε εφαρμοστεί είτε όχι. Διότι, χωρίς συμφωνία, διαβατήριο ένταξης σε Ε.Ε. - ΝΑΤΟ για τα Σκόπια, γιοκ. Ωστόσο, οι ομοιότητες είναι αρκετά εντυπωσιακές για να αποτελούν συμπτώσεις. 

Το φρένο στη διαπραγμάτευση -οι δήθεν απαιτήσεις των Σκοπίων και οι δήθεν απορρίψεις εκ μέρους ημών- επιβλήθηκε μόλις άρχισαν πάλι τα συλλαλητήρια. Ο Ζάεφ θέλει να πλήξει την αντιπολίτευσή του ως υπαίτια για το νέο φιάσκο του Ιουλίου και να την πάει σε εκλογές, ο Τσίπρας επιδιώκει να διχάσει τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής. Πώς προκύπτει αυτό; Κλασικά εικονογραφημένα, αγαπητοί. Οταν μαθαίνω ότι ο υπουργός Εξωτερικών επιλέγει αυτήν τη χρονική συγκυρία για να πει «όλες τις αλήθειες και τα γεγονότα» (σύμφωνα με το sms που μας εστάλη χθες), γνωρίζω με βάση την κτηθείσα πείρα ότι δεν αυτοσχεδιάζει. Υπηρετεί κεντρική γραμμή του Μαξίμου, την οποία ασφαλώς συνδιαμόρφωσε με τον Τσίπρα. Οταν ακούω ότι ο Νίκος Κοτζιάς αποφασίζει να καθίσει μπροστά στην κάμερα για να επιτεθεί από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά έως τους... Καραμανλήδες -Κώστα και Κωνσταντίνο-, ξέρω καλά ότι διανύουμε φάση εσωτερικής διαχείρισης. 

Ο κύριος Κοτζιάς μιλά πάντα πριν από τα συλλαλητήρια. Το έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο, το κάνει και τώρα. Συμπτωματικά δε, όπως τότε, έτσι και σήμερα όλη η βασική επιχειρηματολογία του, η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου την Παρασκευή, διαρρέει σε συγκεκριμένα έντυπα - γι’ αυτό λέω ότι είναι σχετικά εύκολο να τους διαβάσεις. 
Οταν θα κλείσει ο κύκλος της εσωτερικής διαχείρισης -ο Ζάεφ γνωρίζει ότι συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes έχουν πιθανότητες έπειτα από εκλογές και δημοψήφισμα-, τότε θα περάσουμε στην επόμενη φάση του συμφωνημένου δρομολογίου. 

Υπογραφή συμφωνίας στις Πρέσπες, παρά τις αντιδράσεις, ψήφισή της από το σκοπιανό Κοινοβούλιο, παροχή εξουσιοδότησης στον Τσίπρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο για περαιτέρω διαπραγμάτευση επί της συμφωνίας-πλαίσιο (κατά τα πρότυπα του Μνημονίου), παροχή ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια για Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, εκλογές στη γείτονα και τα υπόλοιπα στις καλένδες.

Η πρόβλεψη είναι ότι θα συμφωνήσουμε στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και ότι το erga omnes δεν θα εφαρμοσθεί ποτέ, με τη δικαιολογία ότι δεν περνά από το Κοινοβούλιο της γείτονος. Το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, άλλωστε, την αλλαγή ονομασίας θα έχει ως θέμα. Μόνο.

ΥΓ.: Είναι αλήθεια ότι τα Σκόπια ζητούν να μετονομαστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Περιφέρεια Νοτίου Μακεδονίας;

Από "Δημοκρατία"

«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε...

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου