Ο εγκλεισμός λόγω της μικρής ευφυΐας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο εγκλεισμός λόγω της μικρής ευφυΐας

Ο εθνικός βαθμός ευφυΐας χαρακτηρίζει την ικανότητα των λαών να αντιλαμβάνονται τη δυναμική των κοινωνικών και τεχνολογικών αλλαγών , και...


Ο εθνικός βαθμός ευφυΐας χαρακτηρίζει την ικανότητα των λαών να αντιλαμβάνονται τη δυναμική των κοινωνικών και τεχνολογικών αλλαγών, και να κατανοούν και να επεξεργάζονται τη διαθέσιμη πληροφορία.


Ο εθνικός βαθμός ευφυΐας δεν βασίζεται σε γενετικές προδιαγραφές, αλλά είναι προϊόν εθνικής πολιτικής που αφορά την Παιδεία και την εκπαίδευση. Ο μέσος βαθμός ευφυΐας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 99, όταν στην Ελλάδα είναι μόλις 92, με τάση περαιτέρω καθόδου λόγω της φυγής των ικανότερων Ελλήνων στο εξωτερικό και της αντίστοιχης αντικατάστασής τους με πληθυσμούς από χώρες με χαμηλή ποιότητα εκπαίδευσης, διαδικασία για την οποία ο πρωθυπουργός της χώρας είναι υπερήφανος.

Οι λαοί με χαμηλό δείκτη ευφυΐας αδυνατούν να αντιληφθούν τις κοινωνικές και γεωπολιτικές αλλαγές, τις οποίες πάντα επιφέρει ο τεχνολογικός μετασχηματισμός, συνεπώς είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν, μετατρεπόμενοι σε οικονομικούς σκλάβους, αφού πρώτα απολέσουν το σύνολο της οικονομικής τους ευρωστίας και της εδαφικής τους κυριαρχίας.

Η διαδικασία αυτή στην ιστορική εξέλιξη αναφέρεται ως «enclosure», δηλαδή ως «περιορισμός – αποκλεισμός», «εγκλεισμός» ή «περικύκλωση», και για πρώτη φορά περιέγραψε την κατάσταση όπου βρέθηκαν οι αγροτικοί πληθυσμοί της Βρετανίας από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι ελίτ σταδιακά δήμευσαν την αγροτική ιδιοκτησία και μετέτρεψαν τους ελεύθερους ιδιοκτήτες γης σε «έγκλειστους» βιομηχανικούς εργάτες, χωρίς τα θύματα να μπορέσουν να αντιληφθούν τι τους συνέβαινε ώστε να αντιδράσουν.

Οι ερυθρόδερμοι στην Αμερική επίσης δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την κοινωνική και τεχνολογική υπεροχή των λευκών εποίκων, και συνεπώς η αδυναμία τους ήταν η αιτία της εξαφάνισής τους, ενώ η κατάσταση «εγκλεισμού» τους είναι γνωστή ως το «σύνδρομο του σιδερένιου αλόγου». Ο ισλαμικός κόσμος, επίσης, μόλις την τελευταία εικοσαετία βγήκε από την κατάσταση εγκλεισμού, επειδή κατανόησε ότι η τεχνογνωσία και η τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ είναι αυτές που του παρέχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Στον αντίποδα, ο ελληνικός λαός δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι το σύνολο του μεταπολιτευτικού συστήματος εξουσίας τον οδήγησε στην καταστροφή και την ταπείνωση, ενώ οι διεθνιστικές πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές ελίτ, λόγω του συγκριτικά χαμηλού δείκτη ευφυΐας τους και της απουσίας εθνικής συνείδησης, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες ελίτ της Τουρκίας και της Ευρώπης, ευρίσκονται ακόμα στην κατάσταση εγκλεισμού, αδυνατώντας να κατανοήσουν τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και τις αλλαγές που επιφέρει η 4η Τεχνολογική επανάσταση της ρομποτικής.

Οι ελίτ στην Ελλάδα είναι ανίκανες να αντιληφθούν πόσο αναγκαία είναι η άμεση μετάβαση της χώρας από την κατάσταση του «τεχνολογικού αναλφαβητισμού» στην κατάσταση του «ρομποτικού κράτους ιπτάμενων μηχανών (drones)» ή, αλλιώς, στη μετάβαση στην «αυτοκρατορία των αρπακτικών», όπως ονομάζονται στην επιστήμη της γεωπολιτικής τα έθνη και τα κράτη που κατέχουν τη ρομποτική τεχνολογία των ιπτάμενων μηχανών.

Επίσης, οι ελληνόφωνοι πολιτικοί, οι ελίτ, καθώς και ο πολυπληθής στρατός των ίδιων καλοπληρωμένων συμβούλων και παρασυμβούλων, που διαχρονικά πλαισιώνουν το σύστημα εξουσίας και τη λήψη των αποφάσεων, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι ο τεχνολογικός μετασχηματισμός συνεπάγεται, εκτός των άλλων, την αμυντική θωράκιση της χώρας με ελάχιστα έξοδα, λόγω της μαζικής χρήσης ιπτάμενων ρομποτικών μηχανών, οι οποίες νομοτελειακά επιβάλλουν την απόλυτη στρατιωτική κυριαρχία και την κοινωνική μετάβαση από την κατάσταση του πολίτη-επιδοματία στην κατάσταση του πολίτη-τεχνολόγου. Η αδυναμία μετάβασης θα διαιωνίσει την κατάσταση εγκλεισμού, με αποτέλεσμα την κατάληξη της χώρας στα σκουπίδια της Ιστορίας.

Αντιθέτως, στην κατάσταση απεγκλεισμού ευρίσκονται οι πολιτικοί και οι ελίτ της Τουρκίας, επειδή κατανόησαν ότι, αφενός, η αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, καθώς και σε άλλες περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις υλοποιήθηκε μέσω των ιπτάμενων ρομποτικών μηχανών, αφετέρου ότι οι ιπτάμενες ρομποτικές μηχανές θα αποτελούσαν το απόλυτο στρατηγικό όπλο κυριαρχίας στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους.

Οι Τούρκοι, λοιπόν, μέσα σε μία δεκαετία σχεδίασαν και κατασκεύασαν με ίδια μέσα την πρώτη γενιά των ιπτάμενων μηχανών, ενώ η δεύτερη γενιά σήμερα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους, ώστε σε περίπτωση σύρραξης οι χειριστές τους να τους κατευθύνουν ταυτόχρονα εναντίον εκατοντάδων ελληνικών στόχων στα νησιά και στην ενδοχώρα από τις αίθουσες ελέγχου της Άγκυρας, διασκεδάζοντες ασφαλείς στα μετόπισθεν με τον ίδιο τρόπο που διασκεδάζουν οι έφηβοι στο Playstation.

Συμπερασματικά, η χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια ευρίσκεται σε κατάσταση εγκλεισμού, αδυνατώντας να κατανοήσει τις διεθνείς εξελίξεις και τη σχέση γεωπολιτικής και τεχνολογίας, επειδή τις δομές της εξουσίας, της κοινωνίας, της σκέψης και της επιστήμης κατέχουν τα ίδια άτομα περιορισμένης ευφυΐας και αντίληψης, που διαιωνίζουν την ίδια μεταπολιτευτική πνευματική σαπίλα και τις ίδιες ιδέες εδώ 45 χρόνια.

*Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου