Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη μετά την έξαρση στην Ιταλία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη μετά την έξαρση στην Ιταλία

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας Η Αυστρία διέκοψε προσωρινά τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Ιταλία – Οι επιστήμονες μιλούν για σημαντι...


Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Η Αυστρία διέκοψε προσωρινά τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Ιταλία – Οι επιστήμονες μιλούν για σημαντική καμπή και προειδοποιούν ότι αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη βόρεια Ιταλία.

Στην Ιταλία βρίσκονται σε εκπαιδευτική εκδρομή 10 σχολεία από την Ελλάδα. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε για λόγους πρόληψης να αναστείλει κάθε εκπαιδευτική εκδρομή προς τη συγκεκριμένη χώρα. Πάντως οι μαθητές που επιστρέφουν δεν θα τεθούν σε καραντίνα, καθώς οι επιστήμονες έκριναν ότι δεν επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές. 

Σύσκεψη πραγματοποίησε και το υπουργείο Υγείας, με παράγοντες να εκφράζουν προβληματισμό για τα κρούσματα στην Ιταλία και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Την ίδια ώρα, ο μηχανισμός του υπουργείου βρίσκεται σε επιφυλακή και εξετάζει τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η Αυστρία διακόπτει τις σιδηροδρομικές συνδέσεις

«Μπλόκο» σε τρένο που προερχόταν από την Ιταλία έβαλε η Αυστρία, μετά από υποψία ότι δύο επιβάτες έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την εφημερίδα Oe24, που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το τρένο βρίσκεται στο Μπρένερ Πας (Brenner Pass) , στο ιταλικό έδαφος. Δύο άτομα με πυρετό επιβαίνουν του τρένου, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προβληθεί από τον ιό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ταμπλόιντ εφημερίδας.

Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία για να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση του ιού Covid-19, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αυστριακού ταμπλόιντ OE24.

Νωρίτερα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση που γράφτηκε επίσης στο OE24, σύμφωνα με την οποία η Αυστρία αρνήθηκε την είσοδο σε τρένο προερχόμενο από την Ιταλία λόγω της υποψίας ότι δύο επιβάτες είναι πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ταξιδιωτική οδηγία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, με ταξιδιωτική του οδηγία, συμβουλεύει τους Γερμανούς οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονταν στην Ιταλία και ειδικά σε περιοχές που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό. Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Αυξημένη επιφυλακή και εποπτεία ζητούν οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η επιδημία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Ο ΠΟΥ εξέπεμψε σήμα συναγερμού, για τον κίνδυνο εξάπλωσης.

«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής Ντέβι Σριντάρ, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Την Παρασκευή, ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».

Αιτία, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Καθηγητές προειδοποιούν ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο».

Η γιατρός Νάταλι ΜακΝτέρμοτ, του King's College του Λονδίνου, επισημαίνει επίσης τις «πολύ ανησυχητικές» εξελίξεις, κυρίως την δυσκολία εντοπισμού ενός ατόμου που αποτελεί κάθε φορά την πηγή των πρόσφατων εστιών της επιδημίας.

«Αυτό αφήνει ανοικτή την υπόθεση μετάδοσης μέσω συμπτωματικού ατόμου ή με ελαφριά συμπτώματα», λέει η γιατρός, που θεωρεί «επιτακτικό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις καταστάσεις, να ενισχύσουν την εποπτεία των ατόμων που προέρχονται από τις περιοχές που έχουν πληγεί, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε όχι» και να φροντίσουν για τον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μία νέα φάση» στην διάδοση του Covid-19, εξηγεί ο Ερικ Ντ'Ορτέντσιο, επιδημιολόγος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.

Ο επιστήμονας επισημαίνει επίσης την εμφάνιση στις νεοπληγείσες χώρες «αλυσίδων διάδοσης μέσω μη εντοπισμένων κρουσμάτων», αν και αμβλύνει τον ρόλο των ασυμπτωματικών ξενιστών, εν αναμονή συγκεκριμένων δεδομένων για το θέμα.

«Πρέπει να υπάρξει αυξημένη επιφυλακή, πρέπει οι αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία», είτε πρόκειται για αυτόχθονες εστίες είτε για εισαγωγή από άλλες εστίες της επιδημίας.



Από «Πρώτο Θέμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου