«Ο Μητσοτάκης δεν είναι ηγέτης»: Με αυτό το σύνθημα ετοιμάζει έξοδο από τη ΝΔ και νέο κόμμα ο Σαμαράς - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

«Ο Μητσοτάκης δεν είναι ηγέτης»: Με αυτό το σύνθημα ετοιμάζει έξοδο από τη ΝΔ και νέο κόμμα ο Σαμαράς

Ο Σαμαράς βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά. Έχει έτοιμο νέο κόμμα με «πατριωτικά» - δηλαδή εθνικιστικά - χαρακτηριστικά και πιστεύει ότι θα...


Ο Σαμαράς βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά. Έχει έτοιμο νέο κόμμα με «πατριωτικά» - δηλαδή εθνικιστικά - χαρακτηριστικά και πιστεύει ότι θα τον ακολουθήσουν είκοσι βουλευτές από σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα...

Του Γ. Λακόπουλου

«Ξένος δημοσιογράφος που γράφει σε δυο μεγάλα ειδησεογραφικά όργανα του εξωτερικού και είναι πολύ εξοικειωμένος με την ελληνική πραγματικότητα με ρώτησε σήμερα, σε φιλική συζήτηση, πόσο χρόνο δίνω στη σημερινή κυβέρνηση. Σκέφθηκα λίγο. Εχει για την ώρα άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, απάντησα προσπαθώντας να υπεκφύγω.

Ναι αλλά κι ο Παπανδρέου είχε, μου ανταπάντησε. Ήταν άλλες οι συνθήκες, είπα για να γλιστρήσω. Ναι, αλλά αν έχεις υπουργούς σαν τον τάδε, τάδε και τάδες (μου είπε παραθέτοντας τρία ονόματα) πόσο θα αντέξεις; επέμεινε.

Ίσως δυο χρόνια απάντησα. Αισιόδοξο σε βλέπω, μου είπε ο συνομιλητής μου. Και να φαντασθείτε: Δεν ήταν ακόμη πλήρως ενημερωμένος για το μεγάλο μπλέξιμο με τα ποδοσφαιρικά».

Βαγγέλης Αντώναρος, πρώην… συνωμότης κατά του Σαμαρά, μαζί με τον …Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ας αρχίσουμε με  ιστορία: Δεν είχε περάσει μήνας από την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ, όταν όταν σε μια κοινωνική συνάντηση ο μακαρίτης Κώστας Μητσοτάκης  είπε σε  παράγοντα του κόμματος: «Όπως καταλαβαίνεις τώρα πρέπει να τον ρίξουμε».

Άσχετα με αυτό το περιστατικό τις ίδιες μέρες οργανώθηκε στο Βοτανικό  μια συγκέντρωση 15 βουλευτών της ΝΔ για  νέα κατάσταση. Ανάμεσά τους  και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Καθώς η συζήτηση εξελίσσονταν κατά του νέου αρχηγού, ο διπλανός του διαπίστωσε κάποια στιγμή ότι ο Κυριάκος την είχε κοπανήσει. Λίγες μέρες αργότερα ορίσθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος .

 Όταν ο Μεσσήνιος πολιτικός διέγραψε τη Ντόρα Μπακογιάννη, ο αδελφός της δεν την ακολούθησε. Ενδοοικογενειακοί λόγοι ή είχε κάνει ήδη συμφωνία  με τον Σαμαρά;

Πάντως όταν έγινε Πρωθυπουργός του πρότεινε να αναλάβει υφυπουργός Περιβάλλοντος. Από το εξωτερικό, που τον βρήκε η πρόταση, το αρνήθηκε.  Έτσι βρέθηκε υπουργός Δημόσιας Διοίκησης.

Εκείνη την περίοδο διευθέτησε οικογενειακά του θέματα και «έδεσε» με τον  Γεωργιάδη. Και όταν ο Σαμαράς  αποχώρησε ηττημένος, ζήτησε από τον  πατέρα του «αδελφομοιρασιά», για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. 

Ο «γέρος» ταράχθηκε-γι’ αυτή τη δουλειά εκπαίδευε τη  Ντόρα, που ήταν και το μεγάλο όνομα. Για  να τον αποθαρρύνει ζήτησε  δημοσκόπηση, η οποία έβγαλε τον Κυριάκο έτη φωτός πίσω από την αδελφή του. Την ίδια μέρα  αυτός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.
Πάλι αναδύεται ερώτημα: είχε κάνει νέα συμφωνία με τον Σαμαρά;

Πάντως η ψηφοφορία στην πρώτη εκλογή, που έβγαινε ο Μεϊμαράκης θριαμβευτικά, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το ηλεκτρονικό σύστημα που  επίλεξε και έλεγχε η ομάδα Σαμαρά κατέρρευσε. 

Στην επαναληπτική εκλογή ο Σαμαράς και οι άνθρωποί του έκαναν μεγάλο αγώνα υπέρ του Κυριάκου με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Η Ντόρα ήταν εναντίον του.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε τη νίκη Μητσοτάκη ως δικό του έργο για να συνεχίσει την πολιτική του και να τον δικαιώσει. 


Του φύτεψε τον Άδωνι και τον Βορίδη σε ηγετικές θέσεις στο κόμμα και την Κ.Ο. και οι σχέσεις τους ήταν αρμονικές- παρότι πολλοί έλεγαν ότι τον βλέπει σαν… παρένθεση.

Ό νεότερος Μητσοτάκης ακολούθησε τις υποδείξεις Σαμαρά σε κρίσιμα θέματα αντιπολίτευσης, όπως το Μακεδονικό και οι μετανάστες- και του βγήκε.

Οι σχέσεις τους διερράγησαν όταν ο Πρωθυπουργός τρόμαξε από τις αντιδράσεις στην Ευρώπη μόλις ανέφερε ότι τον προορίζει για Επίτροπο και αθέτησε τη συμφωνία τους.

Για το ίδιο λόγο απέρριψε την αξίωσή του να τον προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αγκάθι ήταν και η «ελλιπής» κάλυψή του στο σκάνδαλο Νοβάρτις.

Ετσι τα πράγματα επανήλθαν στις… πραγματικές σχέσεις ενός Μητσοτάκη με έναν Σαμαρά. Με την κανονική προοπτική του: ο δεύτερος να ανατρέψει τον πρώτο. Όλα δείχνουν το σχέδιο μπήκε ήδη μπροστά.

Ο Σαμαράς κατέθεσε  αντι-Μητσοτάκη πλατφόρμα στο συνέδριο, έδωσε μια συνέντευξη εναντίον των επιλογών του Πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα και οργανώνεται ανά την επικράτεια για έξοδο.

Θα προτιμούσε τη διαγραφή του. Γι’ αυτό του έριξε το γάντι με τη προεδρική εκλογή και την παραβίαση της κομματικής πειθαρχίας στα ποδοσφαιρικά.

Ήταν και μια φιλική κίνηση προς τον Σαββίδη τον οποίο ο ίδιος εδραίωσε στην Ελλάδα, με πρόταση του βουλευτή του Σίμου Κεδίκογλου. Γ’ι αυτό τον προκαλεί: ‘Εγώ δεν απολογούμαι». Στον Μητσοτάκη εννοείται.

Ο επικεφαλής της ΝΔ παρακολουθεί αμήχανος. Εξαγόρασε με αξιώματα δυο βουλευτές από την ομάδα Σαμαρά- τον Βλάση και τον Μηταράκη- και προσπαθεί να εκτιμήσει πόσοι ακόμη θα τον ακολουθήσουν και αν αντέχει η κυβέρνησή του. Τουλάχιστον μέχρι να επιλέξει ο ίδιος  τον χρόνο των πρόωρων εκλογών που σχεδιάζει.

Εκ παραλλήλου οργανώνεται κατά του Σαμαρά σε όλα τα επίπεδα- και από ό,τι φαίνεται έχει στρατολογήσει και την Ντόρα αυτή τη φορά δίπλα του.  

Άνθρωποί του επεξεργάζονται σχέδιο για την ίδρυση νέου… κεντρώου κόμματος, αν ο Σαμαράς διεκδικήσει, με νέο κόμμα την κληρονομιά του Συναγερμού, της ΕΡΕ και της ΝΔ του Αβέρωφ.

Γι’ αυτό και οι επίμονες αναφορές του στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Από αυτή την άποψη ο τίτλος » ΝΔ» θα εξαφανιστεί.


Ο Σαμαράς, όπως λένε πρόσωπα πολύ κοντά του, από χαρακτήρα ιντριγκαδόρος βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά. Έχει έτοιμο νέο κόμμα με «πατριωτικά»- δηλαδή εθνικιστικά -χαρακτηριστικά και πιστεύει ότι θα τον ακολουθήσουν είκοσι βουλευτές από σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση ο κύβος ερρίφθη. Οι απεσταλμένοι του ανά την επικράτεια, που θέτουν σε ετοιμότητα τον μηχανισμό του, αρχίζουν με τη διαπίστωση:  «Χρειαζόμαστε ηγέτη και ο Μητσοτάκης δεν είναι».

Χρειάζεται κάποιος της «ανδρικής σχολής». Ίσως ο Αντώναρος ξέρει περισσότερα από όσα γράφει…




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου