Ταλάτ: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχτούν λύση χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ταλάτ: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αποδεχτούν λύση χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας

«Η ΕΕ είναι ένα ικανό και επαρκές πλαίσιο να παρέχει και ασφάλεια και εγγυήσεις στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και σε όλους τους κατοίκους...


«Η ΕΕ είναι ένα ικανό και επαρκές πλαίσιο να παρέχει και ασφάλεια και εγγυήσεις στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία και σε όλους τους κατοίκους της», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχθούν λύση του κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ως «υπερβολικών», των δηλώσεων Χριστόφια, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκ μέρους του κ. Ταλάτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε, αν είναι υπερβολικό να επιδιώκεις, μέσα από τη λύση, να αποκαταστήσεις και να κατοχυρώσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. «Δεν θα μπούμε στη λογική του κυρίου Ταλάτ», ήταν το σχόλιο του γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, που κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να υιοθετεί θέσεις, οι οποίες βρίσκονται εντός των πλαισίων, που έχουν συμφωνηθεί και εντός του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. «Μόνο έτσι, θα φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε λύση, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή», τόνισε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χρίστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι «όποιος θέλει γρήγορη λύση, θα πρέπει πρώτος να κάνει τα ανάλογα βήματα. Τα βήματα αυτά, είναι η διάνοιξη όλων των οδοφραγμάτων και η άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή στην «Καθημερινή», δήλωσε, μεταξύ άλλων:
- «Από τη στιγμή, που η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχθηκε να δημιουργήσουμε μια συνομοσπονδία, για να διατηρήσουμε την εποικοδομητική ασάφεια χρησιμοποιούμε τον όρο "διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία"
- Υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στα κεφάλαια της εκτελεστικής εξουσίας και του περιουσιακού, γιατί οι προτάσεις Χριστόφια είναι υπερβολικές και εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ
- Ο Δημήτρης Χριστόφιας επηρεάζεται από την πίεση, που του ασκούν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και γι αυτό, από τον Μάιο του 2008 δεν ξαναχρησιμοποίησε τον όρο "συνιστώντα κράτη", παρόλο που συνυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν"
- Η Κομισιόν παρενέβη προς το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να μην εκδώσει απόφαση στην υπόθεση Αποστολίδη - Όραμς, λόγω των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό». Τέλος, ο κ. Ταλάτ αναφέρεται σε "de facto" χρονοδιαγράμματα στις απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό, δηλαδή την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και τις "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα σε έναν χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου