Διθύραμβοι στην Τουρκία για Γιώργο - ικανοποίηση στην Κύπρο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Διθύραμβοι στην Τουρκία για Γιώργο - ικανοποίηση στην Κύπρο

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ σχόλια επεφύλασσε το σύνολο του τουρκικού Τύπου στην επίσκεψη έκπληξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη...


ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΑ σχόλια επεφύλασσε το σύνολο του τουρκικού Τύπου στην επίσκεψη έκπληξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή, ενώ και η Λευκωσία εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η Άγκυρα πρέπει με πράξεις να δείξει τη βούλησή της για την επίλυση του Κυπριακού και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε.
«Μια νέα σελίδα», «Πραγματικός φίλος», «Ο Γιώργος πιστός στη φιλία με τον Τζεμ», «Κλάδος ελαίας από τον Γιώργο στον Τζεμ», «Μπράβο Γιώργο»,
είναι μερικά μόνο από τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων τουρκικών εφημερίδων, οι οποίες φιλοξενούν επιπλέον πολυσέλιδα αφιερώματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση την οποία έκαναν πράξη κατά την περίοδο 1999- 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου και ο εκλιπών πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ. Οι αναλύσεις του συνόλου του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για «αλλαγή στάσης της Ελλάδας» και μιλούν για «σημαντική διπλωματική κίνηση».
«Σημαντικότατη χειρονομία»
Ενδεικτικό του κλίματος που διαμόρφωσε το ταξίδι-αστραπή είναι ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου το χαρακτήρισε «σημαντικότατη χειρονομία». Όπως τόνισε, «παρατήρησα στον κ. Παπανδρέου μια ισχυρή βούληση και προσέγγιση για να προχωρήσουν οι μεταξύ μας σχέσεις πάνω σε μια ισχυρότερη βάση». Σημειώνεται ότι το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση και του Τούρκου ΥΠΕΞ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Και για τις πτήσεις
Στη συνάντηση Παπανδρέου- Ερντογάν ο Πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Τουρκικές πηγές δεν απέκλειαν μάλιστα η Άγκυρα να προχωρήσει άμεσα σε κάποια κίνηση καλής θέλησης σε ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, για να ανταποδώσει το θετικό κλίμα που δημιούργησε η επίσκεψη. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι επετεύχθη ο στόχος του Πρωθυπουργού που ήταν να κάνει θετικό άνοιγμα προς την Τουρκία και μάλιστα εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του ερχόμενου Δεκεμβρίου που θα κρίνει το μέλλον και τη συνέχεια της ευρωπαϊκής της πορείας, αλλά κυρίως να απευθυνθεί στην τουρκική κοινή γνώμη, καθώς πιστεύει πως είναι κομβικός ο ρόλος της. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, «η επίσκεψη αυτή ήταν ένας συμβολισμός, αλλά κι ένα δείγμα για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, μια εξωτερική πολιτική ουσίας και όχι επικοινωνιακή, από την οποία είχαμε πολλές απώλειες τα τελευταία χρόνια».
Χαιρετισμός Λευκωσίας
Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Λευκωσία, η οποία διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου χαιρέτισε τις δηλώσεις Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου «όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι». Χθες άλλωστε στο ίδιο μοτίβο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «δεν είναι άνευ όρων η υποστήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δ. Χριστόφιας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Γ. Παπανδρέου για την επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Άλλωστε τόσο το Μαξίμου όσο και το ΥΠΕΞ υπογραμμίζουν ότι η συνάντηση Παπανδρέου- Ερντογάν ήταν άτυπη και πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού εκτός Ελλάδοςόπως είχε δεσμευθεί και προεκλογικά- θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, για συντονισμό των κινήσεων Αθήνας και Λευκωσίας.
Πρώτο τεστ στο Αιγαίο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΤΟ ΠΡΩΤΟ τεστ στο στρατιωτικό σκέλος των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την ανάληψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αναμένεται αυτή την εβδομάδα με αφορμή μεσαίας κλίμακας αεροναυτική δραστηριότητα των Τούρκων σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου από 12 έως 15 Οκτωβρίου. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έχει δεσμεύσει διάφορες περιοχές, για τις περισσότερες εκ των οποίων έχει δοθεί έγκριση από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Υπάρχουν ωστόσο και δυο περιοχές χωρίς έγκριση (βόρεια της Λήμνου και νότια της Ικαρίας) για τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει μόνιμη δέσμευση με αναγγελία (ΝΟΤΑΜ) ετήσιας δήθεν ισχύος. Τυχόν χρησιμοποίησή τους αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα με αναχαιτίσεις και εμπλοκές.
Επίσης, η Άγκυρα έχει ήδη σπεύσει, βάσει της πάγιας πρακτικής της, να απορρίψει ελληνική ΝΟΤΑΜ με την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες την καλούσαν να καταθέτει σχέδια πτήσεων για τα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν στο FΙR Αθηνών. Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και σε άλλη περιοχή δυτικά της Ρόδου, για την είσοδο στην οποία η Αθήνα έχει ζητήσει διέλευση από τον διεθνή εναέριο χώρο (νοτίως του νησιού) και όχι από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Από "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου