Τουρκία: Ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τουρκία: Ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου

Ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου προκαλεί στην ΕΕ το πρόστιμο ύψους 3,3 δισ. δολαρίων που επεβλήθη στη μεγαλύτερη εταιρεία μέσων ενημέρω...



Ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου προκαλεί στην ΕΕ το πρόστιμο ύψους 3,3 δισ. δολαρίων που επεβλήθη στη μεγαλύτερη εταιρεία μέσων ενημέρωσης της χώρας.
Σε απόρριψη των εγγυήσεων που είχε παράσχει ο όμιλος Ντογκάν Γιαγίν για να προσφύγει κατά του ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προστίμου που του επεβλήθη για φορολογικές παραβάσεις, προχώρησαν σήμερα οι τουρκικές φορολογικές αρχές, ενισχύοντας τις πιθανότητες για μία σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στο τουρκικό δημόσιο και στη μεγαλύτερη εταιρεία μέσων ενημέρωσης της χώρας.
Η απόφαση είχε ως συνέπεια, οι φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών να επιβάλλουν προσωρινή διαταγή απαγόρευσης στις πωλήσεις μετοχών σε τρεις από τις μονάδες του ομίλου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Επέβαλαν την διαταγή επειδή οι εγγυήσεις του ομίλου Ντογκάν Γιαγίν δεν έγινε αποδεκτές», είπε ο εκπρόσωπος.
Κυβερνητικές πηγές, που δεν δέχτηκαν να κατονομαστούν, δήλωσαν ότι οι αρχές ίσως τώρα κατάσχουν τις μονάδες του ομίλου Ντογκάν Γιαγίν, αν το επιθυμούν, προσέθεταν όμως ότι ο όμιλος έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόρριψης των εγγυήσεων.
Η αντιπαράθεση προκάλεσε ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος, καθώς η διαμάχη ως προς τις καταγγελλόμενες παρατυπίες στις καταβολές των φόρων, έφερε στο προσκήνιο, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία για την ελευθερία του τύπου και το φορολογικό σύστημα.
Ο όμιλος Ντογκάν Γιαγίν, ο οποίος ελέγχει πάνω από το 50% των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας, έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να τον απομονώσει εξαιτίας της επικριτικής προσέγγισης προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αλλά στο παρελθόν έχει κατηγορήσει τις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς του ομίλου ότι λειτουργούν ως αντιπολιτευόμενο κόμμα.
Οι τιμές του μετοχών του Ντογκάν Γιαγίν έπεσαν κατά 8% ενώ η μητρική εταιρεία, η Dogan Holding, η οποία ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Αϊντίν Ντογκάν έχασε 6,5% αν και γενικά ο δείκτης του χρηματιστήρίου της Κωνσταντινούπολης είχε μικρή πτώση.
Εκκλήσεις της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συστήσει στην Αγκυρα να αντιμετωπίσει χωρίς προκατάληψη τον όμιλο.
Σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερ την παραμονή της δημοσίευσής της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Τουρκία να κλιμακώσει τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου επισημαίνει ότι παρά τις προόδους που επιτελέσθηκαν, οι τουρκικές αρχές πρέπει να κάνουν περισότερα για την προστασία του.
«Τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις φορολογικές αρχές υπονομεύουν εν δυνάμει την οικονομική βιωσιμότητα του ομίλου και ως εκ τούτου πρακτικά έχουν επιπτώσεις στην ελευθερία του Τύπου», αναφέρει η έκθεση, η οποία καλεί την Τουρκία να τηρήσει τις αρχές της αναλογικότητας και της δικαιοσύνης στις σχετικές διαδικασίες.
Εκτός από την έκθεση προόδου για την Τουρκία η ΕΕ θα δώσει στη δημοσιότητα ανάλογες εκθέσεις προόδου για τις υποψήφιες Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία.
Από "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου