Η βρετανική πανουργία για να δεχθούμε τις τουρκικές απαιτήσεις - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η βρετανική πανουργία για να δεχθούμε τις τουρκικές απαιτήσεις

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας μετά την συνάντηση Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του Κύπ...


Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας μετά την συνάντηση Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν και του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στςι 11 Νοεμβρίου, 2009 στο Λονδίνο, το κυριότερο σημείο είναι η...γενναιόδωρη προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου να μας δώσει (πίσω) 45% εδάφους των βρετανικών βάσεων υπό τον όρο όμως ότι θα φθάσουμε επιτυχώς σε λύση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, γράφει το ανακοινωθέν, ότι η προσφορά της Βρετανίας κοινοποιήθηκε στα Ηνωμένα ΄Εθνη, και που θα γίνει προς μια ενωμένη Κύπρο σε περίπτωση λύσης. Θα εναπόκειται στους δύο ηγέτες να διαπραγματευθούν τι θα γίνει αυτή η γή. Η μεταβίβαση αυτής της γής δεν θα ενοχλήσει την λειτουργία των Βρετανικών Κυρίαρχων Βάσεων. Το μήνυμα στους δύο Κύπριους ηγέτες σήμερα είναι: Γίνετε τολμηροί, γίνετε θαρραλέοι. Το Η.Β θα σας υποστηρίξει.
(Σημειώνεται ότι η προσφορά αυτή είναι παρόμοια με εκείνη που είχε προβληθεί και το 2003 υπό τον όρο θα δεχόμασταν το Σχέδιο Ανάν).
Πρώτον, από την προσφορά αυτή εγείρονται ορισμένα σοβαρά ερωτήματα. Υπονοείται από το ανακοινωθέν η επιστροφή του 45% του εδάφους που σήμερα κρατάνε οι Βρετανοί ως βάσεις θα επιστραφεί (μεταβιβαστεί λένε αυτοί) όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία του σήμερα αλλά στην ...νέα ομόσπονδη δημοκρατία (Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία) που θα δημιουργηθεί με το (αν και εφόσον) νέον μόρφωμα που θα αποκαλείται 'λύση' . Για την αποδοχή της οποίας ο κ. Γκόρτον Μπράουν καλεί τους δύο Κύπριους ηγέτες να γίνουν τολμηροί και θαρραλέοι και υπόσχεται να σταθεί στο πλευρόν τους και να τους υποστηρίξει!
Δεύτερον,
και πάλιν, αφού δεν τονίζει ρητά και ξεκάθαρα ότι το 45% θα επιστραφεί στην Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς αναγνωρισμένη σήμερα, σαφώς τονίζει ότι η 'μεταβίβαση' της γης εφόσον γίνει θα εναπόκειται στους δύο ηγέτες να διαπραγματευθούν τι να την κάνουν. Στα διάφορα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Πέμπτη, γίνονται και υπενθυμίσεις ότι η μία βρετανική βάση βρίσκεται στο 'νότο' (Ακρωτήρι) ενώ η άλλη (Δεκέλεια) γειτνιάζει με τα κατεχόμενα.
Τρίτον, φαίνεται ενσυνείδητα ξεχνούν οι Βρετανοί (αλλά προφανώς και δικοί μας) ότι η γη αυτή δεν ήταν ποτέ δική τους για να μας την επιστρέψουν ή να την χρησιμοποιούν ως μέσον εκβιασμού ή διαπραγμάτευσης του πάρε-δώσε. Δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας της γης αυτής οι Βρετανοί αλλά Κύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως αν πράγματι εννοούν αυτά που υπόσχονται με πανουργία οι Βρετανοί, θα πρέπει να το κάνουν πράξη σύμφωνα με την δέσμευση που έδωσαν το 1959 στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. ΄Οταν δηλαδή δεν θέλουν πλέον τις βάσεις αυτές, να τις επιστραφούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι στην νέα 'Ενωμένη Ομόσπονδη Δημοκρατία' των δύο συνιστώντων στέιτς που θα προκύψει αν και εφόσον.
Αλλά, η αλήθεια είναι άλλη βέβαια: Εδώ και δεκαετίες προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τις βάσεις τις οποίες δεν χρειάζονται πλέον (εκτός από ένα μικρό μέρος) και δεν γνωρίζουν πως να το κάνουν. Εφόσον δεν θέλουν να κακοφανίσουν τους Τούρκους που δεν τους θέλουν να επιστρέφουν τα εδάφη αυτά στην ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Για τούτο θα επανέλθωμεν σύντομα.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Λονδίνο
12/11/2009
Εστάλη από
http://www.antibaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου