Οι πολιτικοί μας προωθούσαν σχέδιο τιτλοποίησης του Παρθενώνα! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι πολιτικοί μας προωθούσαν σχέδιο τιτλοποίησης του Παρθενώνα!

Η πρόταση, «Εύρηκα» όπως την αποκαλούν, του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Σημίτη , Νίκου Χριστοδουλάκη, για ενδεχόμενη «τιτλοποί...


Η πρόταση, «Εύρηκα» όπως την αποκαλούν, του πρώην υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Σημίτη , Νίκου Χριστοδουλάκη, για ενδεχόμενη «τιτλοποίηση του Παρθενώνα και άλλων αρχαιολογικών χώρων», αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Σημειώνεται πως η πρόταση για τιτλοποίηση του Παρθενώνα και άλλων αρχαιολογικών χώρων πραγματοποιήθηκε προκειμένου, με την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη, να εξασφαλιστούν κεφάλαια από επενδυτικές τράπεζες με αντάλλαγμα τα έσοδα από εισιτήρια της Ακρόπολης και άλλων αρχαιολογικών χώρων.

Το σχέδιο, ευτυχώς να σημειώσουμε, παρέμεινε απλώς σχέδιο, καθώς προσέκρουσε στις ενστάσεις αρχαιολόγων που εξέφρασαν το φόβο πως θα αναπτύσσονταν θεματικά πάρκα τύπου «Disney» σε αρχαία μνημεία, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Επίσης, σημειώνεται πως η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της θητείας του Νίκου Χριστοδουλάκη, μεταξύ 2001-2004, συγκέντρωσε περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ από μία σειρά τιτλοποιήσεων.
Κάθε θέμα έγινε με διαφορετική εταιρεία, γνωστές ως special purpose vehicle (SPV), που τους αποδόθηκαν ονόματα από την ελληνική μυθολογία. Μία SVP, υπό την ονομασία «Αίολος», καθώς σχετίζεται με διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, συγκέντρωσε 355 εκατομμύρια ευρώ το 2001, ενώ υπήρξε και μία SVP υπό την ονομασία Αριάδνη, που αφορούσε στα έσοδα του ΟΠΑΠ.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη συμφωνία τιτλοποίησης πραγματοποιήθηκε μέσω της SVP υπό την ονομασία Άτλας και των τραπεζών BNP Paribas, Deutsche Bank, την EFG Eurobank και την Εθνική, το 2001, και απέφερε στην ελληνική κυβέρνηση έσοδα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ελληνική κυβέρνηση στήριξε τη συμφωνία αυτή με επιχορηγήσεις που ανέμενε να λάβει το υπουργείο Οικονομικών από ευρωπαϊκά κονδύλια για διαρθρωτικά προγράμματα την ακόλουθη επταετία.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου