Ο Μιονί δείχνει τώρα και άγνωστη εταιρία και καταθέτες - μυστήριο - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο Μιονί δείχνει τώρα και άγνωστη εταιρία και καταθέτες - μυστήριο

Γράφει ο Φοίβος Κλαυδιανός Δύο σημαντικότατες αποκαλύψεις (μία εσκεμμένα και μία άθελά του… λόγω φλυαρίας) κάνει ο Ελληνοϊσραηλινός...


Γράφει ο Φοίβος Κλαυδιανός

Δύο σημαντικότατες αποκαλύψεις (μία εσκεμμένα και μία άθελά του… λόγω φλυαρίας) κάνει ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπι Μιονί, ανατρέποντας τη δημόσια υπερασπιστική γραμμή του και προσθέτοντας νέα στοιχεία για τη διασύνδεση της «λίστας Λαγκάρντ» και του fund CMA με άγνωστους καταθέτες και άγνωστη εταιρία στην Αθήνα.

Ο κ. Μιονί, ένας εκ των διαχειριστών του CMA και της κατάθεσης 550.000.000 ευρώ στη «λίστα Λαγκάρντ» που αποδόθηκε (αλλά διαψεύστηκε) στην κυρία Μ. Παπανδρέου παραδέχτηκε σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» την ύπαρξη των εξής νέων στοιχείων:

-Πρώτον, ότι «υπήρχαν και ιδιώτες πελάτες οι οποίοι ήταν κάτοχοι μεριδίων των funds της CMA, αλλά αυτοί δεν ήταν γνωστοί στην εταιρία, καθώς αγόραζαν μερίδια μέσω της UBS ή άλλων τραπεζών που εμφανίζονταν ως μεριδιούχοι». Μέχρι σήμερα, ο κ. Μιονί περιοριζόταν και επέμενε στη δήλωση ότι ο επίμαχος λογαριασμός και οι συναφείς εγγραφές του CMA στη «λίστα Λαγκάρντ» αφορούσαν «αμοιβαίο κεφάλαιο επενδύσεων που είχε μετοχές εισηγμένες στο ιρλανδικό χρηματιστήριο». Τώρα, ο κ. Μιονί αναγνωρίζει την παρουσία και «ιδιωτών πελατών», φροντίζοντας, εν όψει και της αναμενόμενης κατάθεσής του στους οικονομικούς εισαγγελείς, να δηλώσει εκ των προτέρων ότι δεν ήταν γνωστοί στον ίδιο ή στη CMA και παραπέμποντας αλλού τις έρευνες!

-Δεύτερον, ότι, πέραν των ήδη γνωστών γραφείων στη Νέα Υόρκη και τις Βερμούδες, η CMA είχε «και ένα back office στην Αθήνα». Ο κ. Μιονί δεν παραθέτει πρόσθετες πληροφορίες για το «back office» (τμήμα υποστήριξης και διενέργειας συναλλαγών) της επενδυτικής του εταιρίας στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά πηγές με γνώση της υπόθεσης βεβαιώνουν ότι η ίδια η CMA ποτέ δεν λειτούργησε γραφεία, επισήμως τουλάχιστον, στην Αθήνα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «δημοκρατίας», η πιθανότερη ερμηνεία, που προφανώς θα δώσει νέα διάσταση στην ήδη διεξαγόμενη έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, είναι ότι το fund του κ. Μιονί υποστηριζόταν από την (επίσης άγνωστη έως τώρα) M & M Financial Research.

Τα πρόσωπα

Κατά τις ίδιες πηγές, η M & M Financial Research λειτουργούσε από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2007, οπότε και ελήφθη η απόφαση εκκαθάρισής της με την οικογένεια Μιονί και ορισμένα εκ των ίδιων προσώπων να στρέφονται προς άλλες επενδυτικές (κυρίως κατασκευαστικές) δραστηριότητες.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην M & M Financial Research είχαν τέσσερα πρόσωπα:

α) Ο κ. Νισίμ Μιονί, κατά τρία χρόνια μεγαλύτερος αδελφός και συνεταίρος του Σάμπι Μιονί σε διάφορες εταιρίες έως σήμερα.

β) Ο κ. Αγγελος Μεταξάς, συνδιαχειριστής της CMA Βερμούδων, εκτελεστικός πρόεδρος της CMA Γενεύης και της CMA Λουξεμβούργου, καθώς και στενός προσωπικός φίλος του Σ. Μιονί.

γ) Ο κ. Αλέξανδρος Ματαθίας, τεχνοκράτης της άμεσης εμπιστοσύνης των κ. Σ. Μιονί και Αγγ. Μεταξά και οικονομικός διευθυντής του CMA Βερμούδων, που σήμερα δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας.

δ) Ο γνωστός (από επανειλημμένα δημοσιεύματα της «δημοκρατίας») Ελληνας δικηγόρος που κατείχε τη θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στη CMA Βερμούδων και τη θέση αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο CMA Global Hedge με δραστηριότητα στις Μπαχάμες, τα νησιά Κέϊμαν, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, η στελέχωση της M & M Financial Research της Αθήνας (με την εξαίρεση του Σάμπι Μιονί, που είχε εκπροσώπηση από τον αδερφό του Νισίμ) αποτελεί ακριβές αντίγραφο της CMA Βερμούδων, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι αποτελούσε το «back office» που αποκάλυψε -άθελά του- ο αμφιλεγόμενος Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας. Αυτή η άγνωστη, ως τώρα, πτυχή δίνει νέα διάσταση στην έρευνα για τη CMA και τη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς προκαλεί τα λογικά ερωτήματα, αν και ποιες μεταφορές κεφαλαίων γίνονταν από τη Αθήνα προς τη Γενεύη και τις Βερμούδες (και από εκεί σε Μπαχάμες, Κέιμαν κ.λπ.) και αν η M & M Financial Research εμπλέκεται σε παρόμοιες μεταφορές.

Οι αντιφάσεις που γεννούν ερωτήματα και η ετοιμότητά του να καταθέσει

Στις δηλώσεις προς την ειδησεογραφική ιστοσελίδα της «Ναυτεμπορικής» την περασμένη Παρασκευή ο κ. Μιονί σημείωσε ότι «προφανώς είναι έτοιμος να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη οτιδήποτε του ζητηθεί σχετικά με την υπόθεση της “λίστας Λαγκάρντ”», προσθέτοντας ότι «ωστόσο, ως σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».

Εγκυροι κύκλοι σημείωναν σχετικά ότι, με δεδομένη την απαιτούμενη μακρά χρονική διάρκεια της έρευνας κίνησης λογαριασμών στη «λίστα Λαγκάρντ», η κλήτευση του κ. Μιονί μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, επισημαίνοντας πάντως ότι ήδη έχουν καταγραφεί διάφορες αντιφάσεις στις κατά καιρούς δηλώσεις του. Ως παραδείγματα, αναφέρονται:

Πρώτον, η εντύπωση ότι είναι μόνιμος κάτοικος Τελ Αβίβ από το 2006, ενώ υφίστανται στοιχεία ότι το 2007 δήλωνε μόνιμος κάτοικος Γενεύης και προσωρινά διαμένων στο Παλαιό Ψυχικό.

Δεύτερον, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε δοθεί, με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εικόνα ότι μόνο ο ίδιος και η υπάλληλος της CMA Μ. Παντελή γνώριζαν την κίνηση του λογαριασμού των 550.000.000 δολαρίων, Ωστόσο, έγγραφο που δημοσιεύεται στη «Ναυτεμπορική» εμφανίζει άλλους τρεις internet users (υπάλληλοι της CMA και, επομένως, πρόσθετοι μάρτυρες ως χρήστες των τερματικών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) και άλλα δύο πρόσωπα με right of inspection (μέτοχοι με δικαίωμα ελέγχου).

 Από "Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου