Οι σοσιαλιστές κέρδισαν το Παρίσι, αλλά...έχασαν τη Γαλλία - 15 δημάρχους εξέλεξε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Οι σοσιαλιστές κέρδισαν το Παρίσι, αλλά...έχασαν τη Γαλλία - 15 δημάρχους εξέλεξε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν

Σε μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με ταυτόχρονη νίκη-επάνοδο της Κεντροδεξιάς εξελίχθηκε ο ...

Σε μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με ταυτόχρονη νίκη-επάνοδο της Κεντροδεξιάς εξελίχθηκε ο κρίσιμος δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

Συνοπτικά, στο σύνολο της χώρας, πρώτη αναδεικνύεται η Κεντροδεξιά με 49%, με τους σοσιαλιστές και την Αριστερά να περιορίζονται στο 42%. Κοντά στο 9% βρίσκεται το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Πολλές πόλεις-σύμβολα για την Αριστερά, πέρασαν ήδη στη δεξιά αντιπολίτευση, όπως οι πόλεις Κενπέρ, Σεν Ετιέν, Ανζέ (Μεν-ε-Λουάρ), Ρουμπέ, Ρέϊμς (Μαρν), Μπελφόρ, ή ακόμα η Λιμόζ τις οποίες είχαν οι σοσιαλιστές από το 1912!

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό παραδέχτηκε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι το σοβαρό πλήγμα που υπέστησαν στις δημοτικές εκλογές οι σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος ήταν «μια αποτυχία για την κυβέρνηση» και αφού σχολίασε ότι «δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες να στείλουν ένα μήνυμα» υποσχέθηκε ότι «αυτό το σαφές μήνυμα θα εισακουστεί πλήρως».

Αυτές οι εκλογές «σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη δυσαρέσκεια όσων μας εμπιστεύτηκαν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία Φρανσουά Ρεμπζαμέν, που επικράτησε στη Ντιζόν, αποδέχθηκε ότι «οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα σκληρό και ιδιαίτερα βίαιο μήνυμα στην κυβέρνηση (...) λέγοντας δεν καταλαβαίνουμε τι κάνετε» και υποστήριξε ότι «εκείνο που επείγει για τον Ολάντ είναι να μιλήσει στο γαλλικό λαό και αυτό πριν από τον οποιοδήποτε ανασχηματισμό αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες».

Την ίδια στιγμή, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κέρδισε σε 14 ή 15 πόλεις με περισσότερους από 9.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Επιβεβαιώθηκε έτσι η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που είχε προβλέψει πριν από την εκλογική διαδικασία ότι το κόμμα της θα επικρατούσε σε δεκαπέντε πόλεις της Γαλλίας.

«Εξελέγησαν ακόμα ίσως και 1.200 δημοτικοί σύμβουλοι», δήλωσε η Λεπέν.

Μεταξύ των πόλεων που έπεσαν στα χέρια του Εθνικού Μετώπου είναι η Μπεζιέ στα νοτιοδυτικά και η Φρεζύς στα νότια της Γαλλίας. Ήδη από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών η γαλλική ακροδεξιά είχε κερδίσει την πόλη Ενάν Μπομούν στα βόρεια της χώρας.

Το 1995, στην καλύτερη -μέχρι σήμερα- εκλογική επίδοση της γαλλικής ακροδεξιάς, υπό την προεδρία του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο είχε καταφέρει να κερδίσει μόλις σε τρεις δήμους, όλους στο νότο της Γαλλίας, όπου υπάρχουν τα εντονότερα προβλήματα με τους μετανάστες.

«To Εθνικό Μέτωπο είχε τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό.

Σε δύο πόλεις που το Εθνικό Μέτωπο διεκδικούσε τη δημαρχία με αξιώσεις, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για την πρόεδρό του: Και στην πόλη Φορμπάκ όπου υποψήφιος ήταν ο Φλοριάν Φιλιπό νούμερο δύο του κόμματος, και στην πόλη Περπινιάν με υποψήφιο  τον Λουί Αλιό, αντιπρόεδρο του κόμματος και σύντροφό της.

Παρά τη συντριβή πάντως των σοσιαλιστών, στο Παρίσι, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, υποψήφια του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι, καθώς φέρεται να επικρατεί με 54,5% της Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, υποψήφιας του κεντροδεξιού UMP, σύμφωνα τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé, που ανέλυσαν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Η 54χρονη Αν Ινταλγκό, το δεξί χέρι του απερχόμενου σοσιαλιστή δημάρχου Μπερτράν Ντελανοέ, επικράτησε της αντιπάλου της 40χρονης Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, στενής συνεργάτιδας του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί που είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών. Η Μοριζέ φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 45,5% των ψήφων.

Στη δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, ο Ζαν Κλοντ Γκοντέν, για τρίτη θητεία δεξιός υποψήφιος δήμαρχος, φέρεται ήδη ως νικητής, στη δε πόλη Πο (Πυρηναία) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, πρώην υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, κέρδισε με 63% χάρις στη συμμαχία του με τη δεξιά.
Επίσης οι Οικολόγοι «άρπαξαν» τελικά την Γκρενόμπλ από τα χέρια των σοσιαλιστών.


Στοιχεία παρηγοριάς για την Αριστερά είναι ότι κέρδισαν στην πόλη Μες (Λωραίν), καθώς και την πολύ σημαντική, στον πολιτιστικό τομέα, πόλη της Αβινιόν (Αλπ-Κυανή Ακτή) στην οποία ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου προηγείτο κατά τον πρώτο γύρο. Επίσης, εκτός της Ντιζόν, οι σοσιαλιστές κατόρθωσαν να διατηρήσουν τις πόλεις Στρασβούργο και Λιλ.

Από "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου