Τουρκική προβοκάτσια στην Θράκη; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τουρκική προβοκάτσια στην Θράκη;

Τουρκική προβοκάτσια; Ανοησία ορισμένων; Τουρκικό παρακράτος; Το σίγουρο είναι πως έλαβε χώρα ένα περίεργο που περαστικό που αξίζει ...

Τουρκική προβοκάτσια; Ανοησία ορισμένων; Τουρκικό παρακράτος;

Το σίγουρο είναι πως έλαβε χώρα ένα περίεργο που περαστικό που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και δεν πρέπει να περάσει στα ψηλά γράμματα.

Όπως γράφει η γνωστή εφημερίδα Birlik, άγνωστο άτομο ή άτομα άφησαν ένα κομμένο κεφάλι γουρουνιού στην πόρτα του μεστζίτ (μικρό τζαμί, ενός δωματίου) στη συνοικία Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη (ο νομός Έβρου έχει μπει πολλάκις στο στόχαστρο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής), όπου ζουν αρκετοί μουσουλμάνοι (Τούρκοι σύμφωνα με την φυλλάδα του εκδότη της, Τσεγκίζ Ομέρ). Το περιστατικό έλαβε χώρα την Κυριακή 13 Απριλίου αλλά αντί της άμεσης ενημέρωσης προτιμήσαμε την διασταύρωση των πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές πριν δημοσιεύσουμε το οτιδήποτε προκειμένου να προκαλέσει εντυπώσεις.

Σε δηλώσεις του στην Birlik ο πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής, Σελίμ Χασάνογλου, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μόλις είδαμε αυτό το περιστατικό πάθαμε σοκ. Είναι η μεγαλύτερη προσβολή που μας έχει γίνει. Εμείς εδώ κάνουμε τα πέντε ναμάζια της μέρας και διδάσκουμε στα παιδιά μας το Κοράνι. Απορρίπτουμε αυτή την άσχημη πράξη και καταγγέλλουμε τους δράστες». Ο Χασάνογλου σημείωσε, πως έχει ενημερωθεί η αστυνομία και δεν επιθυμεί να κάνει καμία εκτίμηση για το ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες της απαίσιας αυτής πράξης, των οποίων την σύλληψη επιθυμεί. Ήδη οι Ελληνικές αρχές τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας και διεξάγουν λεπτομερή έρευνα, ενώ έχουν θέσει υπό το πρίσμα απόλυτου ελέγχου τις κινήσεις πολύ συγκεκριμένων ατόμων, τόσο χριστιανών όσο και μουσουλμάνων.

Έτσι λοιπόν εισερχόμαστε στην ουσία του άρθρου: Ήταν μια Τουρκική προβοκάτσια ή μια ανοησία; Ήταν κάτι οργανωμένο ή κάτι τυχαίο; Ας εξετάσουμε όμως κάποια γεγονότα που έλαβαν χώρα στο κοντινό παρελθόν.

Τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 1955 εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου, η οποία προκάλεσε μικρές μόνον ζημιές σε υαλοπίνακες στην παρακείμενη «οικία του Κεμάλ». Η βόμβα, όπως εξακριβώθηκε από τις έρευνες που διεξήγαγαν οι ελληνικές αρχές και όπως απεδείχθη αργότερα στην δίκη των πρωταιτίων των γεγονότων το 1961 στην νήσο Yassιada (Πλάτη), μεταφέρθηκε από την Τουρκία από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του Προξενείου.


Στις 4:00 το απόγευμα η τουρκική εφημερίδα İstanbul Ekspres κυκλοφόρησε σε έκτακτη έκδοση και δημοσίευσε τις φωτογραφίες της συζύγου του Τούρκου Προξένου φρικτά παραποιημένες, εις τρόπον ώστε να δίδεται η εντύπωση ότι στο σπίτι του πατέρα των Τούρκων είχε σημειωθεί μια τεράστια έκρηξη από βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι Έλληνες. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητος οργανωμένων ανθελληνικών ταραχών στην Κωνσταντινούπολη, γνωστών με το όνομα «Σεπτεμβριανά του 1955».

Ο εκ Κομοτηνής μουσουλμάνος «μεταφορέας» ήταν μέλος των Γκρίζων Λύκων και στη συνέχεια τιμήθηκε από την Τουρκία και διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Κρατικής Ασφαλείας και αργότερα Νομάρχης στην Νεάπολη (Nevşehir) της Καππαδοκίας. Γκρίζοι Λύκοι ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να επιτεθούν επανειλημμένως σε τζαμιά (π.χ. τζαμί Μπαϊρακτάρ) της Κύπρου, αλλά και να δολοφονήσουν εν ψυχρώ τουρκοκύπριους, προκειμένου να επιβαρύνουν τον ελληνικό πληθυσμό του νησιού. Αυτή την ομολογία είχε κάνει πριν από τον θάνατό του ο Ραούφ Ντενκτάς (ηγέτης των Γκρίζων Λύκων της Κύπρου και μετέπειτα τοποθετημένος από την Τουρκία πρόεδρος της κατεχόμενης Κύπρου), αλλά και ο Τούρκος στρατηγός Γερμιμπές Ογλού, ο οποίος μάλιστα είχε ομολογήσει πως αυτού του είδους οι προβοκάτσιες ήταν συνηθισμένη τακτική για τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (οι οποίες συνεργάζονται άμεσα και πλήρως με τους Γκρίζους Λύκους).



Ηγέτης των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας (ένα επίσημο πολιτικό κόμμα στην Τουρκία που στις πρόσφατες εκλογές πήρε το 15% των ψήφων) είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που επισκέφθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα την Ελληνική Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου