Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στήνει η Τουρκία μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στήνει η Τουρκία μεταξύ Καστελλόριζου και Κύπρου!

Η Τουρκία «χοντραίνει» το παιχνίδι των ενεργειακών κοιτασμάτων Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης  Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγ...

Η Τουρκία «χοντραίνει» το παιχνίδι των ενεργειακών κοιτασμάτων

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Η Τουρκία «χοντραίνει» το παιχνίδι των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο σε μια αμφισβητουμένη περιοχή μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνει και την νήσο Καστελλόριζο, καθώς με μια νέα προκλητική κίνηση προχωρούν στην εγκατάσταση μόνιμης πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου αδιαφορώντας για τις όποιες, ουσιαστικά ανύπαρκτες, ελληνικές η κυπριακές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, (εφημερίδες Milliyet,και της φιλοκυβερνητικής Yeni Şafak), η Τουρκία σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία, Shell, προχωρεί στην μόνιμη εγκατάσταση πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου, την οποία μάλιστα έχει ονομάσει χαρακτηριστικά, «Εθνική Πλατφόρμα», (Milli platforme), ανοιχτά του λιμένα της Αττάλειας, στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου όπου όπως είναι γνωστό υπάρχει έντονη αμφισβήτηση για την κυριαρχία της θαλάσσιας περιοχής.

Η ανακοίνωση για την εγκαταστάση της τουρκικής πλατφόρμας στην περιοχή, έγινε από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, την ίδια ώρα που το γνωστό τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Barbaros Hayrettin Paşa,συνεχίζει ανενόχλητο τις έρευνες του για την ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων σε διαμφισβητούμενες περιοχές στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Taner Yıldız, η πλατφόρμα αναμένεται να εγκατασταθεί εντός του έτους καθώς οι έρευνες προχωρούν και εντοπίζονται τα ενεργειακά κοιτάσματα που θα καθορίσουν και το ακριβές στίγμα της εγκατάστασης της εν λόγω πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση στην περιοχή, έχει μεγάλη σημασία καθώς γίνεται ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες, βάση των νέων αμερικανικών σχεδίων για την «επίλυση», (βλέπε θάψιμο), του Κυπριακού. Αυτές τις μέρες αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για να ασκήσει και νέα πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να επισπευστούν οι διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος. 

Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία σε αποζημίωση στην Κυπριακή Δημοκρατία για την τουρκική εισβολή του 1974, το πόσο των 90 εκατομμυρίων ευρώ, μια απόφαση που η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών της, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε με προκλητικό τρόπο ότι την.. «γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της»! Κλασσική τουρκική συμπεριφορά!

Το ζήτημα όμως των ενεργειακών κοιτασμάτων και των τουρκικών προκλητικών κινήσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, παίρνει νέες διαστάσεις εν όψει των καταλυτικών εξελίξεων τον συριακό εμφύλιο. 

Οι ισλαμιστές που ενισχύονται από την Τουρκία χάνουν τελικά τον πόλεμο με σοβαρές συνέπειες για την τουρκική πολιτική στην περιοχή. 

Αυτός είναι και ένα από του σοβαρούς λόγους για τους οποίους η Άγκυρα επισπεύδει την επαναπροσέγγιση της με το Ισραήλ στην προσπάθεια της να ανακτήσει των άξονα Τουρκίας-Ισραήλ. 
Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να συνεταιριστεί με το Ισραήλ στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως της κυπριακής ΑΟΖ, ακυρώνοντας οριστικά τα όποια σχέδια της κατασκευής του ενεργειακού αγωγού, Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης - Ελλάδας - Ευρώπης.

Σε όλες αυτές τις σημαντικότατες εξελίξεις και ενώ στο Αιγαίο συνεχίζεται καθημερινά ο ακήρυκτος ελληνοτουρκικός πόλεμος στον αέρα και στην θάλασσα, η ελληνική πλευρά είναι σκανδαλωδώς πλήρως απούσα. 

Αυτή την περίοδο το μόνο που ενδιαφέρει του κυβερνώντες είναι το πως θα διασωθούν από τις επερχόμενες εκλογές, επιστρατεύοντας… «αγίους και δαίμονες», για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο που οδήγησε την χώρα μας στην απελπισία και στην καταστροφή. 

Όσον αφορά τα εθνικά μας συμφέροντα και τα εθνικά μας θέματα… «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και κυρίως μην τυχόν δυσαρεστήσουμε κάποιους «συμμάχους» μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Α ρε καημένε Μακρυγιάννη! 

Μήπως και εσύ ήσουν…. φασίστας και ρατσιστής;


Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου