Τις επερχόμενες μειώσεις μισθών κατά 50% για έξι μήνες λόγω κορωνοϊού τις προσέξατε...; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Τις επερχόμενες μειώσεις μισθών κατά 50% για έξι μήνες λόγω κορωνοϊού τις προσέξατε...;

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ποιοι κινδυνεύουν με μείωση μισθού 50% για έξι μήνες Ο διάβολος όπως είναι γνωστό κρύβεται στις λεπτομέρει...



Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Ποιοι κινδυνεύουν με μείωση μισθού 50% για έξι μήνες

Ο διάβολος όπως είναι γνωστό κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτό συμβαίνει με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για επιχειρήσεις και εργαζόμενους για τον κορωνοϊό, αφού κρύβουν μειώσεις μισθών για έξι μήνες.

Ο διάβολος όπως είναι γνωστό κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτό συμβαίνει με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καθορίζει επακριβώς τα μέτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση και ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 9.

Συγκεκριμένα στην Πράξη αναφέρεται ότι: Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

Αυτό σημαίνει ότι για τους επόμενους έξι μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμιση με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Με αυτό τον τρόπο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.

Σημειώνεται ότι γ προστασία για την μη-απόλυση ισχύει αυτή τη στιγμή για ένα μήνα. 

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους εργαζόμενους που έχει γίνει προσωρινή αναστολή εργασίας, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση προβλέπονται:

Αποζημίωση 800 ευρώ αν απασχολούν λίγα άτομα / το ίδιο και για τους εργαζόμενους τους.
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Ιανουαρίου, Μαρτίου, ρυθμίσεων που λήγουν Μάριο -Μάϊο.

Για εργαζόμενους που έχει γίνει αναστολή σύμβαση εργασίας, προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, έκπτωση 25% επί φορολογικών οφειλών (αν καταβληθούν στην ώρα τους).

Για επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων.

Έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών αν δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής.

Ειδικές πλατφόρμες αποζημίωσης για μισθώματα κλπ(καταβολή του 60% του μισθώματος της οικείας τους για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που το κράτος ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία τους από τη στιγμή που αυτή είναι πρώτη κατοικία).

Ο Υπουργός εργασίας πρόσθεσε πως σήμερα δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ και συμπλήρωσε ότι μέχρι τα μεσάνυχτα ανοίγει η πλατφόρμα για εργοδότες. Επιπλέον ο κ. Βρούτσης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για εργαζόμενους.

Από ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου