Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο εξευμενισμός της Τουρκίας και τα σχολικά βιβλία

Η διαγραφή ηρώων και μαρτύρων αποκρύπτει την αλήθεια και ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα. Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολ...Η διαγραφή ηρώων και μαρτύρων αποκρύπτει την αλήθεια και ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Διάβασα το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη με τίτλο: «Από Τα Ίμια στη Μαδρίτη: Η Συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο» (εκδόσεις Πεδίο). Οι δύο συγγραφείς αποδεικνύουν, με τη χρήση αμερικανικών και άλλων εγγράφων, ότι η οκταετής περίοδος της κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη διαπνεόταν από την αφελή και αναποτελεσματική αντίληψη του εξευμενισμού της Τουρκίας. Μία αντίληψη που οδήγησε σε συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις και τελικά αποθράσυνε περισσότερο τη γείτονα χώρα.

Στη Μαδρίτη, στις 8.7.1997, η κυβέρνηση Σημίτη αναγνώρισε εγγράφως «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο» και ανέλαβε την υποχρέωση να απέχει η Ελλάδα από μονομερείς κινήσεις. Η Τουρκία ερμήνευσε αυτή τη Συμφωνία με τον δικό της τρόπο. Θεωρεί μέχρι και σήμερα ότι η χώρα μας δεσμεύθηκε να μην επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα. Επιπλέον βρήκε την ευκαιρία να γκριζάρει το Αιγαίο και να αναπτύξει τη θεωρία των 130 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, στα οποία αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία.

Στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε μία άλλη εκδήλωση της λανθασμένης ελληνικής τακτικής: Να πιέσουμε την Ευρώπη υπέρ της Τουρκίας ώστε να «μας συμπαθήσει η Άγκυρα». Μάλιστα οι συγγραφείς αναφέρουν ότι, όταν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες χαρακτήρισαν την Τουρκία ως ακατάλληλη χώρα για να ενταχθεί στην Ευρ. Ένωση, η κυβέρνηση Σημίτη δήλωσε ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη! Σήμερα αυτή η πολιτική ευτυχώς έχει αλλάξει. Ο νέος Οθωμανισμός του Ερντογάν έχει αποβάλει κάθε προσωπείο και έχει αφυπνίσει την ελληνική διπλωματία και την ελληνική κοινή γνώμη.

Εν όψει του 2021 είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής της περιόδου 1996-2004 για εξευμενισμό της Τουρκίας επιχειρήθηκε η αλλαγή των σχολικών βιβλίων Ιστορίας, ώστε να προετοιμασθεί η ελληνική κοινωνία. Οι Οθωμανοί και οι Νεότουρκοι έπρεπε να εξωραϊσθούν, να ξεχαστούν τα εγκλήματά τους και οι Έλληνες να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν κάθε υποχώρηση απέναντι στην «φίλη Τουρκία». Το 2000, αμέσως μετά τις εκλογές , το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα με το όνομα greece.gr. Ένα από τα πρώτα άρθρα που δημοσιεύθηκαν είχε ως θέμα τα «στερεότυπα» που καλλιεργούνται στα σχολικά βιβλία και καλούσε την Ελλάδα και την Τουρκία να αλλάξουν τον τρόπο παρουσίασης της εικόνας του «άλλου».

Τελικά οι Τούρκοι δεν άλλαξαν ούτε τελεία στα βιβλία τους, ενώ στην πατρίδα μας εμφανίσθηκε το γνωστό βιβλίο του «συνωστισμού», το οποίο παραγγέλθηκε το 2003 από την κυβέρνηση Σημίτη. Εντάχθηκε σε μία γενικότερη αλλαγή των σχολικών βιβλίων, η οποία προβλεπόταν από το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 303 της 13.3.2003. Χρειάσθηκαν τρία χρόνια για τη συγγραφή και την εκτύπωση του βιβλίου και έτσι εμφανίσθηκε στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2006. Το βιβλίο αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο του 2007 από τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και με κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή.

Η διαγραφή ηρώων και μαρτύρων αποκρύπτει την αλήθεια και ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

1 σχόλιο

  1. Κακῶς καὶ δολίως ἀποσιωπᾶται ἀπὸ τὸν γράφοντα τὴν μισὴ ἀλήθεια πολιτευτὴ τῆς Νέας Δημοκρατίας Χολέβα ὅτι τὰ ληρήματα τῆς μισελληνίδος Ρεπούση (βιβλίο διαστρεβλώσεως τῆς Ἱστορίας ΣΤ΄ Δημοτικοῦ) παρέμειναν ἐπί τριετίαν ὅλην στὰ σχολεῖα κατόπιν ἐπιμονῆς τῆς Μαριέττας Γιαννάκου, περὶ... συνεχείας τοῦ Κράτους (!), τὴν ὁποίαν Γιαννάκου ὁ Καραμανλῆς ἐπεβράβευσε μὲ ἐκλόγιμον θέσιν στὸ εὐρωψηφοδέλτιο τοῦ 2009 (ὅτε οἱ εὐρωβουλευταὶ ἐξελέγοντο ἄνευ σταυροῦ, μὲ λίστα). Γιὰ νὰ μὴ θυμηθῶ τὴν ἐπιεικῶς ἀθλία συγκυβέρνησι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μὲ βουλευτὴ τὴν Ρεπούση._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου