Η ηρεμία πριν την...καταιγίδα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η ηρεμία πριν την...καταιγίδα

  Το  πραγματικό κύμα πτωχεύσεων -συνεπακόλουθα και της ανεργίας –δεν  έχει ακόμα εμφανιστεί στην οικονομία καθώς η εκδήλωση της αφερεγγυότη...

 


Το  πραγματικό κύμα πτωχεύσεων -συνεπακόλουθα και της ανεργίας –δεν  έχει ακόμα εμφανιστεί στην οικονομία καθώς η εκδήλωση της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων θέλει τον χρόνο της για να εκδηλωθεί, όμως με το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπροστά μας, τι πιθανότητες έχουμε να το αποφύγουμε;

Γράφει η Μαίρη Βενέτη

Με συγκρατημένη απαισιοδοξία υποδέχτηκαν οι αγορές την νέα εβδομάδα, αν και ακόμα οι επενδυτές «δεν έχουν χάσει τον ύπνο τους». 

Βέβαια η αγορά των παραγώγων και ο δείκτης φόβου VIX παίζουν το ρόλο του ορίζοντα, στο βάθος του οποίου όσοι είναι παρατηρητικοί μπορούν να εντοπίσουν τις πρώτες αστραπές.

Δεδομένου ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, παρατηρείστε το παρακάτω διάγραμμα. 


Όπως είναι εμφανές, από τον Μάρτιο και μετά ο δείκτης VIX αποχαιρέτισε τις τιμές των 10-12 μονάδων, στις οποίες δεν επέστρεψε ποτέ, ακόμα και μετά την αποκλιμάκωση του από τις τιμές  των 75-85 μονάδων. Πλέον ακόμα και τις πιο ηλιόλουστες μέρες των αγορών, κινείται σταθερά πάνω από τις 20 μονάδες, με κέντρο βάρους τις 25 μονάδες.

Η αγορά λειτουργεί λοιπόν σε συνθήκες υπέρτασης, αν και ο ασθενής ακόμα δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, ήτοι οι αγορές δεν έχουν επί της ουσίας αποχαιρετήσει το ανοδικό τους momentum. (Τα σημεία που οριοθετούν αυτή την απώλεια τα δώσαμε την Παρασκευή).

Οι διαχειριστές όμως και οι μεγάλοι επενδυτές λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους, αντισταθμίζοντας τις θέσεις τους –η αντιστάθμιση αυτή αφορά ακόμα και τις πιο κερδοφόρες θέσεις τους, ήτοι τις τεχνολογικές μετοχές-  ή  αυξάνοντας τα ρευστά τους διαθέσιμα ή και τα δύο.

Οι ενέργειες αυτές είναι και θα παραμείνουν  σε ευθεία αναλογία με τα επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη, καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο και ενδεχομένως στο πιο δύσκολο  επιδημικό κύμα της Covid-19, χωρίς να έχουμε άμεσα διαθέσιμο ένα εγκεκριμμένο και αποτελεσματικό εμβόλιο. 

Τα δεδομένα

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σημειώθηκε ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων της Covid-19 παγκοσμίως, με  τις νέες μολύνσεις να ξεπερνούν τις 400.000 ημερησίως, κάτι που δεν έχει προηγούμενο.

Κατά μέσον όρο, την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν γύρω στα 347.000 κρούσματα την ημέρα, από 292.000 την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία είναι οι θλιβεροί πρωταγωνιστές, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία μετρά καθημερινά περισσότερα από 150.000 κρούσματα, με την  Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Κύπρο και τη Τσεχία να καταγράφουν ρεκόρ.

Στην Ευρώπη αναλογεί πάνω από 17% των κρουσμάτων του ιού και το 22% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Στις ΗΠΑ όμως τα νούμερα είναι ακόμα πιο ...δύσκολα.

Τα νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού και των νοσηλειών στις ΗΠΑ σημειώνουν νέα έξαρση καθώς αυξήθηκαν κατά 28% τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ οι θάνατοι έχουν καταγράψει άνοδο 1%. 

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρώην Επίτροπος της FDA, ο Δρ Γκότλιμπ, περιέγραψε  μια λιγότερο ρόδινη εικόνα σε σχέση με τον Λευκό Οίκο,  όσον αφορά τις προοπτικές της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσουν την πανδημία. Ο Δρ Γκότλιμπ,  όπως άλλωστε και ο Δρ Φαούτσι εκτιμούν το αντίθετο, επισημαίνοντας το αυτονόητο: ότι έχουμε μπροστά μας την χειρότερη φάση της πανδημίας.

Βέβαια, είναι  γεγονός ότι οι  ιατρικές θεραπείες και η περίθαλψη για τους ασθενείς έχουν βελτιωθεί, καθώς πλέον οι γιατροί γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πολυστημική και εξελισσόμενη νόσο και πολλές φορές ο οργανισμός χρειάζεται υποστήριξη σε πολλαπλά μέτωπα. 

Επιπλέον, σύντομα πρόκειται να ενταχθεί στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο το τεστ COMPASS-COVID-19 SCORE. Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα βοηθήσει στην έγκαιρη εκτίμηση του επιπέδου κινδύνου επιδείνωσης στους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19 και θα γίνεται με στόχο να διακοπεί η πορεία προς τις ΜΕΘ. Να σημειώσουμε με πολύ μεγάλη περηφάνια, ότι το τεστ αυτό έχει ελληνική υπογραφή, καθώς προέρχεται από ομάδα με επικεφαλής τον Έλληνα πανεπιστημιακό γιατρό στο Παρίσι, κ.Γρηγόρη Γεροτζιάφα.

Όμως, παρά το γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα είναι πολύ περισσότερο προετοιμασμένη απ’ ότι ήταν τον Μάρτιο,  δυστυχώς δεν καταφέραμε σε παγκόσμιο επίπεδο να ελέγξουμε την διασπορά πριν την έλευση του χειμώνα, με αποτέλεσμα να εισερχόμαστε στην χειμερινή περίοδο με επιβαρημένη επιδημιολογική εικόνα σε πάρα πολλές χώρες. 

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα προσβληθούν από τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες και παρά τo γεγονός ότι τα  χαμηλά % ποσοστά των θανόντων και των ανθρώπων με επιπλοκές είναι χαμηλά, νομοτελειακά η υψηλή μεταδοτικότητα του Sars CoV -2 θα μας οδηγήσει σε απόλυτα νούμερα που θα «πονέσουν». Τα εθνικά συστήματα υγείας ετοιμάζονται για πραγματική μάχη, καθώς  εκτός του κορονοϊού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ο ιός της γρίπης, ο οποίος καθιστά πιο δύσκολη την μάχη ενάντια στην πανδημία. 

Όλα αυτά  έχουν μια πολύ συγκεκριμένη μετάφραση: Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ο μόνος τρόπος ελέγχου είναι να αυξάνονται προοδευτικά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επομένως η  οικονομική δραστηριότητα τους προσεχείς μήνες θα παρουσιάσει εκ νέου σημαντική κάμψη. 

Οι Κεντρικές Τράπεζες και οι κυβερνήσεις  βέβαια θα εξακολουθήσουν να δίνουν χείρα βοηθείας,  όμως  όπως ήδη ακούγεται σε πολλά κοινοβούλια, αρχής γενομένης από το βρετανικό, τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να είναι απεριόριστα ούτε να απορροφήσουν όλα τα ωστικά κύματα. 

Θυμηθείτε την έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών την προηγούμενη εβδομάδα: «Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων, παρά τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των τραπεζών, θα αυξηθούν στα τέλη του 2020 και θα συνεχιστούν  το 2021». 

Μπορεί λοιπόν το  πραγματικό κύμα πτωχεύσεων -συνεπακόλουθα και της ανεργίας –να μην  έχει ακόμα εμφανιστεί στην οικονομία καθώς η εκδήλωση της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων θέλει τον χρόνο της για να εκδηλωθεί, όμως με το δεύτερο κύμα της πανδημίας μπροστά μας, τι πιθανότητες έχουμε να το αποφύγουμε; 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

 

Από liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου