Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest
CopyAMP code

SOS: Η Γερμανία κλείνει το μάτι στη Τουρκία και τη βάζει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Άμυνας (PESCO) για να χρηματοδοτηθεί ο Στρατός του Ερντογάν! Θα θέσει βέτο η Ελλάδα;

  Η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα συμμετοχής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της PESCO. «Μεγάλη επιτυχία» δηλώνει η γερμανίδα υπ. Άμυνας. Ποια στάση θα τηρ...

 Η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα συμμετοχής σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα της PESCO. «Μεγάλη επιτυχία» δηλώνει η γερμανίδα υπ. Άμυνας.


Ποια στάση θα τηρήσουν η Ελλάδα και η Κύπρος; Είναι δυνατόν να μην ανακόψουν την ανθελληνική κίνηση των Γερμανών, οι οποίοι προσπαθούν να βάλουν με «νύχια και με δόντια» την Τουρκία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Άμυνας, τον μόνο μη διαβρωμένο μηχανισμό από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.


Γερμανικοί διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν μάλιστα πως αυτό… θα εξομαλύνει τις σχέσεις με Ελλάδα -Κύπρο στην Αν. Μεσόγειο.

Η Γερμανία πριν έναν χρόνο πρότεινε -επιτυχώς- να γίνονται δεκτές χώρες μη μέλη της ΕΕ. Το Βερολίνο άνοιξε το “παράθυρο” στην Τουρκία ώστε να εισέλθει στην ευρωπαϊκή στρατιωτική συμμαχία απειλώντας την ίδια την αμυντική ύπαρξη της ΕΕ.

Η Άγκυρα θέλει να συμμετάσχει σε πρόγραμμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Στρατιωτική Κινητικότητα» στοχεύει στη δημιουργία μιας στρατιωτικής ζώνης τύπου Σένγκεν μέχρι το 2024. Μέλη της PESCO, που ιδρύθηκε το 2017, είναι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκτός από τη Δανία και τη Μάλτα. Στόχος της είναι η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt η Τουρκία υπέβαλε πριν από μία εβδομάδα το αίτημα για συμμετοχή στο υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας, το οποίο έχει αναλάβει το συντονισμό του προγράμματος της PESCO «Στρατιωτική Κινητικότητα». Συγκεκριμένοι του στόχοι είναι η βελτίωση της μεταφοράς στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού εντός της Ευρώπης, όπως και η διασφάλιση της καταλληλότητας του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 24 από τα 25 κράτη-μέλη της PESCO. Πριν από δέκα ημέρες οι υπουργοί Άμυνας αυτών των χωρών είχαν εγκρίνει και τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας. Είναι η πρώτη φορά που τρίτες χώρες συμμετέχουν σε ένα από τα 46 προγράμματα της PESCO.

Τι θα πράξουν Αθήνα και Λευκωσία;

Ως μια «μεγάλη επιτυχία» (Welt) θεωρεί η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τα τουρκικά σχέδια. Τα περασμένα χρόνια είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να άρει η Γαλλία τις αντιρρήσεις της για συμμετοχή τρίτων χωρών σε προγράμματα της PESCO. Το ζητούμενο τώρα είναι ποια στάση θα τηρήσουν η Ελλάδα και η Κύπρος; Διπλωματικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η Welt στο άρθρο του ανταποκριτή της από τις Βρυξέλλες, εκφράζουν την προσδοκία ότι μια τουρκική συμμετοχή στην PESCO θα βελτίωνε τη συνεργασία της Άγκυρας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα συνέβαλε στην εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η εντατικοποίηση των προσπαθειών της Τουρκίας να είναι μέρος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας συντονισμού και σύγκλησης στον τομέα άμυνας και ασφάλειας, σχετίζεται προφανώς με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Η Άγκυρα φαίνεται να συμμερίζεται την αμερικανική θεώρηση ότι η PESCO είναι μια ενδεχόμενη απειλή υποβάθμισης του ΝΑΤΟ. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που σύμφωνα με την Welt συνέβαλε στην επιδίωξη της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις με την ΕΕ - και στον αμυντικό τομέα - σχετίζεται με την επικείμενη αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την πολιτική σκηνή. Χωρίς τη γερμανίδα καγκελάριο η συνεννόηση της Άγκυρας με την ΕΕ θα είναι πολύ πιο δύσκολη, προπαντός σε ό,τι αφορά την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου

CopyAMP code