Γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και τι θα συμβεί στη συνέχεια. Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις για την Παγκόσμια Τάξη - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία και τι θα συμβεί στη συνέχεια. Οι γεωπολιτικές προεκτάσεις για την Παγκόσμια Τάξη

  Ίσως, αυτή η εισβολή προμηνύει τη γέννηση του μετα-αμερικανικού αιώνα. Ο Πούτιν διεκδικεί το νέο ρόλο της Ρωσίας σε έναν πολυπολικό κόσμο,...

 


Ίσως, αυτή η εισβολή προμηνύει τη γέννηση του μετα-αμερικανικού αιώνα. Ο Πούτιν διεκδικεί το νέο ρόλο της Ρωσίας σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ η Κίνα παρακολουθεί...


Από την άλλη πλευρά, ενώ οι ΗΠΑ «χάνουν» την Ουκρανία, η εισβολή αποτελεί μια νίκη για αυτές με άλλον τρόπο. Η εισβολή αποτελεί μια δικαιολογία για να σταματήσει το έργο Nord Stream 2, το οποίο θα είχε φέρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι «διαίρει και βασίλευε». Δεν θα αφήσουν ποτέ την Ευρώπη και τη Ρωσία να πλησιάσουν πολύ και να αποκτήσουν σημαντικές σχέσεις εξάρτησης...

 

Γεωπολιτική Ανάλυση του Chris Kanthan

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Πριν από λίγα χρόνια, έγραψα ένα άρθρο σχετικά με το γιατί το 2020 θα είναι η πιο επικίνδυνη δεκαετία. Τώρα γινόμαστε μάρτυρες απίστευτων γεωπολιτικών γεγονότων — η Ρωσία εξαπολύει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Ενώ ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι επικείμενος, η εισβολή είναι σίγουρα μια απίστευτη κλιμάκωση της πολιτικής ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα.

Το Κίεβο είναι βέβαιο ότι θα πέσει μέσα σε λίγες μέρες. Ο Πούτιν στοχεύει σε μια αλλαγή καθεστώτος και να φέρει την Ουκρανία ξανά στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Αυτή είναι η ρωσική εκδοχή του Δόγματος Μονρό, το οποίο ισχυρίζεται ότι όλη η Βόρεια Αμερική και η Νότια Αμερική πρέπει να είναι υπέρ των ΗΠΑ και χωρίς ξένη επιρροή.

Ο νούμερο 1 λόγος αυτής της σύγκρουσης είναι η συνεχής επέκταση του ΝΑΤΟ από το 1990. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης υποσχέθηκαν το 1990 ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί «ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά» μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Λοιπόν τι έγινε;

Το 1999 — όταν η Ρωσία ήταν εντελώς φιλοαμερικανική και διοικούνταν από τον Γέλτσιν και άλλα ανδρείκελα των ΗΠΑ — το ΝΑΤΟ πρόσθεσε τρεις νέες χώρες: την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Το 2004, το ΝΑΤΟ πρόσθεσε 9 ακόμη χώρες. Στη συνέχεια άλλα δύο κράτη το 2020.




Η Ουκρανία ήταν πάντα στρατηγικός στόχος για τη Δύση και πλεονέκτημα για τη Ρωσία. Καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA χρηματοδότησε εθνικιστές και νεοναζιστικές ομάδες στην Ουκρανία — όπως στο Project Aerodynamic . Τη δεκαετία του 1990, ο Brzezinski - ο εγκέφαλος των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν - είπε ότι η κλοπή της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα σήμαινε ουσιαστικά τον αποκεφαλισμό της Ρωσίας. Πρότεινε να προστεθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ έως το 2010.

Έτσι, οι ΗΠΑ (μέσω του Τζορτζ Σόρος και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) υποκίνησαν μια έγχρωμη επανάσταση το 2004 (« Πορτοκαλί Επανάσταση ») για να ανατρέψουν την εκλογή ενός φιλορώσου Προέδρου στην Ουκρανία. Επέστρεψε μετά από λίγα χρόνια και κέρδισε άλλες εκλογές το 2010. Φυσικά, οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν άλλο ένα πραξικόπημα το 2014 και κατέλαβαν την Ουκρανία.

Αυτή τη φορά τα πράγματα σοβάρεψαν. Η Ρωσία ήταν πεπεισμένη ότι οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν μια ναυτική βάση στην Κριμαία και ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Έτσι, ο Πούτιν κατέλαβε προληπτικά την Κριμαία και ο φιλορωσικός λαός στην Ουκρανία άρχισε να απαιτεί τις δικές του αυτόνομες περιοχές. Η Ουκρανία έχει βυθιστεί σε ένα είδος εμφυλίου πολέμου από τότε.

Γιατί όμως η εισβολή τώρα;

Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο για τον χρόνο. Ωστόσο, η Ουκρανία κροταλίζει πολύ, με συζητήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ ή ακόμα και για απόκτηση πυρηνικών όπλων. Υπήρξαν επίσης φήμες για εργαστήρια βιοόπλων που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία είναι επίσης ένα συναισθηματικό ζήτημα για τη Ρωσία. Η Ρωσική Αυτοκρατορία ιδρύθηκε στο Κίεβο (Κίεβο) πριν από περίπου 1000 χρόνια. Το 40-50% του πληθυσμού στην Ουκρανία είναι Ρώσοι. Και η ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δείχνει ότι η Ρωσία χρειάζεται ένα απόθεμα μεταξύ της και της Ευρώπης. Η Μόσχα απέχει μόλις 300 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Νίκη για ΗΠΑ/ΝΑΤΟ

Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν «χάσει» την Ουκρανία, η εισβολή είναι μια νίκη με άλλον τρόπο. Η εισβολή θα είναι μια δικαιολογία για να παγώσει/να σταματήσει το έργο Nord Stream 2, το οποίο θα είχε φέρει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η στρατηγική των ΗΠΑ είναι «διαίρει και βασίλευε» — δεν θα αφήσουν ποτέ την Ευρώπη και τη Ρωσία να πλησιάσουν πολύ και να αποκτήσουν σημαντικές σχέσεις εξάρτησης.


Το 2000, ο Πούτιν ρώτησε τον Μπιλ Κλίντον εάν η Ρωσία μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η απάντηση ήταν σιωπή. Γιατί; Το ΝΑΤΟ δικαιολογεί την ύπαρξή του με την αφήγηση της «ρωσικής απειλής». Εάν υπάρχει ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, δεν υπάρχει ανάγκη για ΝΑΤΟ. Η ειρήνη είναι απαίσια. Έτσι, αυτή η εισβολή είναι ένα δώρο στο ΝΑΤΟ, το οποίο τώρα θα προσπαθήσει να προσθέσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία στα μέλη.

Ως μπόνους, περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά όπλα και πυραύλους.

Νίκη για τη Ρωσία;

Ίσως, αυτή η εισβολή προμηνύει τη γέννηση του μετα-αμερικανικού αιώνα. Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πόλεμο με τη Ρωσία. Θα υπάρξουν κυρώσεις, έγχρωμες επαναστάσεις (όπως οι πρόσφατες στη Λευκορωσία και το Καζακστάν), πόλεμος προπαγάνδας και κρυφοί πόλεμοι. Ωστόσο, η Δύση δεν μπορεί να καταρρίψει ή να βλάψει σοβαρά τη Ρωσία.

Ο Μπάιντεν αρνήθηκε ακόμη και να διώξει τη Ρωσία από το SWIFT, το διεθνές σύστημα πληρωμών. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρωσία και η Κίνα έχουν επεξεργαστεί τα δικά τους συστήματα πληρωμών, τα οποία θα αποκτήσουν δημοτικότητα μόνο σε περίπτωση που η Ρωσία αποβληθεί από το SWIFT.

Ο Πούτιν προετοιμάζεται για αυτή τη στιγμή εδώ και πολύ καιρό. Έχει δημιουργήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας στα τεράστια 600 δισεκατομμύρια δολάρια . (Όταν ο Πούτιν ανήλθε στην εξουσία το 2000, το ρωσικό FOREX ήταν ασήμαντο 12 δισεκατομμύρια δολάρια ).

Ο Πούτιν έχει επίσης περιορίσει το εξωτερικό χρέος της ρωσικής κυβέρνησης στο ελάχιστο - 64 δισεκατομμύρια δολάρια . Οι ρωσικές εταιρείες έχουν χρέος περίπου 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δολάρια και ευρώ, αλλά δεν ανησυχούν καθώς το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία.

Έτσι, με το να στέκεται ενάντια στις ΗΠΑ, ο Πούτιν διεκδικεί το νέο ρόλο της Ρωσίας σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Υπάρχει μια ακόμη χώρα που παρακολουθεί στενά αυτήν την εισβολή: η Κίνα. Ο Σι Τζινπίνγκ σκέφτεται ότι ίσως θα μπορούσε να αναλάβει αντίστοιχη δράση στην Ταϊβάν σε λίγα χρόνια, εάν η Ρωσία πετύχει με την Ουκρανία.

Πραγματικά επικίνδυνη δεκαετία …





Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου