Το δολάριο, το αποκλειστικό χρηματιστηριακό υπερόπλο μαζικής καταστροφής με το οποίο ο σημερινός δυνάστης εκμεταλλεύεται και κρατάει σε υποταγή τον κόσμο, αμφισβητείται... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το δολάριο, το αποκλειστικό χρηματιστηριακό υπερόπλο μαζικής καταστροφής με το οποίο ο σημερινός δυνάστης εκμεταλλεύεται και κρατάει σε υποταγή τον κόσμο, αμφισβητείται...

  Μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, οι ΗΠΑ συγκέντρωναν το 80% του παγκόσμιου χρυσού, οι εξαγωγές τους ήταν πάνω από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγ...

 







Μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, οι ΗΠΑ συγκέντρωναν το 80% του παγκόσμιου χρυσού, οι εξαγωγές τους ήταν πάνω από το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών και σ αυτές αντιστοιχούσε η μισή παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή.


Έτσι το δολάριο έγινε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα στα πλαίσια ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος που υπέγραψαν 44 χώρες, στη Νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Breton Woods το 1944.

 

Γράφει ο Γιώργος Παπανικολάου

Οι ΗΠΑ λόγω των πολέμων και επεμβάσεων που διεξήγαγαν σε ολόκληρο τον πλανήτη (Κορέα, Βιετνάμ,  Γουατεμάλα, Κονγκό, Καμπότζη κλπ) και της ανάγκης χρηματοδότησής τους, εγκατέλειψαν μονομερώς τον κανόνα του χρυσού (την ανταλλαγή δηλ δολαρίων με χρυσό), το 1971, παρανόμησαν δηλ, αθετώντας έτσι τη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι 44 χώρες, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1944.

Ενώ υπό συνθήκες Διεθνούς Δικαίου και νομιμότητας, το δολάριο θα ήταν μόνο ένα διεθνές αποθεματικό και εμπορικό νόμισμα, οι ΗΠΑ το μετέτρεψαν στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ, ΑΠΟΛΥΤΟ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ, ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Η ισχύς των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη στο χρηματοπιστωτικό πεδίο, απ ότι στο στρατιωτικό. Το δολάριο είναι η πραγματική πηγή δύναμης των ΗΠΑ.

Η στρατηγική χρησιμοποίηση του δολαρίου και η χρήση του σαν όπλο, για την ανταμοιβή φίλων και την τιμωρία εχθρών, για την αλλαγή καθεστώτων, προκαλώντας οικονομικές καταστροφές και εμφυλίους πολέμους, είναι φανερή σε όλους.

Οι ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ολόκληρο σύστημα θεσμών, με βάση το δολάριο, που με τον τρόπο που τους χρησιμοποιούν, θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε σαν τα χρηματοπιστωτικά «αεροπλανοφόρα» και «βόμβες μεγατόνων» των ΗΠΑ: το ίδιο το δολάριο, το σύστημα πληρωμών SWIFT, τις εταιρείες αξιολόγησης, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, το σύστημα του χρέους.

Χρησιμοποιούν τις κυρώσεις σαν βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Οι κυρώσεις γίνονται δυνατές χάρη στη χρήση του δολαρίου και του συστήματος πληρωμών σε δολάρια.

Το 2020 το δολάριο αποτελούσε το 59% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων του πλανήτη (το ευρώ 21%, το γιεν 6%) και ήταν το Νο1 παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Με δολάρια διεξάγεται το 80% του διεθνούς εμπορίου και το 90% των νομισματικών συναλλαγών. Για κάθε τράπεζα του πλανήτη με διεθνείς συναλλαγές, η αποκοπή της από το δολάριο είναι συνώνυμη με τη θανατική της καταδίκη.

Το σύστημα πληρωμών μεταξύ των τραπεζών παγκόσμια (το σύστημα πληρωμών SWIFT το 2014 το χρησιμοποιούσαν 10.500 τράπεζες σε πάνω από 200 χώρες) ελέγχεται από τις ΗΠΑ, με συνέπεια αυτές όποτε το θελήσουν, μπορούν να σταματήσουν τη ροή του δολαρίου, καταστρέφοντας το εκάστοτε θύμα τους (πχ Ιράν 2011-2013).

Υπάρχουν 3 εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αμερικανικές, με μερίδιο αγοράς 97%. Εάν οποιοδήποτε κράτος (τράπεζα κλπ) αρνηθεί ν ακολουθήσει τις εντολές τους, έρχεται αντιμέτωπο με την υποτίμηση της πιστοληπτικής του ικανότητας, κι έτσι επιβαρύνει με δις επίπλεον τόκους τον προϋπολογισμό του.

Το ΔΝΤ λειτουργεί κατά βάση σύμφωνα με τις προσταγές των ΗΠΑ. Αν και οι ΗΠΑ διαθέτουν μια μειοψηφία των ψήφων (17%), έχουν αρκετή επιρροή σε άλλα μέλη του ΔΝΤ για να εξασφαλίσουν ότι οι πολιτικές του θα υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Οι ΗΠΑ έχοντας στην απόλυτη κυριαρχία τους αυτά τα χρηματοπιστωτικά όπλα, εξαπολύουν αυτές τις χρηματοπιστωτικές βόμβες μεγατόνων, προκαλώντας εκατόμβες θυμάτων, μη βρίσκοντας αντίσταση από κανέναν, μη υπάρχοντος κανενός «δίκαιου» κανονισμού, απόλυτοι κυρίαρχοι στην υδρόγειο.

Με τη συνδυασμένη τερατώδη δύναμή τους (χρηματοπιστωτική, στρατιωτική και προπαγανδιστική μέσω των ΜΜΕ), γίνονται ικανοί να διαπράξουν αδιανόητα εγκλήματα, ίσως και να παίξουν με την τύχη της ανθρωπότητας. Αυτό πρέπει ν αντιμετωπίσουμε σήμερα.

Επειδή με την ανεξέλεγκτη εκτύπωση δολαρίων, αυτό θα κατακρυμνιζόταν ως προς την τιμή του χρυσού, βρήκαν διάφορους τρόπους να επιβραδύνουν την άνοδο της τιμής του χρυσού και να διατηρήσουν την αξία του δολαρίου, όπως απάτες (λέγε με paper gold), χειραγωγήσεις κλπ και συμφώνησαν με τις χώρες του ΟΠΕΚ οι συναλλαγές πετρελαίου να γίνονται μόνο με δολάρια (δίνοντας σαν αντάλλαγμα την ισόβια προστασία τους στις διεφθαρμένες οικογένειες των σεϊχηδων).

2 ηγέτες αμφισβήτησαν την αποκλειστικότητα των πετροδολαρίων: ο Σ. Χουσείν του Ιράκ (πληρωμή πετρελαίου με ευρώ) και ο Καντάφι της Λιβύης (δημιουργία παναραβικού νομίσματος για συναλλαγές πετρελαίου). Και οι 2 δολοφονήθηκαν και οι χώρες τους ισοπεδώθηκαν απ τη στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Σήμερα γίνονται προσπάθειες απ την Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες των BRICS, να δημιουργηθούν εναλλακτικά αποθεματικά νομίσματα και θεσμοί αντίστοιχοι στο ΔΝΤ, το σύστημα πληρωμών SWIFT κλπ. Εδώ βρίσκονται οι βαθύτερες αιτίες των όσων συμβαίνουν σήμερα (πόλεμος στην Ουκρανία κλπ).

Όποιος κατανοήσει αυτή την πραγματικότητα, το επόμενο ερώτημα που θα θέσει είναι: πως μπορεί να νικηθεί αυτό το τέρας που δυναστεύει σήμερα τον κόσμο;

Το ζήτημα έχει μεγαλύτερο βάθος απ όσο μπορέσαμε ν αναπτύξουμε εδώ.

Υπάρχει καπιταλισμός και καπιταλισμός. Αυτός που ζούμε σήμερα δεν έχει καμιά σχέση μ αυτόν που υπήρχε πριν 50 χρόνια. Υπήρξε μια αντεπανάσταση μέσα στον καπιταλισμό, που μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με μια μεγάλη επανάσταση και αφορά όλη την ανθρωπότητα.

Όλες οι χώρες (απ τις πιο ανεπτυγμένες μέχρι τις πιο υπανάπτυχτες) βουλιάζουν στα χρέη. Το παγκόσμιο χρέος έφτασε τα 350% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 1% των ανθρώπων ελέγχει τα μισά περιουσιακά στοιχεία του πλανήτη. Η κρίση του 2008 έδειξε ότι έχουν δημιουργηθεί και συσσωρεύονται στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος «τοξικές βόμβες μεγατόνων» (παράγωγα προϊόντα) που κανείς δεν ελέγχει και κανείς δεν γνωρίζει την έκτασή τους.

Στο τέλος-τέλος, το ζήτημα μπαίνει έτσι: Θά ‘χουμε οργανωμένη κοινωνία με στοιχειώδη έλεγχο των ανθρώπων σ αυτή, ή μια σύγχρονη εκδοχή ζούγκλας που τείνει στο χάος και την καταστροφή;



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου