Εκλογές στην Ιταλία: Τεράστια νίκη του εθνικιστικού συνασπισμού 41%-45% με επικεφαλής την Giorgia Meloni. Συντριβή της Αριστεράς που λαμβάνει 25%-29%... - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εκλογές στην Ιταλία: Τεράστια νίκη του εθνικιστικού συνασπισμού 41%-45% με επικεφαλής την Giorgia Meloni. Συντριβή της Αριστεράς που λαμβάνει 25%-29%...

Αυτό που με περίεργο τρόπο δεν επετεύχθη στη Γαλλία, έγινε στην Ιταλία! Η αρχηγός του κόμματος Brothers of Italy φαίνεται ότι θα γίνει η πρώ...






Αυτό που με περίεργο τρόπο δεν επετεύχθη στη Γαλλία, έγινε στην Ιταλία! Η αρχηγός του κόμματος Brothers of Italy φαίνεται ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι πρόκειται να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας, αφού τα exit poll της έδωσαν σαφή πλειοψηφία, δημιουργώντας πονοκέφαλο στις μαριονέτες των Βρυξελλών.


Στις εκλογές του 2018, το κόμμα της, οι Αδελφοί της Ιταλίας , κέρδισε μόλις το 4,3% των ψήφων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Giorgia Meloni πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας και το κόμμα της θα κερδίσει 22,5-26,5% των ψήφων, καθιστώντας το το πιο κυρίαρχο κόμμα στην Ιταλία.

 

Με τα πλήρη αποτελέσματα να αναμένονται τη Δευτέρα, η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας – και πρότυπο για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη καθώς ηγείται ενός από τα έξι αρχικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Η δημοσκόπηση, για τον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό Rai, έδωσε στον δεξιό συνασπισμό 41%-45% έναντι 25,5%-29,5% για το αριστερό μπλοκ. Το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων βρισκόταν στο 13,5%-17,5%.

Ανά κόμμα τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  1. Αδέλφια της Ιταλίας (Μελόνι) – 22-26% (σκληρή Δεξιά)
  2. Δημοκρατικό Κόμμα (Λέτα) – 17-21% (κεντροαριστερά-αριστερά)
  3. Κίνημα Πέντε Αστέρια (Κόντε) – 13,5-17,5% (κέντρο)
  4. Λέγκα (Σαλβίνι) – 8,5-12,5% (δεξιά)
  5. Azione-Italia Viva (Ρέντσι) – 6,5-8,5% (κεντροαριστερά)
  6. Forza Italia (Μπερλουσκόνι) – 6-8% (δεξιά)
  7. Italexit (το κόμμα υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ) – 0,5%-2,5% (δεξιά)

Η κατανομή των εδρών σύμφωνα με το exit poll της RAI έχει ως εξής: Για την Δεξιά 227 με 257 έδρες, για την Κεντροαριστερά 78-98 έδρες, 36-56 έδρες για το Κίνημα 5 Αστέρια. Άλλες 15 με 25 έδρες στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι.





Το κόμμα της Μελόνι πρόκειται επίσης να κερδίσει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στον συνασπισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, και τη Forza Italia, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι .

Μετά το exit poll, ο Σαλβίνι ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η συμμαχία είχε ένα «καθαρό πλεονέκτημα», τόσο στην κάτω όσο και στην άνω βουλή του κοινοβουλίου. «Θα είναι μια μεγάλη νύχτα, αλλά ήθελα να πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», έγραψε.

Μελόνι: «Είναι η ώρα της ευθύνης Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς»

Το πρώτο σχόλιο της επικεφαλής του FdI: «Κάνω ένα γρήγορο σχόλιο της ημέρας" αναβάλλοντας "όλες τις βαθύτερες και ολοκληρωμένες εκτιμήσεις για αύριο, δεδομένου ότι τα στοιχεία δεν είναι ακόμα οριστικά. κεντροδεξιά με επικεφαλής τους αδελφούς της Ιταλίας».

«Αυτή είναι η ώρα της ευθύνης, η στιγμή κατά την οποία αν θέλεις να γίνεις μέρος της ιστορίας, πρέπει να καταλάβεις τι ευθύνη έχουμε απέναντι σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, επειδή η Ιταλία μας έχει επιλέξει και δεν θα την προδώσουμε όπως δεν έχουμε προδώσει ποτέ. αυτό". Η Μελόνη πρόσθεσε ότι «αν κληθούμε να κυβερνήσουμε το έθνος θα το κάνουμε για όλους, να ενώσουμε έναν λαό εξυψώνοντας αυτά που ενώνουν παρά αυτά που χωρίζουν».

«Το γεγονός ότι το Fdi είναι το πρώτο πάρτι σημαίνει πολλά πράγματα για πολλούς από εμάς: αυτή είναι σίγουρα για πολλούς από εμάς μια νύχτα περηφάνιας, λύτρωσης, δακρύων, αγκαλιών, ονείρων». Αυτό είπε η Γιωργία Μελώνη σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα των FdI. Η Meloni θυμήθηκε «τους ανθρώπους που δεν είναι εκεί και που άξιζαν να το δουν». «Ωστόσο - παρατήρησε - όταν τελειώσει θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε σημείο άφιξης αλλά αναχώρησης και από αύριο πρέπει να αποδείξουμε την αξία μας».

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η κύρια κεντροαριστερή ομάδα της Ιταλίας, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), παραδέχτηκε την ήττα.

«Αυτό είναι ένα θλιβερό βράδυ για τη χώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Debora Serracchiani, υψηλόβαθμη βουλευτής του PD, στο πρώτο επίσημο σχόλιο του κόμματος για το αποτέλεσμα. «(Η Δεξιά) έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι στη χώρα».

Εάν τα exit poll είναι σωστά, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται να δώσει στον Μελόνι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που, αν όλα πάνε ομαλά, θα μπορούσε να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Μελόνι, από τη Ρώμη, ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως ακτιβίστρια νέων στο «Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα» και απορρίπτει την της κατηγορίες των Ευρωπαίων ότι η πολιτική της είναι φασιστική, υποστηρίζοντας ότι η ιταλική δεξιά έστειλε τον φασισμό στην ιστορία πριν από δεκαετίες.

Ο πονοκέφαλος στις Βρυξέλλες μόλις άρχισε

Η αναμενόμενη νίκη του συνασπισμού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα για τις συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη καθώς η ήπειρος εισέρχεται σε έναν χειμώνα που πιθανότατα θα κυριαρχείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την απάντησή της στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Η Μελόνι προσπάθησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, αλλά η προοπτική της ως πρωθυπουργού είναι απίθανο να γίνει ευπρόσδεκτη στο Παρίσι ή στο Βερολίνο.

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νίκη της θα ήταν κακή για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο Lars Klingbeil, πρόεδρος του SPD του καγκελαρίου Olaf Scholz, είπε ότι η Meloni είχε ευθυγραμμιστεί με «αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orbán.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ευρωβουλευτές του Μελόνι καταψήφισαν ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την Ουγγαρία ως «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας» . Ένα από τα πρώτα της συγχαρητήρια μηνύματα το βράδυ της Κυριακής ήταν από τον πολιτικό διευθυντή του Orbán, Balázs Orbán, ο οποίος είπε: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ φίλους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».

Η Μελόνι είναι επίσης σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, οι αντιμετανάστες Σουηδοί Δημοκράτες και το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας Vox. Ταξίδεψε το καλοκαίρι σε μια συγκέντρωση Vox στη Μαρμπέγια, όπου εξέφρασε τις σκληρές απόψεις της για τη μετανάστευση και την ομοφυλοφιλία.

Η ιταλική αριστερά, εκπροσωπούμενη από το Partito Democratico, που κατηγορείται από τους επικριτές της ότι έχει χάσει την επαφή με την εργατική τάξη και τους φτωχούς, μπορεί να επωμιστεί μέρος της ευθύνης για αυτή την εκπληκτική ανατροπή. Η οικονομική και πολιτική αστάθεια της Ιταλίας έκανε τα υπόλοιπα.

Η Μελόνι θα είναι πλέον επιφορτισμένη με την καθοδήγηση της Ιταλίας σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιόδους της, την αντιμετώπιση προκλήσεων από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό έως μια πιθανή ύφεση και ένα χειμερινό κύμα Covid 19, αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης που καίει και την Ελλάδα που έχει μπεί και αυτή σε προεκλογικούς ρυθμούς...

Ο συνασπισμός της Μελόνι φαίνεται σε αυτό το σημείο να έχει τους αριθμούς για να κυβερνήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς προκλήσεις εντός του συνασπισμού της: οι συντρόφοι της, ο Ματέο Σαλβίνι (που δικάζεται επί του παρόντος για φερόμενη απαγωγή μεταναστών) και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι που έχει να αντιμετωπίσει αντίστοιχα δίκη.

Σίγουρα, ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο μόλις ξεκίνησε, η εποχή της σκληρής πατριωτικής δεξιάς. Και αν η Μελόνι πράξει σωστά αυτό το κύμα δεν θα σταματήσει στην Ιταλία...




 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο GAB...

στο Twitter

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου