COP28:Η Σύνοδος Κορυφής του ΟHE για το κλίμα στοχεύει επίσημα την κρεατοφαγία! Tα κράτη θα κληθούν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος για να εφαρμοστεί το σχέδιο για την «Κλιματική Μετάβαση των Τροφίμων». Όλα οδηγούν στο εργαστηριακό κρέας… - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

COP28:Η Σύνοδος Κορυφής του ΟHE για το κλίμα στοχεύει επίσημα την κρεατοφαγία! Tα κράτη θα κληθούν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος για να εφαρμοστεί το σχέδιο για την «Κλιματική Μετάβαση των Τροφίμων». Όλα οδηγούν στο εργαστηριακό κρέας…

  Τα πιο ανεπτυγμένα έθνη του κόσμου θα κληθούν να περιορίσουν την «υπερβολική» τους όρεξη για κρέας, στο πλαίσιο του πρώτου ολοκληρωμένου σ...

 






Τα πιο ανεπτυγμένα έθνη του κόσμου θα κληθούν να περιορίσουν την «υπερβολική» τους όρεξη για κρέας, στο πλαίσιο του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου για τη συμμόρφωση της παγκόσμιας αγροδιατροφικής βιομηχανίας με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Στο είπαν στις ειδήσεις...;


Τα έθνη που υπερκαταναλώνουν κρέας θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες - όπου η υποκατανάλωση κρέατος προστίθεται σε μια διαδεδομένη διατροφική πρόκληση - θα πρέπει να βελτιώσουν την κτηνοτροφία τους, σύμφωνα με τον FAO...

 

Πηγές: Climate Depot & Bloomberg

Μετάφραση: Απολλόδωρος – Συνεργάτης του Ελλήνων Αφύπνιση

Σχολιασμός: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Bloomberg News: Φάτε λιγότερο κρέας είναι το Μήνυμα για τον πλούσιο κόσμο στο Πρώτο Σχέδιο Net Zero (“Kαθαρό Μηδέν”) των τροφίμων - Ο FAO του ΟΗΕ πρόκειται να δημοσιεύσει σχέδιο για την κλιματική μετάβαση των τροφίμων - Τα τρόφιμα αναμένεται να βρεθούν περισσότερο στο επίκεντρο της συνόδου COP28 στο Ντουμπάι -

Ο οδικός χάρτης των παγκόσμιων διατροφικών συστημάτων για το 1,5 C αναμένεται να δημοσιευθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής COP28 τον Δεκέμβριο. Τα έθνη που υπερκαταναλώνουν κρέας θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες - όπου η υποκατανάλωση κρέατος προσθέτει σε μια διαδεδομένη διατροφική πρόκληση - θα πρέπει να βελτιώσουν την κτηνοτροφία τους, σύμφωνα με τον FAO. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 127 κιλά κρέατος το χρόνο... Η Επιτροπή Eat-Lancet συνιστά στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 15,7 κιλά κρέατος το χρόνο.






# # #

"Το κρέας και τα γαλακτοκομικά πρέπει να περιοριστούν" για να επιτευχθεί το "καθαρό μηδέν έως το 2050" - Ο αντίκτυπος της γεωργίας στην κλιματική κρίση θα αποτελέσει βασικό θέμα της COP28 του ΟΗΕ - "Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων πρέπει να γίνει βιώσιμη για να παραμείνει εντός του 1,5C






UK Guardian: "Το κρέας και τα γαλακτοκομικά, πρέπει να συγκρατηθούν από τη συνεχή ανάπτυξή τους σε όλο τον κόσμο, αν πρόκειται να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση των εκπομπών στο μισό μέχρι το 2030 και επίτευξη του καθαρού μηδενός μέχρι το 2050". ... Jennifer Larbie, επικεφαλής της βρετανικής υπεράσπισης και των εκστρατειών της Christian Aid: "Οι εκπομπές από τη γεωργία αποτελούν τεράστιο παράγοντα της κλιματικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπιστούν στο Cop28 αν θέλουμε να κρατήσουμε υπό έλεγχο την παγκόσμια θέρμανση".


Newsweek: Σκουλήκια αντί για γαλοπούλα; Γιατί τα έντομα είναι το τέλειο πιάτο για την Ημέρα των Ευχαριστιών και πώς να τα μαγειρέψετε






Περίπου το 80% του κόσμου τρώει ήδη έντομα, τα οποία είναι μια φανταστική πηγή πρωτεϊνών. Καθώς οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για το φετινό γεύμα των Ευχαριστιών, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουν τα πολλά πλεονεκτήματα ενός γιορτινού γεύματος με επίκεντρο τα έντομα. Τα έντομα αποτελούν ήδη πηγή τροφής σε πολλά μέρη του κόσμου…

# # #


 # # #

COP 28 Η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα σχεδιάζει Μεγάλη Eπανεκκίνηση τροφίμων και για τις ΗΠΑ!


https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-11-26/eat-less-meat-is-message-for-rich-world-in-food-s-first-net-zero-plan

Bloomberg News: Φάτε λιγότερο κρέας είναι το Μήνυμα για τον πλούσιο κόσμο στο Πρώτο Σχέδιο Net Zero (“Kαθαρό Μηδέν”) των τροφίμων - Ο FAO του ΟΗΕ πρόκειται να δημοσιεύσει σχέδιο για την κλιματική μετάβαση των τροφίμων - Τα τρόφιμα αναμένεται να βρεθούν περισσότερο στο επίκεντρο της συνόδου COP28 στο Ντουμπάι -

Aπο την Agnieszka de Sousa

Τα πιο ανεπτυγμένα έθνη του κόσμου θα κληθούν να περιορίσουν την «υπερβολική» τους όρεξη για κρέας, στο πλαίσιο του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου για τη συμμόρφωση της παγκόσμιας αγροδιατροφικής βιομηχανίας με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο οδικός χάρτης των παγκόσμιων διατροφικών συστημάτων για την επίτευξη του 1,5C αναμένεται να δημοσιευθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής COP28 αυτόν τον μήνα. Τα κράτη που υπερκαταναλώνουν κρέας θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες - όπου η υποκατανάλωση κρέατος προσθέτει σε μια διαδεδομένη διατροφική πρόκληση - θα πρέπει να βελτιώσουν την κτηνοτροφία τους, σύμφωνα με τον FAO.

Από το αγρόκτημα στο τραπέζι, τα συστήματα τροφίμων ευθύνονται για το ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μεγάλο μέρος αυτού του αποτυπώματος συνδέεται με την κτηνοτροφία - μια σημαντική πηγή μεθανίου, αποψίλωσης των δασών και απώλειας της βιοποικιλότητας. Αν και μη δεσμευτικό, το σχέδιο του FAO αναμένεται να ενημερώσει για πολιτικές και επενδυτικές αποφάσεις και να δώσει ώθηση στη μετάβαση της βιομηχανίας τροφίμων στο κλίμα, η οποία έχει μείνει πίσω σε δεσμεύσεις σε άλλους τομείς.

Η καθοδήγηση για το κρέας προορίζεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις. Αλλά οι πολιτικοί στα πλουσιότερα έθνη συνήθως αποφεύγουν τις πολιτικές που αποσκοπούν στον επηρεασμό της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ιδίως όταν πρόκειται για μείωση της κατανάλωσης καθημερινών ειδών.

"Η κτηνοτροφία είναι πολιτικά ευαίσθητη, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευαίσθητα ζητήματα για να λύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε ο Dhanush Dinesh, ιδρυτής της Clim-Eat, η οποία εργάζεται για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα στα συστήματα τροφίμων. "Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κτηνοτροφίας, δεν πρόκειται να λύσουμε την κλιματική αλλαγή. Το βασικό πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση".

Η Βόρεια Αμερική έχει τη Μεγαλύτερη Όρεξη για Κρέας



Ετήσια κατά κεφαλήν προσφορά προς κατανάλωση

Πηγή: Στοιχεία FAO2021 του ΟΗΕ


Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 127 κιλά κρέατος ετησίως, σε σύγκριση με 7 κιλά στη Νιγηρία και μόλις 3 κιλά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO. Η Επιτροπή Eat-Lancet συστήνει στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 15,7 κιλά κρέατος το χρόνο.

Διαβάστε: Bloomberg: Οι αυξανόμενες εκπομπές της κτηνοτροφίας υπονομεύουν τον παγκόσμιο αγώνα για το κλίμα

Ο οργανισμός του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη, που έχει αναλάβει τη βελτίωση του γεωργικού τομέα και της διατροφής, προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της κλιματικής μετάβασης και της εξασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Έτσι, εκτός από την έκκληση για λιγότερη κατανάλωση κρέατος για τους «καλοθρεμμένους» του κόσμου, το σχέδιο θα ενθαρρύνει επίσης τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν την παραγωγικότητα του ζωικού τους κεφαλαίου και να προμηθεύονται με πιο βιώσιμο τρόπο.

Άλλες συστάσεις θα καλύπτουν θέματα από τον τρόπο προσαρμογής των γεωργών σε έναν ολοένα και πιο ασταθή καιρό έως την αντιμετώπιση βασικών πηγών εκπομπών, όπως τα απόβλητα τροφίμων και οι απώλειες μετά τη συγκομιδή ή η χρήση λιπασμάτων, σύμφωνα με τον FAO. Το σχέδιο θα αναπτυχθεί σε τρία μέρη τα επόμενα χρόνια, ώστε να συμπεριλάβει τελικά συστάσεις ανά χώρα.

σύμφωνα με την Πρωτοβουλία FAIRR, ένα δίκτυο επενδυτών που επικεντρώνεται στην εντατική ζωική παραγωγή.

"Αυτός ο οδικός χάρτης είναι απαραίτητος για να φέρει σαφήνεια τόσο στις εταιρείες όσο και στους επενδυτές, ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν τη μετάβαση", δήλωσε η Sofía Condés, επικεφαλής της προσέγγισης των επενδυτών στο FAIRR. "Όσο περισσότερο περιμένουν οι εταιρείες να δράσουν, τόσο πιο δραστική και δυνητικά αποδιοργανωτική είναι η μετάβαση".

Το Aποτύπωμα Άνθρακα των Τροφίμων


Παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή τροφίμων

Πηγή: Poore & Nemecek 2018, Ο κόσμος μας σε δεδομένα


Το έργο του FAO είναι μία από τις πολλές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις με επίκεντρο τα τρόφιμα που αναμένεται να προκύψουν από τη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι. Ενώ οι σύνοδοι κορυφής για το κλίμα τείνουν να απομακρύνονται από τα αγροδιατροφικά θέματα κυρίως λόγω των ευαισθησιών σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, οι φετινοί διοργανωτές προσπαθούν να προωθήσουν μια σειρά πρωτοβουλιών εκτός των επίσημων συνομιλιών, δήλωσε ο Dinesh της Clim-Eat.

"Βλέπω περισσότερους ανθρώπους να έρχονται, περισσότερες εκδηλώσεις, περισσότερες δραστηριότητες γύρω από τα διατροφικά συστήματα", είπε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τις κυβερνήσεις να υπογράψουν δήλωση με την οποία δεσμεύονται να συμπεριλάβουν τον μετασχηματισμό των τροφίμων στα εθνικά τους σχέδια μείωσης και προσαρμογής. Η σύνοδος κορυφής COP28 θα έχει μια Ημέρα Τροφίμων, Γεωργίας και Νερού στις 10 Δεκεμβρίου, μια πρώτη ημέρα αφιερωμένη στα συστήματα τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν οτιδήποτε από τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα καλλιεργούνται, επεξεργάζονται, διανέμονται, καταναλώνονται ή πετιούνται. Η τροφοδοσία της συνόδου κορυφής θα είναι κατά τα δύο τρίτα φυτική.

# # #

Newsweek Σκουλήκια αντί για γαλοπούλα; Γιατί τα έντομα είναι το τέλειο πιάτο για την Ημέρα των Ευχαριστιών και πώς να τα μαγειρέψετε

 




Περίπου το 80% του κόσμου τρώει ήδη έντομα, τα οποία είναι μια «φανταστική» πηγή πρωτεϊνών...! Καθώς οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για το φετινό γεύμα των Ευχαριστιών, ίσως ήρθε η ώρα να εξετάσουν τα πολλά πλεονεκτήματα μιας γιορτινής γιορτής με επίκεντρο τα έντομα. Τα έντομα αποτελούν ήδη πηγή τροφής σε πολλά μέρη του κόσμου...

……………………………………

Όλα οδηγούν στο εργαστηριακό κρέας…

Πριν λίγους μήνες είχαμε δημοσιεύσει (εδώ) πως μια βραζιλιάνικη εταιρεία, η κορυφαία παγκόσμια παραγωγός βοείου κρέατος JBS SA, θέλει να κατασκευάσει στην Ισπανία το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής εργαστηριακού κρέατος στον κόσμο το 2024. Έως και 4.000 τόνοι αυτού του τεχνητού κρέατος πρόκειται να παράγονται εκεί ετησίως για την αγορά της ΕΕ. Η εταιρεία θα επενδύσει μάλιστα 41 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του εργοστασίου στην Ισπανία, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ερευνητικό ινστιτούτο καλλιέργειας εργαστηριακού κρέατος στη Βραζιλία...! Όπως αντιλαμβάνεστε το σχέδιο προχωρά ταχύτατα. Όσο για το πόσο «πράσινο» είναι το «κρέας» αυτό… μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου