Ο Π.Ο.Υ «προφητεύει» ποιες απειλές για την παγκόσμια υγεία θα αντιμετωπίσουμε το 2024. Ετοιμάζονται για νέα πανδημία…; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ο Π.Ο.Υ «προφητεύει» ποιες απειλές για την παγκόσμια υγεία θα αντιμετωπίσουμε το 2024. Ετοιμάζονται για νέα πανδημία…;

  Στο Sky News μίλησε μια εκ των κορυφαίων ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μολυσματικές ασθένειες για το τι μπορεί να επιφυλάσσε...

 







Στο Sky News μίλησε μια εκ των κορυφαίων ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μολυσματικές ασθένειες για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το 2024 στον κόσμο - και για το αν είμαστε προετοιμασμένοι για μια νέα πανδημία...

 

Ο δάγκειος πυρετός, η ευλογιά των πιθήκων, αλλά και ο κορωνοϊός αναμένεται να απειλήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η επιδημιολόγος Dr. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημικής και Πανδημικής Ετοιμότητας & Πρόληψης μίλησε γι’ αυτές τις τρεις απειλές που προέβλεψε ότι μπορεί να μας απασχολήσουν το 2024…

 

Πηγή: Sky News

Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση

 

Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν κάνει εμβόλιο κατά του COVID-19 παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε ένα ωμό μήνυμα σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές για την υγεία το 2024...

πό την εμφάνιση του νέου στελέχους κορωνοϊού JN.1, μέχρι τις ανησυχίες για την ευλογιά των πιθήκων στην κεντρική Αφρική, την εξάπλωση ασθένειών που μεταφέρονται από τα κουνούπια σε νέες χώρες χάρη στην κλιματική αλλαγή, η υγεία φαίνεται ότι θα γίνει πρωτοσέλιδο για άλλη μια φορά το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους «ειδικούς» του Π.Ο.Υ, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα για τη νέα χρονιά…

Το Sky News μίλησε με τη Δρ Maria Van Kerkhove, ειδικό σε θέματα μολυσματικών ασθενειών, η οποία ηγείται του Τμήματος Ετοιμότητας και Πρόληψης για Επιδημίες και Πανδημίες του ΠΟΥ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι έκπληξη», λέει στο Sky News, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19.

«Σίγουρα δεν έχουμε δει ακόμη εποχικότητα με τον COVID. Αλλά για όλες τις άλλες αναπνευστικές ασθένειες βλέπουμε μια αύξηση τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες σε εύκρατες περιοχές. Επομένως, δεν πρέπει να εκληφθεί ως έκπληξη.»

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκινούν νωρίς για πράγματα όπως η γρίπη και η COVID-19, στοχεύοντας τους πιο ευάλωτους, λέει.

Και προσθέτει: «Αλλά η εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες των ομάδων κινδύνου είναι εξαιρετικά χαμηλή…Για μένα, αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση... Ο COVID-19 έχει στην πραγματικότητα λύσεις, η γρίπη έχει λύσεις, που μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Γιατί δεν τις χρησιμοποιούμε;»

Κλιματική αλλαγή και εξάπλωση του δάγκειου πυρετού

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο το επόμενο έτος, σύμφωνα με την «ειδικό»…

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι για να συζητήσουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του Δεκεμβρίου, η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ήδη επιπτώσεις στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, λέει η Δρ Van Kerkhove.

Ο δάγγειος πυρετός, ένας ιός που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τα κουνούπια. Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τον δάγκειο πυρετό ενδημικό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. .

«Πραγματικά ο δάγγειος πυρετός απεικονίζει τις προκλήσεις γιατί τα κουνούπια πηγαίνουν πιο βόρεια και πιο νότια», λέει.

«Χώρες, όπως η Ιταλία, βλέπουν μετάδοση του δάγκειου πυρετού εντός των συνόρων τους που δεν έχουν ξαναζήσει».

Η Dr. Van Kerkhove εκτίμησε πως έως το 2040 ο δάγκειος πυρετός μπορεί κάλλιστα να είναι συνηθισμένος ακόμα και στην Αγγλία. Και πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την παγκόσμια υγεία. «Δεν είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος για το μέλλον. Συμβαίνει τώρα και πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί», τόνισε.

Έκρηξη της ευλογιάς των πιθήκων

Η Δρ Van Kerkhove επεσήμανε επίσης ένα ξέσπασμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην κεντρική Αφρική.

Είναι μία σπάνια λοίμωξη, που συνήθως ανιχνεύεται στην δυτική ή κεντρική Αφρική. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί κρούσματα και σε πολλές άλλες χώρες, αν και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός. Ωστόσο η Dr. Van Kerkhove προειδοποίησε πως η νόσος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή και ήδη βρίσκεται στα «δίκτυα του σεξ».

«Στη Δημοκρατία του Κονγκό υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστια επιδημία στα δίκτυα του σεξ», είπε. «Όταν ο υπαίτιος ιός μπει σε αυτά τα δίκτυα, μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Επομένως και αυτός ο ιός μπορεί να απειλήσει την υγεία σε όλο τον κόσμο.»

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Υπάρχουν δύο τύποι του ιού mpox: Clade I και Clade II

Το Clade I έχει υψηλότερη θνησιμότητα, με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 10%. Το Clade II είναι γενικά πιο ήπιο και ήταν αυτός ο τύπος που κυκλοφορούσε στην Ευρώπη, είπε ο Δρ Van Kerkhove.

«Έτσι, ανησυχούμε για την επέκταση του Clade I σε άλλες χώρες και υπάρχει πολύ λίγη προσοχή στο mpox αυτή τη στιγμή», εξηγεί.

Μολυσματικές ασθένειες σε εμπόλεμες ζώνες

Σημαντική απειλή συνιστούν τα λοιμώδη νοσήματα και στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη.  Ο κόσμος πηγαίνει στο 2024 με δύο συγκρούσεις, Ουκρανία - Ρωσία και Ισραήλ-Χαμάς να κυριαρχούν στο προσκήνιο, καθώς και με μια σειρά από άλλους πολέμους που δεν έχουν αναφερθεί καθόλου σε όλο τον κόσμο.

Για τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, οι απελπιστικές συνθήκες στις εμπόλεμες ζώνες και η καταστροφή των κατοικιών των ανθρώπων αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

«Το κάνει πολύ πιο δύσκολο», λέει η Δρ Van Kerkhove. «Εκτός από τις μολυσματικές απειλές που αντιμετωπίζουν, οι άνθρωποι πεινούν, υποσιτίζονται, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και συστήματα απορριμμάτων και κρυώνουν. Οι άνθρωποι που φοβούνται και απειλούνται θα υποφέρουν περισσότερο όταν υπάρχουν μολυσματικές ασθένειες».

Είμαστε προετοιμασμένοι για άλλη μια πανδημία;

Οι κυβερνήσεις ξαφνιάστηκαν καθώς τα κρούσματα εκτινάχθηκαν στα ύψη - με τους ανθρώπους τους να είναι κλειδωμένοι ή να μην μπορούν να επισκεφτούν αγαπημένα τους πρόσωπα που υποφέρουν.

Τέσσερα χρόνια μετά λοιπόν, είναι ο κόσμος καλύτερα προετοιμασμένος;

Ναι και όχι, λέει η Δρ Van Kerkhove.

Από τη μία πλευρά, λέει, εξετάζει τις ικανότητες σε όλο τον κόσμο για πράγματα όπως η επιτήρηση, οι δοκιμές και η αλληλουχία νέων απειλών, καθώς και οι εξελίξεις σε τομείς όπως η πρόληψη των λοιμώξεων και οι προσπάθειες των κοινοτικών εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Η δουλειά σε αυτούς τους τομείς μας έφερε σε πολύ καλύτερη θέση για την επόμενη πανδημία», λέει.

Αλλά υπάρχουν πράγματα που κάνουν τη Δρ Van Kerkhove λιγότερο σίγουρη για το πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για να αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία.

Η ίδια εξηγεί: «Κοιτάζω τη μείωση της εμπιστοσύνης προς την επιστήμη στον κόσμο. Κοιτάζω τις επιθέσεις στην επιστήμη και στους επιστήμονες, την πολιτικοποίηση κάθε πτυχής του COVID.»

Υποστήριξε επίσης ότι οι χώρες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες να αναφέρουν ένα νέο παθογόνο λόγω οικονομικών και πολιτικών κινήτρων.

«Έτσι, από τη λιγότερο αισιόδοξη πλευρά μου, ανησυχώ πραγματικά ότι σε ορισμένες πτυχές είμαστε σε χειρότερη θέση από ό,τι ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια», προσθέτει…



Σχολιάστε το άρθρο μας. 

Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου