Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) αποκαλύπτει ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 1,3 τρισεκατομμύ...
Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) αποκαλύπτει ότι το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, φτάνοντας τα άνευ προηγουμένου επίπεδα των 315 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η Κίνα και η Ινδία συνέχισαν τον δανεισμό τους παρά τους κινδύνους που ενέχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα υψηλότερα επιτόκια…
«Καθώς περισσότερες από 50 χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές
εκλογές το 2024, οι κυβερνήσεις μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν
λαϊκιστικές πολιτικές, διακινδυνεύοντας τη δημοσιονομική σύνεση. Το ΔΝΤ
προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στους
μακροπρόθεσμους στόχους έναντι του βραχυπρόθεσμου κατευνασμού των ψηφοφόρων,
τονίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία ενόψει των αυξανόμενων
οικονομικών προκλήσεων.
Πηγές: Telegraph
& Voice
of Europe
Απόδοση:
Ελλήνων
Αφύπνιση
Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες μετά την πανδημία για μείωση του χρέους πλησιάζουν στο τέλος καθώς οι κυβερνήσεις μειώνουν τους φόρους και αυξάνουν τις δαπάνες εν μέσω εκλογών ρεκόρ φέτος.
Ανέφερε ότι η αύξηση «οδηγήθηκε κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές», όπου το χρέος αυξήθηκε σε «ένα άνευ προηγουμένου υψηλό πάνω από 105 τρισεκατομμύρια δολάρια».
Αυτό είναι 55
τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από μια δεκαετία πριν, με την Κίνα, την
Ινδία και το Μεξικό να έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέχρι στιγμής φέτος.
Οι
αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στην Κίνα, την Ινδία και το Μεξικό, οδηγούν αυτήν
την τάση, ενώ οι ώριμες αγορές παρατηρούν επίσης αυξημένο χρέος, ιδίως στις ΗΠΑ
και την Ιαπωνία. Οι κρατικές δαπάνες, που τροφοδοτούνται από ιστορικά υψηλά
επιτόκια, συνέβαλαν στην αύξηση των επιπέδων χρέους στις ώριμες αγορές,
επιβαρύνοντας τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ενώ άλλοι τομείς παρουσιάζουν
κάποια ανθεκτικότητα, οι εμπορικές εντάσεις και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες
ενέχουν πρόσθετους κινδύνους, διογκώνοντας ενδεχομένως περαιτέρω το παγκόσμιο
χρέος.
Η Κίνα αντιμετωπίζει ήδη μια κρίση ιδιοκτησίας που απειλεί να ασκήσει
τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επίσης προειδοποιήσει ότι το χρέος της Ινδίας θα μπορούσε να ξεπεράσει το μέγεθος της οικονομίας της μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς ξοδεύει δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Το IIF προειδοποιεί για τις πιθανές συνέπειες της κλιμάκωσης των εμπορικών τριβών, ιδιαίτερα ως απάντηση στις μαζικές εξαγωγές πράσινης τεχνολογίας από την Κίνα. Τα προστατευτικά μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών και ευρύτερο πληθωρισμό, που θα επιδεινωθεί από τον ανταγωνισμό για περιορισμένες πρώτες ύλες.
Επιπλέον, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική της ΕΕ ενδέχεται να ενισχύσουν το δολάριο, αυξάνοντας την επιβάρυνση των δανειοληπτών εκτός ΗΠΑ με σημαντικά χρέη σε δολάρια. Το ΔΝΤ απηχεί ανησυχίες για τα βάρη του χρέους, υποστηρίζοντας αποφασιστικά μέτρα για τη διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και τον περιορισμό των δαπανών.
«Δεδομένου του «κολλητικού» πληθωρισμού στις ΗΠΑ και μιας αναμενόμενης καθυστέρησης στις μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve, ένα ράλι του δολαρίου... θα μπορούσε να φέρει ξανά στο προσκήνιο τις πιέσεις του δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες», ανέφερε το IIF στην τελευταία του παρακολούθηση χρέους.
Προειδοποίησε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προεδρεύει σε ένα ολοένα αυξανόμενο σωρό χρέους, ακόμη και όταν τα νοικοκυριά στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποπληρώνουν χρήματα που οφείλονται σε προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
«Ενώ η υγεία των ισολογισμών των
νοικοκυριών θα πρέπει να παρέχει ένα μαξιλάρι έναντι υψηλότερων για πιο
μακροπρόθεσμα επιτόκια, τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού εξακολουθούν
να είναι υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία και αναμένεται να
συμβάλουν περίπου 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στη συσσώρευση παγκόσμιου χρέους
φέτος» ήταν η ακριβής δήλωση.
Καθώς περισσότερες από 50 χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές εκλογές το 2024, οι κυβερνήσεις μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν λαϊκιστικές πολιτικές, διακινδυνεύοντας τη δημοσιονομική σύνεση. Το ΔΝΤ προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δώσουν προτεραιότητα στους μακροπρόθεσμους στόχους έναντι του βραχυπρόθεσμου κατευνασμού των ψηφοφόρων, τονίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία ενόψει των αυξανόμενων οικονομικών προκλήσεων.
Global debt hits record high, urgent calls for fiscal restraint amid economic pressures https://t.co/PKLQjmBtUH pic.twitter.com/Bd5hA8XgPH
— Voice of Europe 🌍 (@V_of_Europe) May 10, 2024
Τον περασμένο μήνα, το
ΔΝΤ προέτρεψε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αντισταθούν στον πειρασμό να
μειώσουν τους φόρους ή να αυξήσουν τις δαπάνες με την ελπίδα να κερδίσουν
ψήφους στη «μεγαλύτερη εκλογική χρονιά».
Είπε: «Σε αυτή τη μεγάλη εκλογική χρονιά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ασκήσουν δημοσιονομική συγκράτηση για να διατηρήσουν τα υγιή δημόσια οικονομικά».
Ο όμιλος τραπεζικού λόμπι IIF προειδοποίησε επίσης ότι «οι αυξανόμενες εμπορικές τριβές και ο βαθύτερος γεωοικονομικός κατακερματισμός θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους των αναδυόμενων αγορών», καθώς πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες αγωνίζονται με υψηλά χρέη σε δολάρια.
Αν και οι σχετικά αισιόδοξες βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι θετικός παράγοντας για τη δυναμική του χρέους, ο επίμονος πληθωρισμός, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, ασκώντας ανοδική πίεση στο παγκόσμιο κόστος χρηματοδότησης.
«Οι αυξανόμενες εμπορικές τριβές και οι γεωπολιτικές εντάσεις παρουσιάζουν επίσης σημαντικά πιθανά αντίθετα προβλήματα για τις αγορές χρέους. Καθώς η Κίνα στοχεύει να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής νέων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας στον κόσμο, οι αυστηρότεροι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού, που τροφοδοτούνται από ειδικές προστατευτικές πολιτικές για τη βιομηχανία, θα μπορούσαν να διατηρήσουν τόσο τον πληθωρισμό όσο και τα επιτόκια πάνω από τα επίπεδα πανδημίας. Ένα τέτοιο σενάριο θα υπονόμευε τις εμπορικές και επενδυτικές ροές και θα μείωνε περαιτέρω την ικανότητα εξυπηρέτησης εξωτερικού χρέους των αναδυόμενων και παραμεθόριων αγορών».
Σχολιάστε το άρθρο μας
Αναδημοσιεύστε το ΠΑΝΤΑ με ενεργό link της πηγής
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.
Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com
στο Facebook...
στο Twitter
στο Viber
στο Telegram
στο GAB...
κοινοποιήστε το και στους φίλους σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου