Η Ελλάδα είναι ο ορισμός του αποτυχημένου κράτους…; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Ελλάδα είναι ο ορισμός του αποτυχημένου κράτους…;

  Οι κυβερνήσεις της Ελλάδος μπορούν ή δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ασφάλεια, ευημερία και νομιμότητα;   Εάν υποθέσουμε πως δ...

 





Οι κυβερνήσεις της Ελλάδος μπορούν ή δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες ασφάλεια, ευημερία και νομιμότητα;


 

Εάν υποθέσουμε πως δεν μπορούν, αυτό που απομένει στους δανειστές της είναι η λεηλασία του πλούτου της, γεγονός που απαιτεί αφενός μεν κοινωνική ηρεμία, αφετέρου τον εφησυχασμό των Ελλήνων. Προφανώς με λόγια που δεν συνοδεύονται ποτέ από έργα, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος και τη μερική αντικατάσταση του πληθυσμού…με ορίζοντα μία πολυπολιτισμική, εύκολα ελεγχόμενη πολιτικά κοινωνία…

 

 

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Οικονομολόγος - Αντιπρόεδρος της Βουλής

 

Σύμφωνα με τη γερμανική βιβλιογραφία, «αποτυχημένο» (fail state) θεωρείται ένα κράτος που δεν μπορεί να εκπληρώσει τρεις κεντρικές λειτουργίες για τους Πολίτες του: να τους παρέχει ασφάλεια, ευημερία και νομιμότητα, με την έννοια του ολοκληρωμένου Κράτους Δικαίου.

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι, εάν η Ελλάδα έχει σήμερα αυτά τα χαρακτηριστικά – κάτι που οφείλει να απαντηθεί από τον καθένα μας. Εάν δηλαδή οι κυβερνήσεις της μπορούν ή δεν μπορούν να προσφέρουν στους Πολίτες ασφάλεια, ευημερία και νομιμότητα – με κριτήριο αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία μας, όπως η εγκληματικότητα, η παράνομη μετανάστευση, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, το διαθέσιμο εισόδημα, ο πληθωρισμός, η ασυδοσία των καρτέλ, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης κοκ.

Εάν υποθέσουμε πως δεν μπορούν, αυτό που απομένει στους δανειστές της είναι η λεηλασία του πλούτου της – γεγονός που απαιτεί αφενός μεν κοινωνική ηρεμία, αφετέρου τον εφησυχασμό των Ελλήνων. Προφανώς με λόγια που δεν συνοδεύονται ποτέ από έργα, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος και τη μερική αντικατάσταση του πληθυσμού - με ορίζοντα μία πολυπολιτισμική, εύκολα ελεγχόμενη πολιτικά κοινωνία, με φθηνούς εργαζομένους που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία της χώρας ως ξενοδοχείο, γηροκομείο και μπαταρία της Ευρώπης.

Για να είναι τώρα κάτι τέτοιο εφικτό, χρειάζεται μία ολόκληρη σειρά από «εύχρηστες πολιτικές μαριονέτες», οι οποίες θα στελεχώνουν σωστά το πολιτικό φάσμα της χώρας – καθώς επίσης ένα «φόβητρο», όπως στο παράδειγμα της Τουρκίας.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ πως η αρχική αδυναμία και η πτώση ορισμένων κρατών σε καθεστώς «αποτυχημένου» οφείλεται, σύμφωνα με μία μελέτη του γερμανικού IMI, στα αποκαλούμενα σήμερα νεοφιλελεύθερα προγράμματα «διαρθρωτικής προσαρμογής» - τα οποία επιβάλλονται διεθνώς από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα (στην ΕΕ από την Τρόικα).

Ειδικότερα, η κρίση χρέους του 1980 οδήγησε στο γεγονός ότι, πολλές χώρες δεν μπορούσαν διαφορετικά να επιβιώσουν, παρά μόνο λαμβάνοντας χρήματα από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα – τα οποία δανείζονταν μόνο εάν συμφωνούσαν να μειώσουν τις δημόσιες και λοιπές δαπάνες τους (μισθούς, συντάξεις κλπ.), να ανοίξουν εντελώς τις αγορές τους, καθώς επίσης να ιδιωτικοποιήσουν τις δημόσιες επιχειρήσεις τους, ακόμη και τις κοινωφελείς (ύδρευση, ηλεκτρισμό κλπ.).

Οι μειώσεις όμως στον κοινωνικό τομέα, οδηγούσαν σε κρίσεις απώλειας της νομιμοποίησης των κυβερνήσεων, απέναντι στους λαούς τους – με εύλογο επακόλουθο να εντείνεται η κρατική καταστολή, αφού διαφορετικά δεν μπορούσε να εξασφαλισθεί η εξουσία, καθώς επίσης η κοινωνική πειθαρχία.

Η Ελλάδα πάντως φαίνεται πως έχει τελικά αποφύγει τις κρίσεις νομιμοποίησης των κυβερνήσεων της, μετά τη δολοφονία της τελευταίας ελπίδας των Πολιτών της το 2015 – αν και κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο μέλλον…



 Σχολιάστε το άρθρο μας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.  To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους.


Ακολουθήστε το ellinikiafipnisis.blogspot.com 

στο Facebook...

στο Twitter

στο Viber

στο Telegram

στο GAB...

κοινοποιήστε το και στους φίλους σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου