Μακρινός πλανήτης υποφέρει από «εξάψεις» στους 1.200 βαθμούς Κελσίου - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Μακρινός πλανήτης υποφέρει από «εξάψεις» στους 1.200 βαθμούς Κελσίου

Μεταβολές του καιρού ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά σε πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Ο εξωπλανήτης HD80606b, σε απόσταση περίπου 190 ετ...


Μεταβολές του καιρού ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά σε πλανήτη εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Ο εξωπλανήτης HD80606b, σε απόσταση περίπου 190 ετών φωτός από τη Γη, υποφέρει από «εξάψεις» κάθε φορά που πλησιάζει το μητρικό του άστρο, με τη θερμοκρασία να εκτινάσσεται απότομα στους 1.227 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας ακόμα και τη λιωμένη λάβα.
«Πρόκειται για τις πρώτες παρατηρήσεις του μεταβαλλόμενου καιρού» σε εξωπλανήτη, ανακοίνωσε ο Γκρέγκορι Λάφλιν, καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια της Σάντα Κρουζ, ο οποίος εξέτασε τον HD80606b με το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature.
Ο πλανήτης, ένας αέριος γίγαντας τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον Δία, ανακαλύφθηκε το 2001 και είναι ένας από τους περίπου 300 εξωπλανήτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Κινείται σε μια έντονη ελλειπτική τροχιά, και επομένως η απόστασή του από το μητρικό άστρο μεταβάλλεται συνεχώς. Το έτος του διαρκεί περίπου 111 γήινες ημέρες. Κάθε φορά που ο HD80606b φτάνει στην ελάχιστη απόστασή του από το άστρο, η θερμοκρασία της επιφάνειάς του εκτινάσσεται από τους 527 στους 1.227 βαθμούς Κελσίου μέσα σε διάστημα έξι ωρών.
«Είναι πράγματι ένας παράξενος πλανήτης, όπου η θερμοκρασία, ανάλογα με την εποχή, μεταβάλλεται από κόλαση σε σούπερ-κόλαση. Αυτός ο πλανήτης κάνει την Αφροδίτη να μοιάζει με ωραίο μέρος για να ζήσει κανείς» σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αστρονόμος Αλαν Μπος του Ινστιτούτου Carnegie, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η απότομη θέρμανση προκαλεί διαστολή της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται άνεμοι ταχύτητας 18.000 χλμ το δευτερόλεπτο.
Οι αστρονόμοι κατάφεραν να υπολογίσουν τις θερμοκρασιακές μεταβολές παρατηρώντας το σύστημα τη στιγμή που ο πλανήτης κρυβόταν πίσω από το μητρικό του άστρο.
Το άστρο είναι μάλιστα ορατό από τη Γη στην περιοχή της Μεγάλης Αρκτου. Στις 13 Φεβρουαρίου, ο πλανήτης θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στο άστρο και τη Γη και υπάρχει πιθανότητα 15% οι ερασιτέχνες αστρονόμοι να μπορέσουν οριακά να τον διακρίνουν καθώς θα σκιάζει ένα μικρό τμήμα του άστρου.
..(( Λ ))..

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου