Εντείνει τις πυρηνικές της προσπάθειες η Τεχεράνη, παρά τις δυτικές ανησυχίες - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Εντείνει τις πυρηνικές της προσπάθειες η Τεχεράνη, παρά τις δυτικές ανησυχίες

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή από τη Ρωσία του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν. «Το Ιράν δεν έχει επιβραδύνει τις πυρηνικές του δρασ...


Ολοκληρώθηκε η κατασκευή από τη Ρωσία του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν. «Το Ιράν δεν έχει επιβραδύνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες» τονίζει ο επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, προσθέτοντας ότι νέα βήματα στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ανακοινωθούν στις 9 Απριλίου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Σεργκέι Κιριένκο, αφού επισκέφθηκε το εργοτάξιο, ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του σταθμού ολοκληρώθηκε, χωρίς να αναφερθεί στην ακριβή ημερομηνία λειτουργίας του σταθμού.
Ο Γκολάμ Ρεζά Αγκαζαντέχ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός θα υποβληθεί σε ελέγχους για τέσσερις με επτά μήνες προτού τεθεί σε λειτουργία.
«Οι έλεγχοι αυτοί χρειάζονται φυσιολογικά 4 με 6 ή 7 μήνες», δήλωσε ο Αγκαζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου. «Αν όλα πάνε καλά, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι πιο μικρή», πρόσθεσε.Την Τετάρτη, Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν δοκιμές στον πρώτο ιρανικό πυρηνικό σταθμό, του οποίου η κατασκευή καθυστέρησε αρκετά.
Η Ρωσία ανέλαβε το 1995 την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Μπουσέρ, η οποία είχε ξεκινήσει από τη Γερμανία τη δεκαετία του 1970.Παράλληλα, ο Αγκαζαντέχ σημείωσε ότι το Ιράν δεν έχει επιβραδύνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και σχεδιάζει να εγκαταστήσει 50.000 συστήματα φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου στη διάρκεια των ερχόμενων πέντε ετών.«Σήμερα έχουμε 6.000 συστήματα φυγοκέντρησης που λειτουργούν στη Νατάνζ και θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας για να εγκαταστήσουμε περισσότερα» ως το Μάρτιο του 2010, επισήμανε ο Αγκαζαντέχ.Ο Ιρανός αξιωματούχος δεν διευκρίνισε πόσα συστήματα φυγοκέντρησης θα έχουν εγκατασταθεί ως το Μάρτιο του 2010, αλλά δήλωσε ότι το Ιράν σχεδιάζει να εγκαταστήσει 50.000 μέσα στα ερχόμενα πέντε χρόνια.«Δεν αλλάξαμε το πρόγραμμά μας στη Νατάνζ. Ούτε επιβραδύναμε, ούτε επιταχύναμε τις δραστηριότητές μας εκεί», κατέληξε, αναφερόμενος στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο κεντρικό Ιράν.
Ο Αμερικανός ηγέτης Μπαράκ Ομπάμα έχει εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσει διάλογος με την Τεχεράνη για αυτό το θέμα.
«Η Αμερική πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να δεχθεί ότι θα συμβιώνει με ένα πυρηνικό Ιράν. Αυτή η αποδοχή θα επιτρέψει στην Αμερική καλύτερη πρόσβαση στην πυρηνική αγορά του Ιράν» πρόσθεσε.
Παράλληλα τόνισε ότι η Τεχεράνη θα ανακοινώσει νέο επίτευγμα σε αυτόν τον τομέα στις 9 Απριλίου.
Έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) είχε σημειώσει ότι το Ιράν φαίνεται να έχει επιβραδύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου