Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εξαιτίας της Γάζας, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή σύγκρουση Ερντογάν-Πέρες στο Νταβός, αρχίζει...
Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εξαιτίας της Γάζας, με αποκορύφωμα την πρωτοφανή σύγκρουση Ερντογάν-Πέρες στο Νταβός, αρχίζει να μεταφέρεται και σε αμυντικό επίπεδο με το Ισραήλ να επανεξετάζει κατά πληροφορίες τουρκικά αιτήματα για αγορές όπλων. Ανησυχία και για το διμερές εμπόριο...
Επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει τη Δευτέρα ότι το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο απόρριψης σειράς αιτημάτων από την Τουρκία για την αγορά ισραηλινής κατασκευής στρατιωτικών εξοπλισμών.
Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας και ο τουρκικός στρατός έχουν ισχυρούς δεσμούς, όμως υπάρχει εντεινόμενη ανησυχία στο Ισραήλ ότι ο τουρκικός στρατός μπορεί να αρχίσει να χάνει τη δύναμη και την επιρροή εντός και έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέρει η Post.
«Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει μετριοπαθείς αραβικές χώρες και ελπίζει να ενισχύσει τους δεσμούς της μαζί τους» λέει ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας. «Όπως δεν πωλούμε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, ίσως αποφασίσουμε να μην πωλήσουμε και στην Τουρκία» προσθέτει.
Κατά πληροφορίες, πολλά αιτήματα για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει υποβάλει η Τουρκία στους αρμόδιους φορείς του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας θα χρειαστεί να επανεξεταστούν υπό το βάρος της μεταβολής στις διμερείς σχέσεις.
Το υπουργείο Αμυνας στο Ισραήλ ανησυχεί επίσης ότι η διπλωματική κρίση ίσως οδηγήσει την Αγκυρα να ακυρώσει τη συμφωνία που επιτρέπει την Ισραηλινή Αεροπορική να εκτελεί πτήσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο.
«Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα επηρεαστούν οι σχέσεις μας με το Ισραήλ σε αμυντικό επίπεδο. Πρέπει να περιμένουμε» αναφέρουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες και για πλήγμα στους επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο οικονομιών. Το μη στρατιωτικό εμπόριο αποφέρει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως με το 60% να προέρχεται από τουρκικές εξαγωγές στο Ισραήλ.
Ο τουρισμός είναι άλλη μία τεράστια πηγή εισοδήματος για την τουρκική οικονομία. Το 2008 επισκέφθηκαν την Τουρκία 580.000 Ισραηλινοί, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Όμως από την έναρξη της διπλωματικής διαμάχης για τον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων για την Τουρκία έχουν σημειώσει πτώση της τάξεως του 70%.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι στιγμής δεν έχει ακυρωθεί καμία σημαντική διμερής συμφωνίας στον επιχειρηματικό τομέα, επισημαίνουν μιλώντας στην Jerusalem Post ανώτατοι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου