Συνάντηση της Ντ.Μπακογιάννη με την Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσινγκτον - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Συνάντηση της Ντ.Μπακογιάννη με την Χίλαρι Κλίντον στην Ουάσινγκτον

Τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπα...


Τριήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, την πρώτη μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Σήμερα, Τετάρτη, θα έχει συνάντηση με τη νέα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον.
Κατά τη συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με την Ντόρα Μπακογιάννη θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ -την προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα-, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, οι σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.
Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση της Χ.Κλίντον με την Ντ.Μπακογιάννη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε: «Η υπουργός Εξωτερικών προσβλέπει στη συνάντησή της με την Ελληνίδα ομόλογό της. Η Ελλάδα είναι, φυσικά, μια σημαντική σύμμαχος και υπάρχει ένας αριθμός ζητημάτων τα οποία θα θέλει να συζητήσει με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών».
Στο τέλος της εβδομάδας η Υπουργός των Εξωτερκών θα μεταβεί για δυο ημέρες και στη Νέα Υόρκη.
Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε τη Δευτέρα στο ίδρυμα στρατηγικών μελετών Brookings, το οποίο επηρεάζει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τους Δημοκρατικούς.
Στην ομιλία της χαρακτήρισε το 2009 χρονιά-πρόκληση για όλους, ενώ ανέδειξε τη σημασία της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ.
Παράλληλα, κάλεσε τον Νίκολα Γκρούεφσκι να σταματήσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.
Τέλος, ζήτησε από την Τουρκία να σέβεται τις αρχές της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας, και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα πως στηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα πληροί τις προϋποθέσεις και, μεταξύ άλλων, θα σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών της, ενώ κατέστησε σαφές ότι η προοπτική ένταξης στην ΕΕ συνδέεται με την επίτευξη λειτουργικής λύσης στην Κύπρο.
Συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα»
«Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές και ενισχύονται από τη σημαντική παρουσία της ελληνικής ομογένειας, ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις σε αυτές μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα» τόνισε η υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα».
Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την Χίλαρι Κλίντον και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες αλλαγές θα ήθελε να δει στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, δήλωσε: «Δεν δε θεωρώ πως μας περιμένουν σημαντικές αλλαγές και εκπλήξεις στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ.
» [...] Θα έχουμε μια γόνιμη και αποδοτική συνεργασία για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών μας και γενικότερα τη συνεργασία μας στη διεθνή σκηνή.»
Για την οικονομική κατάσταση σημείωσε ότι αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση εδώ και ενάμιση χρόνο. «Η η κυβέρνησή μας στην κυριολεξία εξαντλεί τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας που παρέχει το κράτος.»
Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αθήνα, σημειώνοντας: «Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας ένα καινούργιο φαινόμενο, ένα νέο μοντέλο δράσης, το οποίο προβάλλει μια επιχειρηματολογία η οποία είναι ακραία φασιστική».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου