Συνάντηση Χίλαρι Κλιντον – Μεχμέτ Αλί Ταλάτ; - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Συνάντηση Χίλαρι Κλιντον – Μεχμέτ Αλί Ταλάτ;

Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Λευκωσίας και κατεχομένων με αντικείμενο την επιδίωξη Άγκυρας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικώ...


Σκληρό «πόκερ» μεταξύ Λευκωσίας και κατεχομένων με αντικείμενο την επιδίωξη Άγκυρας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά την επικειμένη επίσκεψη του τουρκοκύπριου ηγέτη στην Ουάσιγκτον.
Είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά για μία ακόμη φορά επιδιώκει να επιτύχει την «έμμεση» αναγνώριση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της νήσου αναστρέφοντας στην πράξη έως τώρα επίσημη πολιτική της Ουάσιγκτον για την μη αναγνώριση τουρκοκυπριακής πολιτικής οντότητας, άρα των τετελεσμένων της κατοχής-εισβολής του 1974. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει τεθεί σε συναγερμό και έχει κινητοποιηθεί για να αποτρέψει μία ακόμη αρνητική εξέλιξη η οποία και θα δυναμίτιζε, εκ των πραγμάτων, τη νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών η οποία και έχει επιτευχθεί υπό την προεδρεία του Δημήτρη Χριστόφια. Είναι σίγουρο πως μέσω της τουρκικής-τουρκοκυπριακής προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων οι περαιτέρω συνομιλίες θα ήταν καταδικασμένες να καταρρεύσουν.
Ο κίνδυνος κατάρρευσης των συνομιλιών και της δημιουργίας ενός νέου τέλματος είναι σίγουρο ότι θα συμβεί σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή κερδίσει την de facto «αναγνώριση» από τις ΗΠΑ. Το παράδειγμα του τι ακριβώς ακολούθησε στην αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ είναι ενδεικτικό για το πώς οι γείτονες αντιλαμβάνονται τέτοιου τύπου κινήσεις της Ουάσιγκτον.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα και με δηλώσεις από την Λευκωσία παρακολουθεί το θέμα «και αυτοί που πρέπει να κινηθούν κινούνται». Την δήλωση αυτή την έκανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Κληθείς να σχολιάσει την στασιμότητα στης σχέσεις Λευκωσίας-Ουάσιγκτον δήλωσε πως «όπως πάντα εξετάζουμε και αναλύουμε τις όποιες εξελίξεις που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο επηρεάζουν και τη δική μας την υπόθεση» και συμπλήρωσε πως είναι «νωρίς να καταλήγουμε στα όποια συμπεράσματα, έχοντας υπόψη ότι επί της ουσίας δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα»
Υπενθυμίζεται πως ο Μ. Α. Ταλάτ σχεδιάζει επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές ο Μ. Α. Ταλάτ έχει ζητήσει να έχει συνάντηση με την Χ. Κλίντον, καθώς και με μέλη του Κογκρέσου. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, δεν επιβεβαιώσε την πληροφορία. Θα πρέπει να υπογραμμισθεί πως το αίτημα για συνάντηση του Μ. Α. Ταλάτ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών προωθεί και ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έφθασε την Τρίτη στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο οποίος έχει επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου που διεξάγει εξωτερική πολιτική η Άγκυρα πως, σύμφωνα με την εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος», το αίτημα για τη συνάντηση Χ. Κλίντον- Μ. Α. Ταλάτ υποβλήθηκε ως «προσωπική χάρη» από τον Τ. Ερντογάν προς την Χ. Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Χ. Κλίντον αποδέχθηκε το αίτημα και προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, η οποία θεωρεί ότι η συνάντηση «θα ενισχύσει τον Ταλάτ στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Η επικείμενη συνάντηση προσπαθεί να «περάσει» από την Τουρκική πλευρά ως μία κίνηση «ενίσχυσης» του Μ. Α. Ταλάτ στο εσωτερικό μέτωπο και αφού οι «εκλογές» στον κατεχόμενο τομέα είναι τον άλλο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου