Οσμή... αίματος, «πασπαλισμένη» με κοκαϊνη και ηρωίνη, αναδίνεται τα τελευταία χρόνια από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας! Το δικαστήριο, που ...
Οσμή... αίματος, «πασπαλισμένη» με κοκαϊνη και ηρωίνη, αναδίνεται τα τελευταία χρόνια από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας!
Το δικαστήριο, που παλιότερα δίκαζε ερωτικές και οικογενειακές τραγωδίες με κατηγορούμενους που έφταναν στο έγκλημα κυρίως από ερωτικό πάθος, έχει μεταβληθεί σε μικρογραφία μιας άγριας και άγνωστης για τα ελληνικά δεδομένα εγκληματικότητας, όπου πρωταγωνιστούν κυρίως αλλοδαποί, άγρια εγκλήματα, με κίνητρό τους το χρήμα και τα ναρκωτικά.
Τα «σκήπτρα» των υποθέσεων που φτάνουν στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου κρατάνε πια αλλοδαποί κατηγορούμενοι, που έχουν εισάγει «μαφιόζικες» πρακτικές, όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες!
Οι υποθέσεις που εκδικάζονται σχεδόν κάθε μήνα αφορούν «συμβόλαια θανάτου», άγριες δολοφονίες με αλληλοεξόντωση ανάμεσα στα μέλη διαφορετικών συμμοριών, απαγωγές μελών της αντίπαλης συμμορίας ή συγγενικών τους προσώπων, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών για το τίποτα και βία, δολοφονίες για λίγα ευρώ ή ακόμη και για ένα μπουκάλι κρασί!
Οχι ότι δεν δικάζονται και σήμερα εγκλήματα ερωτικού πάθους, αλλά όπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικός υπάλληλος από τη γραμματεία του Κακουργιοδικείου: «Κάποτε δικάζαμε μία με δύο δολοφονίες τον μήνα.
Τώρα δικάζονται σχεδόν, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν κατηγορούμενους αλλοδαπούς, για δολοφονίες, εκρήξεις, απαγωγές, ληστείες, ναρκωτικά και όπλα»...
Ενδεικτικές του πόσο ανεξέλεγκτα έχει αγριέψει η εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα μας είναι ορισμένες από τις υποθέσεις που έφτασαν στο Κακουργιοδικείο, από τις οποίες κάποιες εκδικάστηκαν και κάποιες εκκρεμούν:
1) Συμβόλαια θανάτου, ναρκωτικά και απαγωγές γυναικώνΑλβανός έμπορος ναρκωτικών, που διακινούσε ηρωίνη σε περιοχές του Πειραιά, με το ψευδώνυμο «Νίκου» ή «Κότσος» ήταν το θύμα σε υπόθεση δολοφονίας, με κατηγορούμενους πέντε συμπατριώτες του, οι τέσσερις εκ των οποίων δεν συνελήφθησαν ποτέ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κατηγορητήριο: «Ιούνιο με Ιούλιο 2004 γνωρίστηκε με τον πρώτο κατηγορούμενο και την Ελληνίδα σύζυγό του Α.Μ., χρήστες ναρκωτικών, και έκτοτε τους προμήθευε ηρωίνη. Περί το φθινόπωρο του ίδιου έτους οι ανωτέρω αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες και ο θανών τους πουλούσε ηρωίνη με πίστωση. Καθώς το χρέος τους μεγάλωνε, ο πρώτος προσφέρθηκε, γνωρίζοντας ότι ο θανών δεν είχε "χαρτιά" και προκειμένου να τον εξευμενίσει και να εξασφαλίσει την παροχή ηρωίνης, να του συστήσει γνωστό του στην Αλβανία, ο οποίος θα μπορούσε να τον βοηθήσει να βγάλει διαβατήριο. Ο θανών πείστηκε και για ανταμοιβή υποσχέθηκε στον κατηγορούμενο να του προμηθεύει δόσεις δωρεάν.
»Μετά την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ο θανών εκμυστηρεύτηκε ότι αναζητούσε ένα ασφαλές διαμέρισμα (καβάτζα), για να φυλάσσει πράγματα της "δουλειάς" και ειδικότερα διαμέρισμα μισθωμένο στο όνομα άλλου προσώπου και ο κατηγορούμενος του πρότεινε υπόγειο στο Παγκράτι, που μίσθωνε η αδελφή του... ».
Ο Αλβανός - θύμα έφυγε για την πατρίδα του, όπου πέτυχε την έκδοση διαβατηρίου, ωστόσο o συμπατριώτης του - κατηγορούμενος:
«... επωφελήθηκε της απουσίας και αφαίρεσε τα όπλα και τα ναρκωτικά, σκηνοθετώντας δήθεν διάρρηξη και έδωσε εντολή στη σύζυγο και την αδελφή του να απαντούν ότι έχει φύγει στο εξωτερικό, ενώ μετακόμισε με τη σύζυγό του στον Πειραιά...»
Το σκηνικό άλλαξε μετά την επιστροφή του θανόντα:
«... ο κατηγορούμενος, φοβούμενος πράξη αντεκδίκησης, ήρθε σε συνεννόηση με τον δεύτερο κατηγορούμενο, αρχηγό ομάδας διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Καλλιθέας και με την υπόσχεση ότι θα του παραδώσει μέρος της λείας του, του πρότεινε να εκτελέσει "συμβόλαιο" μαζί με την ομάδα του και να τον σκοτώσει (σ.σ.: το θύμα)».
Πριν από τη δολοφονία, ο Αλβανός - θύμα:
«... κατάφερε να απαγάγει τη σύζυγο του δράστη... προσπαθώντας να τον εξαναγκάσει να πληρώσει τη ζημιά. ... Το βράδυ της 24.2.2005 δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο με το όνομα ARMANDO, υπό το πρόσχημα της πώλησης ναρκωτικών. ... Αφού κάθισε στο παγκάκι, ο κατηγορούμενος LORENCO, έστρεψε όρθιος το πυροβόλο όπλο και πυροβόλησε...».
2) Γεωργιανός έσφαξε τον καλύτερό του φίλο για 75 ευρώΔράστης φέρεται ο 35χρονος Γεωργιανός αλουμινάς, που κατηγορείται ότι σκότωσε την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 2008 τον συμπατριώτη, φίλο και συνεταίρο του.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι ο Λομσιανίτζε Τεμούρι, που τα τελευταία οκτώ χρόνια ζούσε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και το ανήλικο παιδί τους, συνεργαζόταν με τον συμπατριώτη και φίλο του Γκιμζέρ Ασλανισβίλι, με τη συμφωνία ότι από τις δουλειές που θα αναλάμβαναν θα μοιράζονταν τα κέρδη.
Ομως, δύο μήνες πριν από την έλευση του 2008, ο Γκιμζέρ, ενώ πήρε από πελάτη το ποσό των 750 ευρώ και όφειλε βάσει της συμφωνίας να αποδώσει τα μισά, του έδωσε μόνο 200 ευρώ.
Ο Τεμούρι ζητούσε επίμονα τα υπόλοιπα χρήματα και τότε άρχισαν τα προβλήματα στη σχέση τους, τα οποία εντάθηκαν όταν ο δράστης, αν και δανείστηκε από τον Γκιμζέρ 250 ευρώ, τα οποία είχε ανάγκη για την αγορά ενός αυτοκινήτου, αξίας 4.500 ευρώ, δεν του τα επέστρεψε.
Οι οικονομικές διαφορές έγιναν αιτία συχνών τσακωμών ανάμεσα στους δύο φίλους, μέχρι που την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 2008...
«... ο Ασλανισβίλι συναντήθηκε στην Κυψέλη με τον κατηγορούμενο, στην οδό Πάτμου. Μόλις ο κατηγορούμενος αντίκρισε τον Ασλανισβίλι, έβγαλε από το πίσω μέρος του παντελονιού του ένα μαχαίρι και τον έπληξε με δύναμη στην αριστερή πλευρά του θώρακα, στο ύψος της καρδιάς, χωρίς ο πρώτος να προλάβει να αντιδράσει.
Τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο... φροντίζοντας προηγουμένως να εξαφανίσει το μαχαίρι, πετώντας το σε κάδο απορριμμάτων μαζί με το κινητό του τηλέφωνο.
3) Σκότωσαν... κατά λάθος πατέρα δίπλα στο ανήλικο παιδί τουΑρωμα... κοκαϊνης, με πρωταγωνιστές 35χρονη Αλβανίδα και τον 42χρονο ξάδελφό της, αναδίνει και οι επόμενη υπόθεση δολοφονίας με θύμα και πάλι Αλβανό.
Συγκλονιστική πτυχή της υπόθεσης, που αναδείχτηκε από όσα κατέθεσαν στο Κακουργιοδικείο μάρτυρες, ήταν ότι το θύμα πυροβολήθηκε κατά... λάθος από τον 42χρονο κατηγορούμενο, αφού στόχος του ήταν άλλος Αλβανός.
Ενα παιχνίδι της μοίρας θέλησε, τη νύχτα της 7ης Ιανουαρίου 1998, που εισέβαλε ο δράστης Φερντινάντ Κόλα στο διαμέρισμα του θύματος Λουλζίμ Τουσάι, στον Πειραιά, να κοιμάται στο κρεβάτι του ο ξάδελφός του, Φρέντι Ταχίρι, με τη γυναίκα του και το ανήλικο αγοράκι τους.
Ο κατηγορούμενος, που δεν έβλεπε καλά γιατί ήταν σκοτάδι, πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον Φρέντι, πιστεύοντας ότι ήταν ο Λουλζίμ!
Η υπόθεση, που κατέληξε στην καταδίκη του δράστη σε κάθειρξη 14 ετών και της ξαδέλφης του, Αουρέλα Μάντοζ, που κρίθηκε ηθική αυτουργός της δολοφονίας, σε κάθειρξη 13 ετών, δίχασε (4-3) τους δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που είδαν την υπόθεση με άλλη οπτική ως προς το κίνητρο.
Κατά την άποψη των δικαστών της πλειοψηφίας, το έγκλημα δεν έγινε για ναρκωτικά, αλλά ήταν συγγενική βεντέτα για λόγους... τιμής.
Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση:
«... η Αουρέλα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον Λουλζίμ και συζούσε με αυτόν σε υπόγειο στον Πειραιά. Ομως η σχέση τους διεκόπη με πρωτοβουλία δική του, πράγμα στο οποίο δεν συγκατένευσε η κατηγορούμενη, η οποία προσπαθούσε ανεπιτυχώς να επανασυνδεθεί μαζί του, καθόσον συναντούσε την επίμονη άρνησή του, παρά την εκτόξευση εναντίον του απειλών από συγγενικά της πρόσωπα.
Πεισθείσα ότι κάθε περαιτέρω προσπάθειά της θα απέβαινε μάταιη και επιθυμώντας να εκδικηθεί τον εραστή της, στράφηκε προς τον πρώτο κατηγορούμενο (εξάδελφό της), τον οποίο με επίμονες και επανειλημμένες προτροπές της έπεισε να σκοτώσει τον Λουλζίμ. ...
Η κατηγορούμενη είχε τα κλειδιά του διαμερίσματος και ο κατηγορούμενος Φερντινάντ εισήλθε και με τις υποδείξεις της κατευθύνθηκε στο δωμάτιο, που βρισκόταν ο Λουλζίμ. Ομως την ημέρα εκείνη στο ίδιο διαμέρισμα βρίσκονταν και συγγενικά του πρόσωπα... οι ξάδελφοί του και το νήπιο παιδί τους. ... Ο πρώτος κατηγορούμενος, με πιστόλι μικρού διαμετρήματος, εκλαμβάνοντας (προφανώς λόγω ανυπαρξίας φωτισμού, πλην του αμυδρού φωτός της τηλεοράσεως που ήταν σε λειτουργία) ότι είναι Λουλζίμ, πυροβόλησε με αποτέλεσμα να πληγεί ο Φρέντι...».
4) Βιομηχανία απαγωγών Ινδών από ομοεθνείς τουςΕπτά Ινδοί κατηγορούνται ότι απήγαγαν ομοεθνείς τους και με απειλές σε βάρος της ζωής τους, εισέπρατταν λύτρα!
Οι κατηγορούμενοι, που διέμεναν εκτός Αττικής και φέρονται ότι εργάζονταν σε κτήματα και περιβόλια, σύμφωνα με την κατηγορία, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση «με σκοπό αρπαγές και εκβιάσεις ομοεθνών τους».
Στο κατηγορητήριο του ανακριτή Χαλκίδας, που αφορά έναν από τους κατηγορουμένους, αναφέρεται:
«Σε ερημική τοποθεσία κοντά στη Ριτσώνα, αφού έπεισες τον ομοεθνή σου να σε μεταφέρει με το ΙΧ του στον ανωτέρω τόπο, με το πρόσχημα ότι ήθελες δήθεν να συναντήσεις κάποιους φίλους σου, ενεργώντας από κοινού με τους λοιπούς συγκατηγορουμένους σου αγνώστων λοιπών στοιχείων, άρπαξες βίαια αυτόν και αφού τον έβαλες στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, φορώντας του κουκούλα για να μην μπορεί να βλέπει, τον οδήγησες σε άγνωστο μέρος, δημιουργώντας έτσι κατάσταση εξουσιάσεώς του και στέρησης της ελευθερίας του... με σκοπό να εξαναγκάσεις τον παθόντα και τον αδελφό του, που βρίσκεται στην Ινδία, να σου καταβάλουν 50.000 ευρώ».
Και συνεχίζει η κατηγορία:
«... απειλώντας τον με ένα πιστόλι ότι θα τον σκοτώσεις, εξανάγκασες τους φίλους του και τον θείο του... να σου δώσουν 18.300 ευρώ, τα οποία και παρέλαβες στο Βαθύ Αυλίδας.
Εκτός από τα ανωτέρω χρήματα, πήρες και 20.000 ευρώ, τα οποία παραδόθηκαν σε άγνωστο μέρος στην Ινδία...».
5) Μέλος σπείρας που ρήμαζε διαμερίσματα, ένα ροτβάιλερ... τσιλιαδόροςΧρέη τσιλιαδόρου εκτελούσε σκύλος ράτσας ροτβάιλερ, ως τέταρτο μέλος σπείρας Γεωργιανών που είχαν ρημάξει διαμερίσματα στην περιοχή της Νίκαιας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τα διαμερίσματα η σπείρα αφαιρούσε κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χαρτονομίσματα.
Οι Γεωργιανοί κατάφεραν να ληστέψουν σε διάστημα μόλις 5 ημερών, το καλοκαίρι του 2008, 20 σπίτια ακολουθώντας σε όλα την ίδια ακριβώς μέθοδο.
Αφού έσπαζαν τον ομφαλό της κλειδαριάς οι δύο έμπαιναν στα διαμερίσματα και σάρωναν τα τιμαλφή, ενώ ο τρίτος μαζί με το ροτβάιλερ καθόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας.
Οταν κάποιος άλλος ένοικος προσπαθούσε να μπει στην πολυκατοικία το ροτβάιλερ γάβγιζε δίνοντας σήμα στους δύο διαρρήκτες, ενώ ταυτόχρονα καθυστερούσε και τους περαστικούς.
Τελικά η σπείρα συνελήφθη, από το κατηγορητήριο όμως, ευτυχώς, τη γλίτωσε ο σκύλος.
Οι υποθέσεις που εκδικάζονται σχεδόν κάθε μήνα αφορούν «συμβόλαια θανάτου», άγριες δολοφονίες με αλληλοεξόντωση ανάμεσα στα μέλη διαφορετικών συμμοριών, απαγωγές μελών της αντίπαλης συμμορίας ή συγγενικών τους προσώπων, ξεκαθαρίσματα λογαριασμών για το τίποτα και βία, δολοφονίες για λίγα ευρώ ή ακόμη και για ένα μπουκάλι κρασί!
Οχι ότι δεν δικάζονται και σήμερα εγκλήματα ερωτικού πάθους, αλλά όπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικός υπάλληλος από τη γραμματεία του Κακουργιοδικείου: «Κάποτε δικάζαμε μία με δύο δολοφονίες τον μήνα.
Τώρα δικάζονται σχεδόν, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν κατηγορούμενους αλλοδαπούς, για δολοφονίες, εκρήξεις, απαγωγές, ληστείες, ναρκωτικά και όπλα»...
Ενδεικτικές του πόσο ανεξέλεγκτα έχει αγριέψει η εικόνα της εγκληματικότητας στη χώρα μας είναι ορισμένες από τις υποθέσεις που έφτασαν στο Κακουργιοδικείο, από τις οποίες κάποιες εκδικάστηκαν και κάποιες εκκρεμούν:
1) Συμβόλαια θανάτου, ναρκωτικά και απαγωγές γυναικώνΑλβανός έμπορος ναρκωτικών, που διακινούσε ηρωίνη σε περιοχές του Πειραιά, με το ψευδώνυμο «Νίκου» ή «Κότσος» ήταν το θύμα σε υπόθεση δολοφονίας, με κατηγορούμενους πέντε συμπατριώτες του, οι τέσσερις εκ των οποίων δεν συνελήφθησαν ποτέ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κατηγορητήριο: «Ιούνιο με Ιούλιο 2004 γνωρίστηκε με τον πρώτο κατηγορούμενο και την Ελληνίδα σύζυγό του Α.Μ., χρήστες ναρκωτικών, και έκτοτε τους προμήθευε ηρωίνη. Περί το φθινόπωρο του ίδιου έτους οι ανωτέρω αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες και ο θανών τους πουλούσε ηρωίνη με πίστωση. Καθώς το χρέος τους μεγάλωνε, ο πρώτος προσφέρθηκε, γνωρίζοντας ότι ο θανών δεν είχε "χαρτιά" και προκειμένου να τον εξευμενίσει και να εξασφαλίσει την παροχή ηρωίνης, να του συστήσει γνωστό του στην Αλβανία, ο οποίος θα μπορούσε να τον βοηθήσει να βγάλει διαβατήριο. Ο θανών πείστηκε και για ανταμοιβή υποσχέθηκε στον κατηγορούμενο να του προμηθεύει δόσεις δωρεάν.
»Μετά την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ο θανών εκμυστηρεύτηκε ότι αναζητούσε ένα ασφαλές διαμέρισμα (καβάτζα), για να φυλάσσει πράγματα της "δουλειάς" και ειδικότερα διαμέρισμα μισθωμένο στο όνομα άλλου προσώπου και ο κατηγορούμενος του πρότεινε υπόγειο στο Παγκράτι, που μίσθωνε η αδελφή του... ».
Ο Αλβανός - θύμα έφυγε για την πατρίδα του, όπου πέτυχε την έκδοση διαβατηρίου, ωστόσο o συμπατριώτης του - κατηγορούμενος:
«... επωφελήθηκε της απουσίας και αφαίρεσε τα όπλα και τα ναρκωτικά, σκηνοθετώντας δήθεν διάρρηξη και έδωσε εντολή στη σύζυγο και την αδελφή του να απαντούν ότι έχει φύγει στο εξωτερικό, ενώ μετακόμισε με τη σύζυγό του στον Πειραιά...»
Το σκηνικό άλλαξε μετά την επιστροφή του θανόντα:
«... ο κατηγορούμενος, φοβούμενος πράξη αντεκδίκησης, ήρθε σε συνεννόηση με τον δεύτερο κατηγορούμενο, αρχηγό ομάδας διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή της Καλλιθέας και με την υπόσχεση ότι θα του παραδώσει μέρος της λείας του, του πρότεινε να εκτελέσει "συμβόλαιο" μαζί με την ομάδα του και να τον σκοτώσει (σ.σ.: το θύμα)».
Πριν από τη δολοφονία, ο Αλβανός - θύμα:
«... κατάφερε να απαγάγει τη σύζυγο του δράστη... προσπαθώντας να τον εξαναγκάσει να πληρώσει τη ζημιά. ... Το βράδυ της 24.2.2005 δέχτηκε τηλεφώνημα από τον κατηγορούμενο με το όνομα ARMANDO, υπό το πρόσχημα της πώλησης ναρκωτικών. ... Αφού κάθισε στο παγκάκι, ο κατηγορούμενος LORENCO, έστρεψε όρθιος το πυροβόλο όπλο και πυροβόλησε...».
2) Γεωργιανός έσφαξε τον καλύτερό του φίλο για 75 ευρώΔράστης φέρεται ο 35χρονος Γεωργιανός αλουμινάς, που κατηγορείται ότι σκότωσε την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 2008 τον συμπατριώτη, φίλο και συνεταίρο του.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυψε ότι ο Λομσιανίτζε Τεμούρι, που τα τελευταία οκτώ χρόνια ζούσε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του και το ανήλικο παιδί τους, συνεργαζόταν με τον συμπατριώτη και φίλο του Γκιμζέρ Ασλανισβίλι, με τη συμφωνία ότι από τις δουλειές που θα αναλάμβαναν θα μοιράζονταν τα κέρδη.
Ομως, δύο μήνες πριν από την έλευση του 2008, ο Γκιμζέρ, ενώ πήρε από πελάτη το ποσό των 750 ευρώ και όφειλε βάσει της συμφωνίας να αποδώσει τα μισά, του έδωσε μόνο 200 ευρώ.
Ο Τεμούρι ζητούσε επίμονα τα υπόλοιπα χρήματα και τότε άρχισαν τα προβλήματα στη σχέση τους, τα οποία εντάθηκαν όταν ο δράστης, αν και δανείστηκε από τον Γκιμζέρ 250 ευρώ, τα οποία είχε ανάγκη για την αγορά ενός αυτοκινήτου, αξίας 4.500 ευρώ, δεν του τα επέστρεψε.
Οι οικονομικές διαφορές έγιναν αιτία συχνών τσακωμών ανάμεσα στους δύο φίλους, μέχρι που την επομένη της Πρωτοχρονιάς του 2008...
«... ο Ασλανισβίλι συναντήθηκε στην Κυψέλη με τον κατηγορούμενο, στην οδό Πάτμου. Μόλις ο κατηγορούμενος αντίκρισε τον Ασλανισβίλι, έβγαλε από το πίσω μέρος του παντελονιού του ένα μαχαίρι και τον έπληξε με δύναμη στην αριστερή πλευρά του θώρακα, στο ύψος της καρδιάς, χωρίς ο πρώτος να προλάβει να αντιδράσει.
Τον εγκατέλειψε αιμόφυρτο... φροντίζοντας προηγουμένως να εξαφανίσει το μαχαίρι, πετώντας το σε κάδο απορριμμάτων μαζί με το κινητό του τηλέφωνο.
3) Σκότωσαν... κατά λάθος πατέρα δίπλα στο ανήλικο παιδί τουΑρωμα... κοκαϊνης, με πρωταγωνιστές 35χρονη Αλβανίδα και τον 42χρονο ξάδελφό της, αναδίνει και οι επόμενη υπόθεση δολοφονίας με θύμα και πάλι Αλβανό.
Συγκλονιστική πτυχή της υπόθεσης, που αναδείχτηκε από όσα κατέθεσαν στο Κακουργιοδικείο μάρτυρες, ήταν ότι το θύμα πυροβολήθηκε κατά... λάθος από τον 42χρονο κατηγορούμενο, αφού στόχος του ήταν άλλος Αλβανός.
Ενα παιχνίδι της μοίρας θέλησε, τη νύχτα της 7ης Ιανουαρίου 1998, που εισέβαλε ο δράστης Φερντινάντ Κόλα στο διαμέρισμα του θύματος Λουλζίμ Τουσάι, στον Πειραιά, να κοιμάται στο κρεβάτι του ο ξάδελφός του, Φρέντι Ταχίρι, με τη γυναίκα του και το ανήλικο αγοράκι τους.
Ο κατηγορούμενος, που δεν έβλεπε καλά γιατί ήταν σκοτάδι, πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε τον Φρέντι, πιστεύοντας ότι ήταν ο Λουλζίμ!
Η υπόθεση, που κατέληξε στην καταδίκη του δράστη σε κάθειρξη 14 ετών και της ξαδέλφης του, Αουρέλα Μάντοζ, που κρίθηκε ηθική αυτουργός της δολοφονίας, σε κάθειρξη 13 ετών, δίχασε (4-3) τους δικαστές του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που είδαν την υπόθεση με άλλη οπτική ως προς το κίνητρο.
Κατά την άποψη των δικαστών της πλειοψηφίας, το έγκλημα δεν έγινε για ναρκωτικά, αλλά ήταν συγγενική βεντέτα για λόγους... τιμής.
Οπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση:
«... η Αουρέλα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον Λουλζίμ και συζούσε με αυτόν σε υπόγειο στον Πειραιά. Ομως η σχέση τους διεκόπη με πρωτοβουλία δική του, πράγμα στο οποίο δεν συγκατένευσε η κατηγορούμενη, η οποία προσπαθούσε ανεπιτυχώς να επανασυνδεθεί μαζί του, καθόσον συναντούσε την επίμονη άρνησή του, παρά την εκτόξευση εναντίον του απειλών από συγγενικά της πρόσωπα.
Πεισθείσα ότι κάθε περαιτέρω προσπάθειά της θα απέβαινε μάταιη και επιθυμώντας να εκδικηθεί τον εραστή της, στράφηκε προς τον πρώτο κατηγορούμενο (εξάδελφό της), τον οποίο με επίμονες και επανειλημμένες προτροπές της έπεισε να σκοτώσει τον Λουλζίμ. ...
Η κατηγορούμενη είχε τα κλειδιά του διαμερίσματος και ο κατηγορούμενος Φερντινάντ εισήλθε και με τις υποδείξεις της κατευθύνθηκε στο δωμάτιο, που βρισκόταν ο Λουλζίμ. Ομως την ημέρα εκείνη στο ίδιο διαμέρισμα βρίσκονταν και συγγενικά του πρόσωπα... οι ξάδελφοί του και το νήπιο παιδί τους. ... Ο πρώτος κατηγορούμενος, με πιστόλι μικρού διαμετρήματος, εκλαμβάνοντας (προφανώς λόγω ανυπαρξίας φωτισμού, πλην του αμυδρού φωτός της τηλεοράσεως που ήταν σε λειτουργία) ότι είναι Λουλζίμ, πυροβόλησε με αποτέλεσμα να πληγεί ο Φρέντι...».
4) Βιομηχανία απαγωγών Ινδών από ομοεθνείς τουςΕπτά Ινδοί κατηγορούνται ότι απήγαγαν ομοεθνείς τους και με απειλές σε βάρος της ζωής τους, εισέπρατταν λύτρα!
Οι κατηγορούμενοι, που διέμεναν εκτός Αττικής και φέρονται ότι εργάζονταν σε κτήματα και περιβόλια, σύμφωνα με την κατηγορία, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση «με σκοπό αρπαγές και εκβιάσεις ομοεθνών τους».
Στο κατηγορητήριο του ανακριτή Χαλκίδας, που αφορά έναν από τους κατηγορουμένους, αναφέρεται:
«Σε ερημική τοποθεσία κοντά στη Ριτσώνα, αφού έπεισες τον ομοεθνή σου να σε μεταφέρει με το ΙΧ του στον ανωτέρω τόπο, με το πρόσχημα ότι ήθελες δήθεν να συναντήσεις κάποιους φίλους σου, ενεργώντας από κοινού με τους λοιπούς συγκατηγορουμένους σου αγνώστων λοιπών στοιχείων, άρπαξες βίαια αυτόν και αφού τον έβαλες στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του, φορώντας του κουκούλα για να μην μπορεί να βλέπει, τον οδήγησες σε άγνωστο μέρος, δημιουργώντας έτσι κατάσταση εξουσιάσεώς του και στέρησης της ελευθερίας του... με σκοπό να εξαναγκάσεις τον παθόντα και τον αδελφό του, που βρίσκεται στην Ινδία, να σου καταβάλουν 50.000 ευρώ».
Και συνεχίζει η κατηγορία:
«... απειλώντας τον με ένα πιστόλι ότι θα τον σκοτώσεις, εξανάγκασες τους φίλους του και τον θείο του... να σου δώσουν 18.300 ευρώ, τα οποία και παρέλαβες στο Βαθύ Αυλίδας.
Εκτός από τα ανωτέρω χρήματα, πήρες και 20.000 ευρώ, τα οποία παραδόθηκαν σε άγνωστο μέρος στην Ινδία...».
5) Μέλος σπείρας που ρήμαζε διαμερίσματα, ένα ροτβάιλερ... τσιλιαδόροςΧρέη τσιλιαδόρου εκτελούσε σκύλος ράτσας ροτβάιλερ, ως τέταρτο μέλος σπείρας Γεωργιανών που είχαν ρημάξει διαμερίσματα στην περιοχή της Νίκαιας.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, από τα διαμερίσματα η σπείρα αφαιρούσε κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και χαρτονομίσματα.
Οι Γεωργιανοί κατάφεραν να ληστέψουν σε διάστημα μόλις 5 ημερών, το καλοκαίρι του 2008, 20 σπίτια ακολουθώντας σε όλα την ίδια ακριβώς μέθοδο.
Αφού έσπαζαν τον ομφαλό της κλειδαριάς οι δύο έμπαιναν στα διαμερίσματα και σάρωναν τα τιμαλφή, ενώ ο τρίτος μαζί με το ροτβάιλερ καθόταν στην είσοδο της πολυκατοικίας.
Οταν κάποιος άλλος ένοικος προσπαθούσε να μπει στην πολυκατοικία το ροτβάιλερ γάβγιζε δίνοντας σήμα στους δύο διαρρήκτες, ενώ ταυτόχρονα καθυστερούσε και τους περαστικούς.
Τελικά η σπείρα συνελήφθη, από το κατηγορητήριο όμως, ευτυχώς, τη γλίτωσε ο σκύλος.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Από "ΕΘΝΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια
Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου