Ημερίδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ημερίδα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσεί...




Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, θα τοποθετηθούν στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο εγκαινιάζεται τον Ιούνιο, «στη θέση που τα περιμένει».
Ο κ. Παπούλιας παρέστη σήμερα το απόγευμα σε ημερίδα, που οργάνωσε στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, για το θέμα των Μαρμάρων, η συσταθείσα -τον περασμένο χρόνο- Φινλανδική Επιτροπή για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Στην ημερίδα μίλησαν, τονίζοντας την αναγκαιότητα αυτής της επιστροφής, ο πρόεδρος της Επιτροπής, πρώην υπουργός της Φινλανδίας, ΄Ολε Νόρμπακ, ο διευθυντής του Οργανισμού για την ανέγερση του Νεου Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, και ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθηγητής του Κέμπριτζ, ΄Αντονι Σνόντγκρας.
Τόσο στις ομιλίες τους, όσο και σε συνέντευξη, που προηγήθηκε, οι ομιλητές ανέφεραν ότι έθεσαν πρόσφατα το θέμα και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Ο δε καθηγητής Παντερμαλής επανέλαβε ότι στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης τα πρωτότυπα γλυπτά, που βρίσκονται στην Αθήνα, θα «συμπληρώνονται» με αντίγραφα.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι οι αγώνες της Επιτροπής δείχνουν πως «η επιστροφή των Μαρμάρων δεν είναι υπόθεση μιας χώρας, αλλά είναι υπόθεση παγκόσμια, όπως παγκόσμιο είναι το μήνυμα της Ακρόπολης, το μήνυμα δηλαδή του μέτρου και της ανθρώπινης κλίμακας σε όλες μας τις δραστηριότητες».
Ο καθηγητής Νόρμπακ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία να πράξει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες και το σύγχρονο τρόπο σκέψης, ανακοινώνοντας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα.
«Αυτό θα αποτελούσε τον τέλειο συνδυασμό των ευγενικών αρχών των αρχαίων εποχών και της σύγχρονης εφαρμογής του Ολυμπιακού Πνεύματος και μια τέτοια πράξη δείχνει αληθινό σεβασμό για τους άλλους πολιτισμούς και τις πολιτιστικές τους κληρονομιές», είπε.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Φινλανδή ομόλογός του, Τάρια Χάλονεν (η οποία έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της επιστροφής), εγκαινίασαν φωτογραφική έκθεση για τα έργα αναστήλωσης του Μνημείου της Ακρόπολης και το νέο Μουσείο του Ιερού Βράχου. Ακολούθως δε, ο Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε ανταποδοτική δεξίωση προς τιμήν της Φινλανδής προέδρου.
Ο κ. Παπούλιας και η ελληνική αποστολή επιστρέφουν αύριο το απόγευμα στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου