Το άνοιγμα της Χάλκης ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ, θέτει όμως θέμα αμοιβαιότητας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το άνοιγμα της Χάλκης ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ, θέτει όμως θέμα αμοιβαιότητας

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθ...


Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθεσή του προς τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, το τουρκικό YΠΕΞ θέτει θέμα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα η έκθεση υπογραμμίζει ότι «το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή παρουσιάζεται ως πρόβλημα σε όλες τις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η ΕΕ για την Τουρκία και αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στην Τουρκία θρησκευτική ελευθερία, ελευθερία έκφρασης και ισότητα στην παιδεία. Εάν επαναλειτουργήσει η Σχολή, η Τουρκία θα διανύσει σημαντική απόσταση στην ενταξιακή της πορεία.»
Οι δυνατότητες της Σχολής είναι δυσανάλογες σε σχέση με τον πληθυσμό της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη (έχει 3.000 μέλη αναφέρει η έκθεση) ενώ ενδέχεται να υπάρξει έλευση μαθητών προς τη Σχολή από πολλά σημεία του κόσμου, με πρώτη την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, γράφει η εφημερίδα, θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας:
«Η αρχή της αμοιβαιότητας πρέπει να εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Τουρκία το 1953 είχαν συμφωνήσει ώστε να αποστέλλονται από 25 μετακλητοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Δυτικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το 1955, ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 35. Ωστόσο η Ελλάδα μείωσε στους 16 τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αποστέλλονται από την Τουρκία στη Δυτική Θράκη».
Σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής η εφημερίδα σημειώνει ότι «μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ιδρύματος του Αγίου Γεωργίου στο οποίο και υπάγεται και υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας», ενώ προσθέτει ότι η Σχολή δεν θα είναι ανεξάρτητη από το τουρκικό εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου