Ήττα των Σοσιαλιστών στην Γερμανία και άνοδος των Εθνικιστών στην Αυστρία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Ήττα των Σοσιαλιστών στην Γερμανία και άνοδος των Εθνικιστών στην Αυστρία

Την μεγαλύτερη ήττα του, γνώρισε το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας , στην μεταπολεμική ιστορία, στις εκλογές που διεξήχθησαν. Από την...


Την μεγαλύτερη ήττα του, γνώρισε το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, στην μεταπολεμική ιστορία, στις εκλογές που διεξήχθησαν. Από την άλλη πλευρά η Άντζελα Μέρκελ, και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, φαίνεται να σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας με το Κόμμα των φιλελευθέρων, το οποίο άλλωστε σε μεγάλο βαθμο προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες.
Σύμφωνα με τα exit polls αλλά και τις πρώτες προβολές επί των πραγματικών αποτελεσμάτων, τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης συγκεντρώνουν γύρω στο 33,5 % (σημειώνοντας απώλειες σε σχέση με το 35,2 % των εκλογών του 2005, που αποτελούσε τότε μία από τις χειρότερες επιδόσεις των CDU/CSU) ενώ το SPD του υποψηφίου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ και του προέδρου του κόμματος Φραντς Μύντεφέρινγκ φαίνεται ότι "καταβαραθρώνεται" με περίπου ένα 23 % (από 34,2 % το 2005).
Ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών είναι το FDP, το οποίο φαίνεται ότι συσπείρωσε γύρω του ένα μεγάλο μέρος των Χριστιανοδημοκρατών που κατηγορούσαν το κόμμα τους για "σοσιαλδημοκρατοποιησή" του.
Ήδη όμως στο SPD έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτοι τριγμοί καθώς το ηγετικό του δίδυμο, μετά από φήμες για παραίτησή τους, δηλώνουν ότι "δεν πρόκειται να λιποτακτήσουν".
Την ίδια στιγμή στην Πορτογαλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προηγείται στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, με ποσοστό 36,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα επί του 50% των εκλογικών περιφερειών, αλλά δίχως αυτοδυναμία και με εμφανώς μειωμένο ποσοστό. Δεύτερο έρχεται το κεντροδεξιό κόμμα PSD, με τρίτο το το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο (CDS), ένα παρόλο το όνομά του ξεκάθαρα δεξιό κόμμα. Αυτό φαίνεται ότι ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών στην Πορτογαλία, καθώς έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του με ποσοστό 10,41%, έναντι 9,13% του Συνασπισμού της αριστεράς και 7,41% του συνασπισμού κομμουνιστών-πρασίνων, CDU.
Στην Αυστρία εν τω μεταξύ, την εβδομάδα που πέρασε μία ακόμη επιτυχία ήλθε να προστεθεί στην ανοδική πορεία του κόμματος της Ελευθερίας (FPO), καθώς στις τοπικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ συγκέντρωσε το 25,3%. Αναμένονται αποτελέσματα και από τοπικές εκλογές, που έλαβαν χώρα σήμερα και στις οποίες το συγκεκριμένο κόμμα φαίνεται να διπλασιάζει τα ποσοστά του, φτάνοντας κοντά στο 15% από το 8% που είχε στις προηγούμενες εκλογές και θα πάρουν την τρίτη θέση στην τοπική Βουλή.
Από "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου