Επίσκεψη του "ΥΠΕΞ του Κοσόβου" στην Τουρκία - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Επίσκεψη του "ΥΠΕΞ του Κοσόβου" στην Τουρκία

"Όμως τον πρωταρχικό ρόλο για το μέλλον του Κοσόβου εξακολουθεί να παίζει η Σερβία. Η Τουρκία ενώ από τη μια υποστηρίζει την ανεξαρτησί...


"Όμως τον πρωταρχικό ρόλο για το μέλλον του Κοσόβου εξακολουθεί να παίζει η Σερβία. Η Τουρκία ενώ από τη μια υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, από την άλλη επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σερβία".
Επίσκεψη του ΥΠΕΞ του Κοσόβου στην Τουρκία Ικανοποιημένο το Κόσοβο από την υποστήριξη που παρέχει η Άνκαρα
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσσόβου Σκεντέρ Χισένι επισκέφτηκε την Τουρκία μεταξύ 28-29 Αυγούστου ως επίσημος προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη που διοργανώθηκε από το Κόσοβο στην Τουρκία από τότε που η χώρα αυτή κήρυξε την ανεξαρτησία της. Ο Χισένι που εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρόεδρο της ΜΕΤ Μεχμέτ Αλί Σαχίν, εξήρε τη σημασία της υποστήριξη της Τουρκίας για τη χώρα του.
Βασικά θέματα των συνομιλιών του φιλοξενούμενου υπουργού Εξωτερικών στην Άνκαρα ήταν η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και η προώθηση της αναγνώρισης του Κοσόβου.
Οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Κόσοβο είναι σε άριστο επίπεδο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις πολιτιστικές σχέσεις με αμοιβαίες επισκέψεις. Οι Κοσοβάροι αξιωματούχοι με κάθε ευκαιρία εκφράζουν την επιθυμία τους για ανάπτυξη και των οικονομικών σχέσεων.
Άλλωστε και ο κος Χισένι στο πλαίσιο των επαφών του προσέλκυσε την προσοχή στην οικονομική διάσταση των διμερών σχέσεων. Ο φιλοξενούμενος υπουργός είπε πως επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των τουρκικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα του και έδωσε το μήνυμα ότι το Κόσσοβο είναι μια ασφαλής χώρα.
Η επίσκεψη του υπουργού Χισένι στην Τουρκία συμπίπτει με την περίοδο που δίνεται νέα ώθηση στις δραστηριότητες λόμπι για την αναγνώριση του Κοσόβου. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου στο πλαίσιο των επαφών του στην Άνκαρα ζήτησε από την Τουρκία να συμβάλλει στην αναγνώριση της χώρας του από περισσότερες χώρες και ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας κυρίως στο θέμα να πειστούν οι χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Χισένι επέστρεψε στη χώρα του ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Το μήνυμα της Άνκαρα ήταν ότι θα συνεχιστεί η υποστήριξη που παρέχεται στο Κόσοβο. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επικαλούμενοι τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες τόνισαν πως το Κόσοβο έχει μια ξεχωριστή θέση για την Τουρκία. Σημειώθηκε πως οι Τούρκοι του Κοσόβου παίζουν ρόλο γέφυρας στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι η Άνκαρα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ισότητα και ευημερία των εδώ ομογενών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που δηλώνει συχνά ότι τα Βαλκάνια εντάσσονται μεταξύ των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, είπε πως θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Κόσοβου για θεσμική οργάνωση και ενοποίηση με την διεθνή κοινότητα. Ο κος Νταβούτογλου πρότεινε επίσης την εκπαίδευση των Κοσοβάρων διπλωματών στην Τουρκία στο πλαίσιο των τεχνικών βοηθειών που παρέχει η Άνκαρα.
«Θεωρούμε το Κόσοβο από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή» είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου που προεδρεύει και στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια. Είναι αναμφίβολο ότι οι εξελίξεις στο Κόσοβο μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης στα Βαλκάνια.
Όμως τον πρωταρχικό ρόλο για το μέλλον του Κοσόβου εξακολουθεί να παίζει η Σερβία. Η Τουρκία ενώ από τη μια υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, από την άλλη επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σερβία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου με την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι μεταξύ 22-24 Ιουλίου έτεινε χέρι φιλίας στη Σερβία και πρότεινε την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως, όμως η επίσκεψη Νταβούτογλου στο Βελιγράδι ενόχλησε το Κόσοβο, έτσι και το Βελιγράδι ενοχλήθηκε από την επίσκεψη Χισένι στην Άνκαρα. TRT.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου