Το παρασκήνιο και η επόμενη ημέρα της 4ης Οκτωβρίου 2009 - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το παρασκήνιο και η επόμενη ημέρα της 4ης Οκτωβρίου 2009

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο Απομένουν ελάχιστες ώρες μέχρι το άνοιγα της κάλπης, για την άνδειξη νέας πολιτικής ηγεσίας από τις εθνικές ε...


Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο
Απομένουν ελάχιστες ώρες μέχρι το άνοιγα της κάλπης, για την άνδειξη νέας πολιτικής ηγεσίας από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου (09) στην Ελλάδα, και οι μόνοι που φαίνεται για ακόμα μια φορά -και στην αρχή του 21ου αιώνα- να γνωρίζουν τη μέλλει γενέσθαι την επαύριον των εκλογών είναι ..οι Αμερικάνοι! «Το τοπίο-μας έλεγε Αμερικανός παλαιός πολιτικός με μεγάλη πείρα και σημερινός ψύχραιμος αναλυτής, που γνωρίζει πολύ καλά τα πολιτικά δρώμενα στην Ελλάδα, πρόσωπα και πράγματα, και συχνότατα συνομιλιτής της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας- μοιάζει να αναδύεται από το παρελθόν.... Έχει τα ίδια ή συγγενή πολιτικά χαρακτηριστικά με εκείνο το πολιτικό τοπίο που συντάραξε την Ελλάδα προ μιας 20ετιας...Απλά σήμερα αντί να είναι ευκολότερα τα πράγματα για τον απλό λαό και τον πολίτη με τον εκσυχρονισμό και τα πολλαπλά ΜΜΕ γίνεται ακόμα δυσκολότερο προκειμένου να διαμορφώσει κρίση. Από παντού βομβαρδίζεται με σχεδόν απορκάλυπτο προπαγανδιστικό σχεδιασμό που μόνον ένας ψύχραιμος και αποστασιοποιημένος πολίτης από προβλήματα, και άλλα εν γένει ζητήματα που τον απασχολούν, μπορεί να το κατάλαβει... Και για να απαντήσω στο ερώτημα σας. Όχι! Δεν πιστεύω ότι θα προκύψει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση από αυτές τις εκλογές όσο και αν το επιθυμούν κάποια ισχυρά εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Αθήνα. Αυτή η εκλογική διαδικασία θα είναι αμφίροπη και αμφίδρομη...Το τελικό πολιτικό αποτέλεσμα θα είναι κατά πολύ διαφορετικό από το εκλογικό αποτέλεσμα...
Η Ελλάδα- συνεχίζει ο γηραιός πολιτικός θαυμαστής της αρχαίας Ελλάδας και των κλασικών χρόνων της χώρας που γέννησε την δημοκρατία ως πολίτευμα- θα μπει σε μια πολιτική δίνη παρόμοια με εκείνη που βίωσε πριν από μια 20ετια περίπου... Βεβαίως σήμερα τα πράγματα στις πολιτικές ηγεσίες δεν είναι όλα τα ίδια, σήμερα κυριαρχούν οι γόνοι των προγόνων που κυβερνούσαν τότε, αλλά σε κάποιους άλλους χώρους παραμένουν τα ίδια και απαράλαχτα... Είναι τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια συμφέροντα που εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το μοίρασμα της πίτας όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά...όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε πολιτισμένη χώρα-τονίζει με σαρκασμό και χαμόγελο ο έμπειρος αμερικανός πολιτικός.... »
-Δηλαδή; Τον ρωτάμε
-«ακούστε, δεν σας λέω κάτι που είναι είδηση, ούτε κάτι νέο αυτό που θα σας πω. Μπορεί οι πολιτικές ηγεσίες να άλλαξαν δια της μεταβίβασης και κληρονομικό δικαίω, όμως τα ηνία της διακυβέρνησης του τόπου παρέμειναν στις ίδιες οικογένειες. Αυτό το λέτε και εσείς στην Ελλάδα. Το ίδιο παρέμειναν και τα γνωστά μεγάλα συμφέροντα εκδοτικά και οικονομικά με σχέσεις αμφίδρομες. Σχέσεις ολόθεριες και επώδυνες κάποιες φορές γενικότερα για την κάθε χώρα όχι μόνο για την Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει παντού. Κοιτάξτε τι γίνεται εδώ στην δική μας χώρα δυο οικογένειες κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες και τρεις τέσσερις ακόμα που κάνουν το παιχνίδι με την οικονομία. Γιατί στην Ελλάδα θα γινόταν διαφορετικά; Χώρα της δύσης και εσείς χώρας της δύσης και η Αμερική. Όπου και αν κοιτάξετε στον πλανήτη κάποιες οικογένειες εναλάσσονται στην εξουσία αφού πρώτα τα βρίσκουν με συμφωνίες, που ποτέ δεν γίνονται γνωστές με αυτούς που πραγματικά έχουν την εξουσία σε κάθε τόπο. Εννοώ τον απλό λαό. Το ίδιο συμβαίνει και στην αγαπημένη μου χώρα την Ελλάδα. Με μια διαφορά. Ο έλληνας σε αντίθεση με άλλους λαούς επαναλαμβάνει συχνά το ίδιο λάθος αρκεί να του δώσεις ελπίδα και να του τάξεις κάτι. Αρκεί να τον παραμυθιάσεις.
Να του δώσεις από αυτά που και ο ίδιος ξέρει από την καθημερινότητα του ότι δεn υπάρχουν. Θέλει όμως να το ακούσει! Να του το πει κάποιος από ένα μπαλκόνι. Πόσο μάλλον τώρα που όντως -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς- η οικονομία παρουσιάζει μια παρατεταμένη και διευρυμένη ύφεση. Δείτε την ιστορία του ελληνικού εθνους και θα πάρετε τις απαντήσεις που γυρεύετε... χωρίς να κινδυνεύεω να πάρω το ρόλο του δάσκαλου και του καθηγητή, είναι πολύ απλό αυτό που πρέπει να κάνετε για να μάθετε να βλέπετε και να αναλύεται σε βάθος χρόνου... Ξεκινείστε μια μικρή αναδρομή στην θαυμάσια ιστορία σας από τα χρόνια του Περικλή και του Σωκράτη, και των μεγάλων πολιτικών ανδρών που δίδαξαν με την ιστορία, το ήθος και την δημόσια πολιτεία τους και μετά κάντε την σύγκριση σας με τους σημερινούς επίδοξους πολιτικούς απογόνους τους...έχουν κάποια σχέση; »
-Γιατί λέτε ειδικά ότι το πολιτικό τοπίο θα μοιάζει με εκείνο προ μιας 20ετιας;
«γιατί έτσι είναι! Ανατρέξετε λίγο στο παρελθόν και θα καταλάβετε τι εννοώ...βρείτε τα πολιτικά γεγονότα που συγκλόνισαν την μεταπολιτευτική και μεταεμφυλιοπολεμική Ελλάδα και θα καταλάβετε που σας λέω να ανατρέξετε... πηγαίνετε πίσω μια 20αετια και θα καταλάβετε πολύ περισσότερα... Μόνο που τότε όλα όσα έγιναν πίσω από τις πόρτες των πολιτικών αργηγών, όπως και τι είδους συμφωνίες έκλεινε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ για σκάνδαλα που εξέθεσαν διεθνώς την Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός δεν έμαθε ποτέ αλλά τα «γραμμάτια» έμειναν κλεισμένα σε κάποια σκονισμένα συρτάρια. Στην πολιτική δεν υπάρχει συναίσθημα -λέει ο συνομιλιτής μας και αλλάζει τόνο φωνής- στην πολιτική είναι «σου δίνω μου δίνεις». Δούνε και λαβείν. Παντού. Το ίδιο και στην οικονομία. Αν κάνεις το λάθος, τότε είσαι υπόχρεος και όμηρος σε εκείνον που σε έχει στο χέρι... Πολύ περισσότερο όταν έχεις να κάνεις με χρήμα και πολιτική. Ο τέλειος συνδυασμός για κρυφές συναλλαγές και μυστικές συμφωνίες που ποτέ ο λαός δεν θα μάθει παρά μόνο όταν θα πρέπει να μάθει...Και τότε πότε θα μάθει και αυτό άλλοι το αποφασίζουν. Όπως και το που και πως αλλά και τι θα μάθει και αυτό άλλοι το προκαθορίζουν. Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος που συμφέρει κάποιον άλλο ισχυρότερο... για να μάθει ο λαός... Αν ο λαός έχει ισχυρά αντανακλαστικά θα αντιδράσει, αν όχι θα του περάσει απαρατήρητο ότι και αν αποκαλυφθεί... Στην πολιτική τίποτα δεν γίνεται τυχαία...Πολύ περισσότερο εδώ σε αυτή την χώρα... Απλά τα πράγματα στην Ελλάδα είναι πιο εύκολα στην Αμερική υπάρχουν πολιτικοί όλων των αξιωμάτων που κατέληξαν στην φυλακή στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση πότε έγινε κάτι τέτοιο; Αυτό από μόνο του ως διαπίστωση καλέ μου φίλε δεν θα έπρεπε να σας προβληματίζει; οι έλληνες είναι έξυπνος και ατίθασος λαός. Δημοκρατικοί αλλά και ολοκληρωτικοί. Είναι ένας θαυμάσιος λαός που καθημερινά όσο τον μελετάς σε γοητεύει ακόμα και όταν σε απογοητεύει... »
Τα όσα μας είπε ο Αμερικανός πολιτικός, άριστος διπλωμάτης και έμπειρος σε θέματα της ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης μας, φωτίζουν αρκετά, έστω και αν για δικούς του λόγους -απολύτως κατανοητούς - δεν θέλησε να αναφερθεί ειδικότερα ή να μιλήσει επώνυμα. Όμως τα όσα μας είπε ο συνομιλιτής μας δίνουν ένα πολιτικό στίγμα, και αφορμή μιας σε βάθος συνοπτικής πολιτικής ανάλυσης για την επομένη αλλά και για το μεγάλο σκοτεινό παρασκήνιο της 4ης Οκτωβρίου(09).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου