Προς όσους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό Πρόβλημα - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Προς όσους ενδιαφέρονται για το Κυπριακό Πρόβλημα

Έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσω στο Δικτυότοπό μου δύο άρθρα και μια μπροσούρα του Δρα Κυριάκου Τζιαμπάζη που αναφέρονται σε βασικές ...


Έχω τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσω στο Δικτυότοπό μου δύο άρθρα και μια μπροσούρα του Δρα Κυριάκου Τζιαμπάζη που αναφέρονται σε βασικές πτυχές του Κυπριακού Προβλήματος. Ο Δρ. Τζιαμπάζης είναι καλός γνώστης του προβλήματος και ευαίσθητος στο να εντοπίζει λόγια και πράξεις που αντί να υποβοηθούν τις προσπάθειες που γίνονται προς εξεύρεση επιτέλους μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, θέτουν προσκόμματα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο αυτές τις προσπάθειες.
Η μπροσούρα του εκδόθηκε υπό μορφή περιοδικού – το ΧΡΟΝΙΚΟ- από την κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ασχολείται με το καυτό θέμα των Εγγυήσεων.
Στον Πρόλογό του ο συγγραφέας γράφει τα πιο κάτω:
“Το θέμα των εγγυήσεων είναι επίκαιρο, βρίσκεται στην καθημερινότητα της πολιτικής ανταγωνιστικότητας. Το κείμενο που ακολουθεί είναι το τελικό προϊόν μιας ευρύτερης συζήτησης αναφορικά με τις εγγυήσεις. Απέφυγα να αναλώσω τον προβληματισμό μου καταδικάζοντας τις εγγυήσεις ως πολιτικό αναχρονισμό και αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι η πιο εύκολη συνταγή για να αποφύγει κάποιος να απαντήσει σε δύσκολα ερωτήματα που απορρέουν από την αποδοχή ή μη εγγυήσεων. Αντίθετα, θέτω ερωτήματα που κατά την άποψη μου για δεκαετίες έμεναν στο σκοτάδι, δημιουργώντας φόβο στους πολίτες ενώ κανείς από τους πολιτικούς δεν τα συζητούσε.
Αυτό το κείμενο απευθύνεται σε ένα ευρύ κύκλο πολιτών με διαφορετικό επίπεδο γνώσεων και αντιλήψεων, γι’ αυτό στόχος μου δεν ήταν η λεπτολογία ή η εξαντλητική πραγμάτευση νομική και πολιτική, αλλά η μέγιστη σαφήνεια, η άμεση κατανοησιμότητα και η παραστατικότητα στη σφαιρική παρουσίαση μιας τάσης επιχειρηματολογίας που εγώ θεωρώ κεντρική. Προσπαθώ να εισαγάγω τον προβληματισμό, να απαλλάξω τον πολίτη από το φόβο που του υποβάλλεται από δυνάμεις που a priori απορρίπτουν το συμβιβασμό και παρουσιάζουν τις εγγυήσεις ως μπαμπούλα και ως ογκόλιθο, που οι Κύπριοι θα συναντούν καθημερινά στην προσπάθεια για πολιτική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους. Εκφοβίζουν τους πολίτες και σε τελευταία ανάλυση διαμέσου των εγγυήσεων τους υποβάλλουν την απόρριψη οιασδήποτε λύσης. Όμως, όταν η μια κοινότητα δηλώνει ανασφαλής χωρίς εγγυήσεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποδοχή τους ως έκφραση καλής θέλησης και πρακτικής υλοποίησης των καλών προθέσεων, ενώ οι δηλώσεις για αναχρονισμό των εγγυήσεων ανάγονται στη σφαίρα της γενικής ασάφειας, των οικουμενικών διακηρύξεων που δεν είναι αρκετές για να πείσουν.
Γράφοντας αυτό το κείμενο είχα κατά νου την ιστορική κατανόηση της κατάστασης μας. Βρισκόμαστε ως κοινωνία ένα βήμα από τη διχοτόμηση της χώρας και είναι αναγκαίο να προσανατολιστούμε στο μεγάλο και κύριο στόχο της επανένωσης. Έχω την πεποίθηση ότι ο αναστοχασμός επί της ιστορίας και επί της ουσίας των εγγυήσεων μπορεί να είναι πολιτικά διαφωτιστικός.
Όσοι από τους αναγνώστες επιθυμούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα θέματα που συζητούνται σ’ αυτή τη μελέτη και τον τρόπο που τα προσεγγίζω, μπορούν να τις στείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: djambazis@yahoo.com”
Κάντε κλικ στη σύνδεση και επιλέξτε Πρόσφατες Αναρτήσεις για να διαβάσετε τα άρθρα και την μπροσούρα του Δρος Τζιαμπάζη: http://www.ch-kiatipis.com/Cyprus_problem_gr/index.htm
Επισκεφθείτε επίσης τις άλλες τοποθεσίες στο Δικτυότοπο Κιατίπη για τις πρόσφατες ενδιαφέρουσες αναρτήσεις.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ!
Φιλικά,
Χαμπής Κιατίπης
http://www.ch-kiatipis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου