Επίθεση φιλίας από την... Πόλη...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Επίθεση φιλίας από την... Πόλη...!

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν κατ’ ιδίαν όλα τα προβλήματα των δύο χωρών, αναζητώντας τρόπους επίλυσής τους Επίθεση φιλίας στην τουρκική κο...


Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν κατ’ ιδίαν όλα τα προβλήματα των δύο χωρών, αναζητώντας τρόπους επίλυσής τους
Επίθεση φιλίας στην τουρκική κοινή γνώμη, που συνδυάστηκε με την έναρξη μιας φιλόδοξης και συγχρόνως τολμηρής προσπάθειας για αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων σφράγισε την πρώτη επίσκεψη του Γ. Παπανδρεου ως πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Τ. Ερντογάν.
Η συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών την Παρασκευή διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και το γεγονός ότι συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με την παρουσία μόνο ενός διερμηνέα (ο κ. Ερντογάν προτιμά αυτήν τη μέθοδο από το να συνομιλεί στην αγγλική), τους έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν σε απόλυτα εμπιστευτικό περιβάλλον όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών και να αναζητήσουν τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Με σεβασμό όμως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Γιώργος στο Φανάρι με τον κ. Βαρθολομαίο.Ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος και προς τον τουρκικό λαό, με αποδέκτη του μηνύματός του όμως την κυβέρνηση της χώρας, επανέλαβε αρκετές φορές ότι «θέλουμε καλές σχέσεις, στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά και η Τουρκία πρέπει να κάνει τα βήματα που η Ευρώπη έχει θέσει ως προϋποθέσεις...».
Επενδύοντας στην καλή εικόνα που διατηρεί ακόμη και σήμερα η τούρκικη κοινή γνώμη για το πρόσωπό του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε πολλές φορές στην «ειλικρίνεια των προθέσεών του» που έχει αποδειχθεί όπως είπε και από την προηγούμενη πολιτική του ως υπουργού Εξωτερικών, αλλά διαχώρισε την υποχρέωση να μην κρύβονται τα προβλήματα και να λέγονται «τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη...».
Και η τουρκική πλευρά πάντως προσβλέπει σε επανεκκίνηση της διαδικασίας προσέγγισης και για τον λόγο αυτό ο κ. Ερντογάν έσπευσε να συναντήσει τον κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, πολύ περισσότερο που η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να διερευνήσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει και των κρίσιμων εξελίξεων στην Ε.Ε. και την επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
O κρίσιμος Δεκέμβριος
Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε στον κ. Ερντογάν ότι πρέπει να υπάρξουν κινήσεις από τουρκικής πλευράς και διαπίστωσε «θετική βούληση» από τον τούρκο ομόλογό του. Οπως όμως διεμήνυσε μετά τη συνάντηση ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, μένει να αποδειχθούν και στην πράξη οι προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας.
Σε ό,τι αφορά τον Δεκέμβριο ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι θα πρόκειται για σημαντικό και κρίσιμο ορόσημο, καθώς θα γίνει ουσιαστική αξιολόγηση της προόδου της Τουρκίας, ενώ απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο, προειδοποίησε ότι «όλα τα εργαλεία είναι πάνω στο τραπέζι».
Από μια άποψη και η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά μια προσέγγιση των Ελληνοτουρκικών αναμένοντας από τον κ. Ερντογάν αν όχι να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης τουλάχιστον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. Με μόνη αλλά σημαντική διαφορά από το προηγούμενο διάστημα ότι τώρα η Αγκυρα γνωρίζει ότι η ελληνική στάση θα έχει καθοριστική σημασία στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο.
Καθώς το Κυπριακό πέραν της κρίσιμης καμπής στην οποία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις Χριστόφια-Ταλάτ, έχει κρίσιμο πλέον ρόλο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Παπανδρέου δημόσια διεμήνυσε ότι «πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για την επανένωση της Κύπρου, που θα απελευθερώσει την Κύπρο από τις εξαρτήσεις των μητέρων-πατρίδων, από στρατεύματα κατοχής, διαιρέσεις και τείχη».
Στήριξη στον πατριάρχη και κλαδιά ελιάς στον φίλο του
Με τον Βαρθολομαίο και στον τάφο του Τζεμ
Φθάνοντας στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Παπανδρέου μετέβη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι όπου προσέφερε πλήρη στήριξη στο έργο που επιτελεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση στην τουρκική κοινή γνώμη βρήκε η πρωτοβουλία του να επισκεφθεί τον τάφο του πρώην υπουργού Εξωτερικών και προσωπικού φίλου του, Ισμαήλ Τζεμ, όπου και απόθεσε λίγα κλαδιά ελιάς, από αυτή που είχαν φυτέψει το 1999 σαν σύμβολο της επαναπροσέγγισης.
Με τον Ι. Τζεμ είχαν ξεκινήσει την περίφημη διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης, στηριζόμενοι στο κίνημα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών που αναπτύχθηκε μετά τους σεισμούς του 1999.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ατυπη Σύνοδο ΥΠΕΞ της Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου με την ομιλία του έστειλε μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι την πρόταση για έναν οδικό χάρτη που θα φέρει τις χώρες των Δ. Βαλκανίων εντός της Ε.Ε. μέχρι το 2014.
Aιγαίο
Τουρκική πρόταση για κώδικα συμπεριφοράς
Παράλληλα με τα ευρωτουρκικά, ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται και από τις δύο πλευρές στην προσπάθεια μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και αποτροπής εκτός έλεγχου καταστάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο.
Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή, η τουρκική πλευρά ελπίζει ότι θα πάρει απάντηση στην πρόταση που έχει υποβάλει αρμοδίως για έναν «κώδικα συμπεριφοράς» (code of conducts) που αφορά κυρίως την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο (το θέμα είχε αποκαλύψει από την άνοιξη το «Εθνος», καθώς ο κ. Μπαγίς είχε ενημερώσει την Ε.Ε. για την τουρκική πρόταση).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αναχαιτίσεων ειδικά στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών ή τουλάχιστον θα γίνουν «ηπιότερες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση τα τουρκικά αεροσκάφη για να τα φωτογραφίσουν (οι φωτογραφίες υποβάλλονται στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ θεωρούν ότι οι Ελληνες αεροπόροι υπερβάλλουν εαυτούς, αφού μετά την αναχαίτιση «καταδιώκουν» τα τουρκικά αεροσκάφη μέχρις ότου βγουν από το FIR Αθηνών.
Η Αγκυρα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης και αναχαίτισης στρατιωτικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών και δεν παραδέχεται ότι πραγματοποιεί εσκεμμένα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά (επικαλούμενη τους ελιγμούς που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη στη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά).
Ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει συζήτηση για την τουρκική πρόταση θα δώσει την αφορμή για την επανεξέταση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία όμως αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και περιεχόμενο από αυτήν που είχαν τη 10ετία του ‘90 με το Μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Από "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου